Rchr
J-GLOBAL ID:200901004552792800   Update date: Oct. 28, 2023

Okazaki Takashi

オカザキ タカシ | Okazaki Takashi
Affiliation and department:
Job title: Teacher
Homepage URL  (1): http://www2.ocn.ne.jp/~hfes/
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (4): 食品加工 ,  食品加工 ,  静水圧 ,  高圧
Research theme for competitive and other funds  (3):
  • 2001 - 2002 タンパク系素材の圧力酵素分解技術の開発
  • 1998 - 2001 圧力によるカキの開殻
  • 1999 - 2000 食品加工に対する圧力の利用
Papers (20):
  • Run Wang, Mayumi Hirabayashi, Ayumi Furuta, Takashi Okazaki, Shota Tanimoto. Changes in extractive components and bacterial flora in live mussels Mytilus galloprovincialis during storage at different temperatures. Journal of food science. 2023
  • HIRABAYASHI Mayumi, OKAZAKI Takashi, WANG Run, FURUTA Ayumi, TANIMOTO Shota. Characteristics of the Components of Mussel Extracts Compared to those of Oysters, Hard Clams, and Short-Necked Clams. Journal of Cookery Science of Japan. 2022. 55. 5. 235-244
  • Mayumi Hirabayasi, Takashi Okazaki, Shota Tanimoto. Changes in extractive components in live Mytilus galloprovincialis mussels during ice storage. Fisheries Science. 2022. 88. 1. 181-189
  • Mayumi Hirabayasi, Takashi Okazaki, Shota Tanimoto. Seasonal variation of extractive components in Mytilus galloprovincialis mussels. Fisheries Science. 2021. 87. 4. 599-607
  • Shigeta Yujin, Aoyama Yasushi, Okazaki Takashi, Matsui Toshiro, Namba Kenji. Growth Inhibition of Microorganisms by Hydrostatic Pressure in Autolytic Hydrolysis of Unsalted Squid liver. Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi. 2008. 55. 3. 117-120
more...
MISC (4):
  • 駒沢彰夫, 岡崎尚, 谷本昌太, 藤野浩次郎. 平成13年度特別案件調査団報告書 一般特設研修「食品加工・保全技術」コース. 国際協力事業団 中国国際センタ-平成13年度特別案件調査団報告書. 2002. 1-37
  • 岡﨑尚, 米田達雄. 食品工場の拭き取り検査における微生物数と相対発光量の関係. 缶詰時報. 1998. 77. 3. 246-250
  • 岡崎 尚, 米田 達雄, 鈴木 寛一. 加圧・加熱の併用処理による耐熱性細菌胞子の殺菌(共著). 日本食品工業学会誌. 1994. 41. 8. 536-541
  • 岡崎尚, 鈴木寛一, 前重静彦, 久保田清. 蒸煮によるジャガイモの軟化現象に関する速度論的解析(共著). 日本食品工業学会誌. 1991. 38. 9. 784-788
Patents (4):
  • 食品素材の殺菌方法
  • 塩辛の製造方法
  • アンギオテンシン変換酵素阻害活性の高い分解物及びその製造方法並びに機能性食品
  • 調味料の製造方法
Books (3):
  • 食品変敗防止ハンドブック:食品別変敗防止の実際,佃煮
    サイエンスフォーラム 2006
  • Thermal Food Processing;Pressure-Assisted Processing
    CRC Press 2006
  • 全国水産加工品総覧
    光琳 2005
Works (1):
  • 中小企業技術開発産学官連携促進事業
    2001 -
Education (2):
  • - 1981 Shimane University
  • - 1981 Shimane University Faculty of Agriculture
Professional career (1):
  • Doctor of Agriculture (Hiroshima university(Japan))
Work history (3):
  • 2016/04 - 現在 Sanyo Women's College
  • 2008/04 - 2016/03 Hiroshima Prefectural Technology Research Institute, Fisheries & Ocean Technologies Center
  • 1981/04 - 2008/03 Hiroshima Prefectural Technology Research Institute, Food Technology Research Center
Awards (4):
  • 2008/04 - 日本食品工学会 産学官連携賞 圧力酵素分解技術および同装置の開発
  • 2007/08 - 財団法人機械振興協会 新機械振興賞受賞 超高圧食品処理装置の開発
  • 2003/01 - (財)ちゅうごく産業創造センター 中国地域公設試研究機関功績者表彰研究業績賞受賞 食品加工分野への圧力利用技術の開発
  • 1998 - 社団法人日本缶詰協会 日本缶詰協会技術賞 「食品工場の拭き取り検査における微生物数と相対発光量の関係」に関する研究
Association Membership(s) (3):
日本調理学会 ,  日本水産学会 ,  日本食品科学工学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page