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J-GLOBAL ID:200901004860391469   Update date: Apr. 01, 2024

Ishimi Yoshiko

イシミ ヨシコ | Ishimi Yoshiko
Affiliation and department:
Research field  (3): Analytical chemistry ,  Home economics, lifestyle science ,  Nutrition and health science
Research keywords  (5): 食品保健学 ,  食品栄養学 ,  Bone Metabolism ,  Assessment of efficacy and safety for functional foods ,  Nutrition Labeling
Research theme for competitive and other funds  (18):
  • 2020 - 2023 Controls of inflammation and intestinal environment by intestinal bacterial metabolites for extending healthy life expectancy
  • 2019 - 2021 栄養素及び食品の適切な摂取のための行動変容につながる日本版栄養プロファイル策定に向けた基礎的研究
  • 2016 - 2018 植物性エストロゲンによる細胞分化と細胞増殖における自食作用の役割
  • 2013 - 2015 大豆イソフラボン代謝産物の機能性及び安全性評価に関する研究
  • 2011 - 2013 Associations of serum 25-hydroxyvitamin D concentration with objectively measured physical activity and VO2max in Japanese adults
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Papers (151):
  • 多田由紀, 吉﨑貴大, 横山友里, 竹林純, 岡田恵美子, 瀧本秀美, 石見佳子. 健康的な食行動の実践を支援するための日本版栄養プロファイルモデル試案の実行可能性調査:食習慣改善意欲の有無による横断的検討. 栄養学雑誌. 2023. 81. 5. 246-259
  • Tada Yuki, Yoshizaki Takahiro, Yokoyama Yuri, Takebayashi Jun, Okada Emiko, Takimoto Hidemi, Ishimi Yoshiko. A Basic Study for the Development of a Japanese Nutrient Profile Model to Support the Practice of Healthy Eating Behavior. Nippon Eiyo Shokuryo Gakkaishi. 2023. 76. 1. 27-32
  • Miori Tanaka, Shungo Fujii, Hirofumi Inoue, Nobuyuki Takahashi, Yoshiko Ishimi, Mariko Uehara. (S)-Equol Is More Effective than (R)-Equol in Inhibiting Osteoclast Formation and Enhancing Osteoclast Apoptosis, and Reduces Estrogen Deficiency-Induced Bone Loss in Mice. The Journal of nutrition. 2022. 152. 8. 1831-1842
  • 石見佳子, 竹林純, 横山友里, 吉﨑貴大, 多田由紀, 岡田恵美子, 瀧本秀美. 日本版栄養プロファイルモデル試案の作成プロセスと妥当性評価に関する基礎的研究. 栄養学雑誌. 2022. 80. 2. 79-95
  • 多田由紀, 吉﨑貴大, 横山友里, 竹林純, 岡田恵美子, 瀧本秀美, 石見佳子. 健康的な食行動の実践を支援するための栄養プロファイルモデルに関するフォーカス・グループ・インタビュー:食習慣の改善意欲がある者を対象とした検討. 栄養学雑誌. 2022. 80. 2. 126-138
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MISC (112):
  • 石見 佳子. 骨の健康における栄養・食生活の役割. 日本骨粗鬆症学会誌. 2024. 10. 1. 15-20
  • Efforts to propose a Nutrient Profile Model for the Japanese diet. food processing and ingredients. 2023. 58. 12. 4-7
  • Yoshiko Ishimi. Effects of isoflavones on bone metabolism. 2023. 76. 5. 291-296
  • 石見 佳子. 特定保健用食品:疾病リスク低減表示ーカルシウムと骨粗鬆症を中心に. 日本食品安全協会会誌. 2023. 18. 3. 144-151
  • 石見 佳子, 竹林純, 横山友里, 吉﨑貴大, 岡田恵美子, 多田由紀, 瀧本秀美. 日本版栄養プロファイルの提案と課題. 肥満研究. 2022. 28. 2. 70-75
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Patents (1):
  • 飲食品組成物
Books (6):
  • 腸内細菌-宿主のクロストークと食事要因
    建帛社 2019
  • すべての診療科で役立つ栄養学と食事・栄養療法
    羊土社 2019 ISBN:9784758108980
  • 食品の加工
    南江堂 2018 ISBN:9784524256075
  • 食品学総論
    講談社 2018 ISBN:9784061553866
  • 食品の科学
    南江堂 2018 ISBN:9784524251582
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Works (3):
  • 日中科学協力事業
    2002 - 2004
  • The joint research project of Japan Society for the Promotion of Science and National Natural Science Foundation of China
    2002 - 2004
  • Nutritional approach for Prevention of osteoporosis
    2002 -
Education (3):
  • 1988 - 1991 Showa University School of Dentistry
  • 1976 - 1980 Tokyo University of Science Faculty of Pharmaceutical Sciences Department of Pharmacy
  • Science University of Tokyo
Professional career (1):
  • Doctor of Philosophy
Work history (9):
  • 2024 - 現在 Tokyo University of Agriculture Nodai Research Institute
  • 2019 - 2024 Tokyo University of Agriculture Nodai Research Institute Professor
  • 2017 - 2019 医薬基盤・健康・栄養研究所国立健康・栄養研究所 シニアアドバイザー
  • 2009 - 2017 国立健康・栄養研究所 食品保健機能研究部 部長
  • 2013 - 2014 国立健康・栄養研究所 研究企画評価主幹(併任)
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Committee career (6):
  • - 現在 内閣府食品安全委員会新開発食品調査会専門委員
  • - 現在 National Institutes of Biomedical Innovation, and Health and Nutrition Visiting Researcher
  • - 現在 消費者庁 特別用途食品の許可等に関する委員会委員
  • - 2024/03 内閣府消費者委員会新開発食品評価第一調査会・調査部会委員
  • - 2021/02 文部科学省科学技術・学術審議会臨時委員
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Awards (5):
  • 2018 - 日本栄養・食糧学会 学会賞 骨代謝における食事と運動の有用性に関する研究
  • 2016/06 - 日本ビタミン学会 企画・技術・活動賞
  • 2015 - The Japanese Society of Nutrition and Dietetics Prize from an Academic Society
  • 2007 - 国際ポリフェノール学会賞
  • 1998 - 日本骨代謝学会優秀演題賞
Association Membership(s) (13):
JAPANESE ASSOCIATION FOR DIETARY FIBER RESEARCH ,  日本ビタミン学会 ,  日本栄養改善学会 ,  アメリカ骨代謝学会 ,  日本栄養・食糧学会 ,  日本骨代謝学会 ,  American Society for Bone and Mineral Research ,  The Japanese Biochemical Society ,  The Vitamin Society of Japan ,  The Molecular Biology Society of Japan ,  The Japanese Society of Immunology ,  Japanese Society of Nutrition and Food Science ,  Japanese Society of Bone and Mineral Research
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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