Rchr
J-GLOBAL ID:200901002255849671   Update date: Jan. 29, 2024

Mizuno Masashi

ミズノ マサシ | Mizuno Masashi
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (5): Mucosal Immunology ,  Anti-tumor activity ,  Reactive oxygen species ,  Polysaccharide ,  Immunomodulatory activities
Research theme for competitive and other funds  (7):
  • 2018 - 2020 IgEに対して高親和性レクチン分泌を惹起する食品因子による新規アレルギー抑制効果
  • 2015 - 2018 小腸上皮多糖受容体を介した自然免疫修飾を利用した健康増強に資する高機能性食品開発
  • 2015 - 2017 ガレクチン9分泌誘導を有した食品因子による新規アレルギー抑制
  • 2012 - 2015 食物繊維による小腸上皮細胞上グルカン受容体シグナルを介した抗炎症機構の解析
  • 2010 - 新規に発見したキノコ類炭酸同化の分子機能解析
Show all
Papers (104):
  • Ken-ichiro Minato, Keigo Oura, Masashi Mizuno. The inhibitory effect of oral administration of lentinan on DSS-induced inflammation is exerted by the migration of T cells activated in the ileum to the colon. European Journal of Pharmacology. 2023. 946. 175631-175631
  • Masashi Mizuno, Asuka Fujioka, Shiho Bitani, Ken-Ichiro Minato, Hiroyuki Sakakibara. Anti-Allergic Activity of Fucoidan Can Be Enhanced by Coexistence with Quercetin. International journal of molecular sciences. 2022. 23. 20
  • Mari Enokida, Ken-ichiro Minato, Susumu Yoshino, Nobuaki Ohto, Hiroshige Kuwahara, Masashi Mizuno. Oral administration of Lactiplantibacillus plantarum 22A-3 exerts anti-allergic activity against intestinal food allergy mouse models sensitized and challenged with ovalbumin. Food Bioscience. 2022. 47. 101785-101785
  • Ayumi Takemura, Nobuaki Ohto, Hiroshige Kuwahara, Masashi Mizuno. Sphingoid base in pineapple glucosylceramide suppresses experimental allergy by binding leukocyte mono-immunoglobulin-like receptor 3. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2022. 102. 7. 2704-2709
  • Haruka Shimizu, Masaki Kuse, Ken-ichiro Minato, Masashi Mizuno. Anti-allergic property of 4,8-sphingadienine stereoisomers in vivo and in vitro model. Biochemical and Biophysical Research Communications. 2021. 577. 32-37
more...
MISC (36):
  • Takahashi Toshinari, Masuda Yasuyuki, Yoshida Kazutoshi, Mizuno Masashi. 1A-Aa04 Development of fermented rice drink using lactic acid bacteria isolated from kimoto. 2015. 67. 88-88
  • Masashi Mizuno, Takashi Hashimoto. Synergistic Anti-Inflammatory Activity of Luteolin and Some Polyphenoles in In Vitro Co-Culture System Composed of Caco-2 and RAW264.7 Cells. FREE RADICAL BIOLOGY AND MEDICINE. 2014. 76. S63-S63
  • 岸本真奈, 野本竜平, 水野雅史, 大澤朗. Lactobacillus delbrueckiiが産生する菌体外多糖類の免疫賦活性. 日本農芸化学会関西支部講演会講演要旨集. 2014. 487th
  • Masashi Mizuno, Yosuke Nishitani. Luteolin Ameliorates Gut Inflammation by Inhibition of NF-kappa B Activation in in vivo and in vitro Inflammation Models. FREE RADICAL BIOLOGY AND MEDICINE. 2012. 53. S77-S77
  • Yosuke Nishitani, Masashi Mizuno. Anti-inflammatory activity of Shiitake mushroom-derived b-1,3;1,6-glucan, lentinan, through modulation of TNF receptor 1 (TNFR1) distribution in intestinal epithelial cells. ABSTRACTS OF PAPERS OF THE AMERICAN CHEMICAL SOCIETY. 2012. 244
more...
Books (12):
  • 生体機能を高める乳酸菌・ビフィズス菌の研究開発と応Enterococcus faecalis IC-1によるI型アレルギー抑制効果、腸内細菌叢を標的にした医薬品と保健機能食品の開発
    技術情報協会 2018
  • βグルカン受容体を介した抗炎症効果、βグルカンの基礎研究と応用・利用の動向、大野尚仁監修
    シーエムシー出版 2018
  • スマート乳酸菌の新機能
    (株)食品化学新聞社 2017
  • 27節 炎症性腸疾患、第6章 効能ごとの機能性、安全性評価法と製品プロモーションに有用な科学的データの示し方、機能性食品表示への科学的なデータの取り方と表示できる許容範囲
    (株)技術情報協会 2015
  • 担子菌由来食物繊維と炎症性腸疾患
    Functional Food 2013
more...
Lectures and oral presentations  (100):
  • 加熱処理によるフコイダン分解物の抗アレルギー効果への影響
    (日本農芸化学会2020年度大会 2020)
  • 幾何選択的なスフィンガジエン類の合成研究
    (日本農芸化学会関西・中部支部2019年度合同大会 2019)
  • フコイダンが有する抗アレルギー効果の安定性について
    (日本応用糖質科学会平成31年度大会 2019)
  • The mushroom β-glucan, PCPS, can prevent inflammatory response, an allergic contact dermatitis, induced by DNFB in mice
    (30th Annual Conference of the Australasian Society of Clinical Immunology and Allergy 2019)
  • Structural change of fucoidan extracted from Saccharina japonica by heat treatment and its anti-allergy property
    (30th Annual Conference of the Australasian Society of Clinical Immunology and Allergy 2019)
more...
Education (1):
  • - 1989 Kobe University Graduate School of Science and Technology
Professional career (1):
  • Ph.D. (Kobe University)
Committee career (1):
  • 日本農芸化学会 関西支部評議委員
Awards (5):
  • 2021/11 - 兵庫県 兵庫県科学賞 食物繊維による腸上皮細胞を介した新規生理活性に関する食品科学的研究
  • 2021/08 - The Japanese Society for Food Science and Technology Society Award
  • 2015/10 - 公益社団法人日本生物工学会 生物工学技術賞 生酛乳酸菌のバイオジェニック効果に着目した米乳酸発酵飲料の開発
  • 2009/07 - 森喜作記念椎茸振興会 森喜作賞 キノコの医学的研究
  • 2001/09 - 社団法人 日本食品科学工学会 日本食品科学工学会奨励賞 機能性多糖の免疫学的測定法の確立とその応用
Association Membership(s) (6):
American Chemical Sciety ,  日本きのこ学会 ,  日本フードファクター学会 ,  日本食品科学工学会 ,  日本癌学会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page