Rchr
J-GLOBAL ID:200901002729231771   Update date: Jul. 31, 2022

Maruyama Nobuyuki

Maruyama Nobuyuki
Affiliation and department:
Research field  (5): Nutrition and health science ,  Environmental agriculture ,  Environmental impact assessment ,  Applied molecular and cellular biology ,  Food sciences
Research keywords  (5): 花粉症 ,  food allergy ,  アレルゲン ,  食糧タンパク質 ,  タンパク質工学
Research theme for competitive and other funds  (6):
  • 2020 - 2023 重篤なアレルギー症状に関与する甲殻類アレルゲン構造の解明
  • 2018 - 2020 重篤なアレルギーのリスクとなる果物類アレルゲンコンポーネントに関する研究
  • 2017 - 2020 花粉関連食物アレルギー症候群における新規アレルゲンの交差構造の解明
  • 2014 - 2017 重篤なアレルギー症状を引き起こす小麦タンパク質の分子構造の解明
  • 2014 - 2016 食物アレルギーにおける食品タンパク質の高次構造の重要性
Show all
Papers (92):
  • Chika Watanabe, Yusuke Ando, Hideki Kumagai, Manabu Miyamoto, Yuji Fujita, Masaya Kato, Motoko Nakayama, Nobuyuki Maruyama, Takanori Yamagata, Shigemi Yoshihara. A Pediatric Case of Wheat-Dependent, Exercise-Induced Anaphylaxis Solely Associated with High-Molecular-Weight Glutenin. Indian Journal of Pediatrics. 2022
  • Hiroki Yasudo, Tomoaki Ando, Jiro Kitaura, Nobuyuki Maruyama, Masami Narita, Osamu Natsume, Kei Uneoka, Katsushi Miura, Yoshinori Morita, Anna Kamei, et al. Predictive value of 7S globulin-specific IgE in Japanese macadamia nut allergy patients. The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice. 2022. 10. 5. 1389-1391.e1
  • Cerrone Cabanos, Yuki Matsuoka, Nobuyuki Maruyama. Soybean proteins/peptides: A review on their importance, biosynthesis, vacuolar sorting, and accumulation in seeds. Peptides. 2021. 143. 170598-170598
  • Yuki Matsuoka, Tetsuya Yamada, Nobuyuki Maruyama. Wheat α-gliadin and high-molecular-weight glutenin subunit accumulate in different storage compartments of transgenic soybean seed. Transgenic Research. 2021
  • Nobuyuki Maruyama. Components of plant-derived food allergens: Structure, diagnostics, and immunotherapy. 2021
more...
MISC (104):
  • 石井良佳, 簫蕎丹, 福冨友馬, 丸山伸之. 果物アレルギー患者におけるスギ花粉ソーマチン様タンパク質への感作の解析. 第76回日本栄養・食糧学会大会. 2022
  • 田家 彩佳、山田 哲也、福冨 友馬、丸山 伸之. ゲノム編集によりGly m 4に変異導入した大豆のアレルゲン性. 第76回日本栄養・食糧学会大会. 2022
  • 仲里佳子, 佐藤さくら, 海老澤元宏, 丸山伸之. ナッツ類のビシリンN末端フラグメントに関するアレルゲン解析. 第76回日本栄養・食糧学会大会. 2022
  • 蕭喬丹, 石井翠, Cabanos Cerrone, 福冨友馬, 丸山伸之. スギ花粉との交差反応に関与するモモgibberellin-regulated proteinのエピトープ解析. 日本農芸化学会関西支部第519回講演会. 2022
  • 蕭 喬丹, Cabanos Cerrone, 福冨 友馬, 丸山 伸之. 花粉関連食物アレルギー症候群におけるgibberellin-regulated proteinの交差要因の解析. 日本農芸化学会2021年度大会. 2021
more...
Books (25):
  • Bowman-Birk Protease Inhibitorがアレルゲンコンポーネントと考えられたチキンナゲット中の大豆による食物依存性運動誘発アナフィラキシー
    2022
  • 食物アレルギーのすべて 改訂第2版 基礎から臨床・社会的対応まで
    診断と治療社 2022
  • 植物由来食物アレルギーのアレルゲンコンポーネント
    臨床免疫・アレルギー科 2022
  • 食物アレルゲンの構造と特徴
    小児内科 2021
  • ダイズ種子に含まれるアレルゲン
    アグリバイオ 北隆館 2020
more...
Lectures and oral presentations  (34):
  • Novel components to diagnose food allergy
    (International Congress of 50th Anniversary KAAACI 2022)
  • 食物アレルギー診断における抗原解析
    (第35回ゴマ科学会 2020)
  • Sensitization to gibberellin-regulated protein in Hinoki cypress pollen is associated with severity of peach allergy
    (2020)
  • Relationship between sensitization to allergen components and symptoms in banana allergy
    (2019)
  • Allergen components and its clinical application
    (WAO International Scientific Conferences 2019 2019)
more...
Work history (5):
  • 2018 - - -
  • 2007 - - -
  • 2006 - - -
  • 2001 - - -
  • 1998 - - -
Committee career (5):
  • 2022/11 - 現在 日本アレルギー学会 代議員
  • 2022/05 - 現在 けいはんなR&Dイノベーションコンソーシアム 技術運営委員会
  • 2021/02 - 現在 食物アレルギー表示に関する専門委員会
  • 2020 - 現在 - -
  • 2017 - 2019 - -
Awards (4):
  • 2015/06 - European Academy of Allergy and Clinical Immunology Congress Abstract Prize
  • 2013/07 - 財団法人 三島海雲記念財団 三島海雲学術賞
  • 2009/03 - 社団法人 日本農芸化学会 日本農芸化学奨励賞
  • 2006/11 - 財団法人 農学会 日本農学進歩賞
Association Membership(s) (6):
日本農芸化学会 ,  Grains and cereals ,  European Academy of Allergy and Clinilca Immunology ,  日本食品科学工学会 ,  日本栄養食糧学会 ,  日本アレルギー学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page