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J-GLOBAL ID:200901002944429914   Update date: Sep. 12, 2022

Takai Rikuo

タカイ リクオ | Takai Rikuo
Affiliation and department:
Research field  (3): Aquaculture ,  Food sciences ,  Transfer phenomena and unit operations
Research keywords  (7): 凍結濃縮と氷結晶成長 ,  生体低温貯蔵と食品の低温貯蔵 ,  食品工学 ,  Freeze concentration and Ice Crystal growth ,  and Food preservation in low temperature ,  Cryobiology and Cryo preservation ,  Food Engineering
Research theme for competitive and other funds  (12):
  • 超音波による食品物性評価の研究
  • 低温性能における食品のガラス状態の基礎研究
  • 凍結食品の新しい製造方法の開発
  • 音による食品の非破壊的検査法
  • 凍結食品の品質と氷結晶の影響
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MISC (80):
Patents (4):
  • 魚類の鮮度測定方法 特願2001-001911
  • 電気伝導度測定によるデンプン糊化の検出法 特願2001-036047
  • The methods for evaluating fish freshness.
  • The detective system of starch gelatinization by using electro condactivity.
Books (13):
  • 低温環境利用技術ハンドブック、12-4 食品解凍とその問題点(分担執筆)
    森北出版 2001
  • Hand Book of Cryo technology 12-4 Technology of Frozen Foods Thawing
    2001
  • 食品冷凍技術 第1章 食品冷凍総論(分担執筆)
    (社)日本冷凍空調学会 2000
  • Text book of Frozen food Technology Part 1. General Aspects for Frozenfoods
    Japan Society of Refregerating and Air Conditioning Engineering 2000
  • 食品におけるガラス状態(固化状態)の利用
    食の先端科学(朝倉書店) 1999
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Works (11):
  • 食品機械装置開発・設計のための基礎情報の整理 (社)日本食品機会工業会委託研究成果報告書技術委員会
    2001 -
  • 浸透圧フイルムの利用による凍結・解凍機構の解明
    2000 -
  • 小型魚の整列凍結法の開発
    2000 -
  • The study of water absorbing film effect for frozen fish quality
    2000 -
  • Development of freezing system for small sizefish
    2000 -
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Professional career (1):
  • Doctor of Engineering (The University of Tokyo)
Committee career (3):
  • 1997 - 2000 日本冷凍空調学会 常務理事,冷凍論文誌編集委員
  • 1996 - 日本食品保蔵科学会 理事
  • 1992 - 日本機械学会 産業・化学機械部門・運営委員
Association Membership(s) (10):
International Food Technologist ,  日本燃焼学会 ,  日本化学工学会 ,  日本食品保蔵科学会 ,  Society for Cryobiology ,  日本食品科学工学会 ,  日本化学会 ,  日本冷凍空調学会 ,  日本機械学会 ,  日本水産学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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