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J-GLOBAL ID:200901011201842875   Update date: Aug. 25, 2023

Nakahira Mayumi

ナカヒラ マユミ | Nakahira Mayumi
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (1): Home economics, lifestyle science
Research keywords  (8): 食育 ,  伝統食 ,  食品 ,  食文化 ,  調理学 ,  Migrants ,  Hygiene ,  Food
Research theme for competitive and other funds  (10):
  • 子どもの食欲に影響する食品の色
  • 食品衛生
  • 家庭用および業務用ラップフィルムからの溶出物の分析
  • 調理中におけるアルミニウム鍋からのアルミニウムの溶出
  • 家庭用および業務用ラップフィルムからの溶出物
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Papers (25):
  • Mayumi Nakahira. Monngolian nomads' summer life and diet : From the case of Mugi family. Bulletin of Shiga Junior College. 2021. 46. 273-282
  • Yuriko Kinoshita, Mayumi Nakahira, Naoko Komenami. Effects of Cooking Class Program on Cooking Skills and Dietary Consciousness in Preschool Childrenl. Bulletin of Shiga Junior College. 2017. 42. 1-11
  • Investigation on preserved foods chilled in the home refrigerator. Bulletin of Osaka Yuhigaoka Gakuen Junior College. 2016. 59. 43-51
  • 中平 真由巳, 高橋 ひとみ. タンザニア訪問記 タンザニアの暮らしと食(報告). 滋賀の食事文化(年報). 2015. 23. 21-26
  • 高橋ひとみ, 栗本麻衣子, 中平 真由巳, 木谷康子. 滋賀の食文化財の伝承の可能性に関する一考察 - 5つの食文化財に対する意識調査の分析から -. 滋賀短期大学研究紀要. 2012. 38. 19-29
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MISC (12):
  • Ishii Yuuko, Konisi Harue, Kubo Kori, Nakahira Mayumi, Horikosi Masako, Yamaoka Hitomi. Shiga prefecture home cooking: side dishes. Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science. 2019. 31. 221-221
  • 和田珠子, 安藤真美, 伊藤知子, 久保加織, 小寺真実, 高村仁知, 露口小百合, 中平真由巳, 林淑美, 原知子, et al. 野菜の妙め調理におけるおいしさに関わる要素-たまねぎの場合-. 日本調理科学会大会研究発表要旨集. 2019. 2019
  • Harue Konishi, Yuko Ishii, Kaori Kubo, Mayumi Nakahira, Masako Horikoshi, Hitomi Yamaoka. Shiga prefecture Home cooking: main dish:Characteristics of main dish and seasonal variation. Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science. 2018. 30. 233-233
  • 露口小百合, 伊藤知子, 今義潤, 江口智美, 久保加織, 高村仁知, 中平真由巳, 原知子, 水野千恵, 明神千穂, et al. 油量の違いが揚げ物の揚がり具合に及ぼす影響. 日本調理科学会大会研究発表要旨集. 2012. 2012
  • 明神千穂, 安藤真美, 伊藤知子, 大塚憲一, 久保加織, 露口小百合, 中平真由巳, 原知子, 水野千恵, 村上恵, et al. 揚げ調理に関する教育媒体の開発とその効果の評価-天ぷら編-. 日本調理科学会大会研究発表要旨集. 2011. 2011. 41
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Books (3):
  • クックしが
    サンライズ出版 2017
  • 新版 トータルクッキング
    講談社 2015
  • 豊な食生活のための料理 レシピ集
    サンライズ出版 2006
Lectures and oral presentations  (39):
  • 新型コロナウイルス感染症対策による外出自粛中の大学生の食生活
    (第19回栄養改善学会近畿支部学術総会 2021)
  • 滋賀県の大学・短大・専門学校に通う学生の朝食摂取状況に関する実態調査
    (第18回栄養改善学会近畿支部学術総会 2020)
  • 野菜の炒め調理におけるおいしさに関わる要素-たまねぎの場合-
    (日本調理科学会2019年度大会 2019)
  • 滋賀県の家庭料理 副菜の特徴ー在来野菜を主としてー
    (日本調理科学会2019年度大会 2019)
  • 滋賀県の大学・短大に通う学生の朝食摂取に関する実態調査
    (公衆栄養学会 ピアザ淡海 2019)
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Education (4):
  • - 1997 Nara Women's University
  • - 1997 Nara Women's University Home Economics Graduate Course Food
  • - 1988 Showa Women's University Faculty of Home Economics Life Science
  • - 1987 Showa Women's University Faculty of Home Economics
Professional career (1):
  • (BLANK) (Nara Women's University)
Work history (2):
  • 2012 - 現在 滋賀短期大学 生活学科 教授
  • 2008 - 2012 Shiga Junior College Department of Human Environmental Sciences
Association Membership(s) (8):
滋賀の食事文化研究会 ,  日本食育学会 ,  日本家政学会 ,  日本調理科学学会 ,  日本食品化学学会 ,  The Japan Society of Home Economies ,  The Japan Society of Cookery Science ,  Japanese Society of Food Chemistry
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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