Rchr
J-GLOBAL ID:200901012528593514   Update date: Jan. 31, 2024

Yoshida Munehiro

ヨシダ ムネヒロ | Yoshida Munehiro
Affiliation and department:
Job title: Professor
Homepage URL  (1): http://ku-food-lab.com
Research field  (3): Psychiatry ,  Environmental impact assessment ,  Food sciences
Research theme for competitive and other funds  (9):
  • 2022 - 2025 ピロリン酸の摂取による摂食抑制作用およびその作用機構の解明
  • 2018 - 2021 Changes in the nutritional availability of iron and physicochemical properties in meat and fish by heat-cooking
  • 2015 - 2018 Nutritional Availability and Anti-tumor Activity of Low Molecular Weight Selenium Compound Contained in Dark Muscle
  • 2011 - 2012 Prevention of prostate cancer by selenium using a mouse model
  • 2000 - 2003 Establishment of Method for Assessment of Urban Environment by Use of Butterfly Assemblages as an Index
Show all
Papers (411):
  • Koki Sugimoto, Taiki Shinagawa, Katsuo Kuroki, Saki Toma, Ryota Hosomi, Munehiro Yoshida, Kenji Fukunaga. Dietary Bamboo Charcoal Decreased Visceral Adipose Tissue Weight by Enhancing Fecal Lipid Excretions in Mice with High-Fat Diet-Induced Obesity. Preventive Nutrition and Food Science. 2023. 28. 3. 246-254
  • Yuki Murakami, Ryota Hosomi, Ayano Nishimoto, Toshimasa Nishiyama, Munehiro Yoshida, Kenji Fukunaga. Protective Effects of Fish (Alaska Pollock) Protein Intake against Short-Term Memory Decline in Senescence-Accelerated Mice. Nutrients. 2022. 14. 4618. 1-14
  • Tatsuya Ishida, Hiroyuki Matsui, Yoshikazu Matsuda, Takaki Shimono, Seiji Kanda, Toshimasa Nishiyama, Ryota Hosomi, Kenji Fukunaga, Munehiro Yoshida. Dietary Oyster (Crassostrea gigas) Extract Ameliorates Dextran Sulfate Sodium-Induced Chronic Experimental Colitis by Improving the Composition of Gut Microbiota in Mice. Foods. 2022. 11. 14. 2032-2032
  • Koki Sugimoto, Nozomi Hagihara, Ryota Hosomi, Munehiro Yoshida, Kenji Fukunaga. Dietary scallop oil prepared from the internal organs of Japanese giant scallop (Patinopecten yessoensis) improved mite allergen-induced atopic dermatitis-like symptoms on the dorsal skin of NC/Nga mice. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 2022
  • Tatsuya Ishida, Hiroyuki Matsui, Yoshikazu Matsuda, Ryota Hosomi, Takaki Shimono, Seiji Kanda, Toshimasa Nishiyama, Kenji Fukunaga, Munehiro Yoshida. Oyster (Crassostrea gigas) Extract Attenuates Dextran Sulfate Sodium-Induced Acute Experimental Colitis by Improving Gut Microbiota and Short-Chain Fatty Acids Compositions in Mice. Foods. 2022. 11. 3. 373-373
more...
MISC (15):
  • 細見 亮太, 吉田 宗弘, 福永 健治. 氷温域を利用した食品の加工・保存技術. 調理食品と技術 = Prepared foods and technology : 日本調理食品研究会誌. 2016. 22. 1. 9-18
  • 吉田 宗弘, 中山 玲子. 日本人とヨウ素と昆布(2). 食生活研究. 2014. 34(5)、13-20
  • 吉田 宗弘, 中山 玲子. 日本人とヨウ素と昆布(1). 食生活研究. 2014. 34(4)、20-28
  • 細見 亮太, 吉田 宗弘, 福永 健治. 魚肉タンパク質と魚肉ペプチドの健康機能について. ニューフードインダストリー. 2011. 53. 12. 12-19
  • 福永 健治, 細見 亮太, 吉田 宗弘. 水産物の消費動向について. 食生活研究. 2011. 31. 3. 9-18
more...
Books (172):
  • 豚肉と日本人
    食生活研究 2018
  • うどん類の歴史と分類
    食生活研究 2018
  • 臨床医として知っておきたいミネラルの知識.クロム
    成人病と生活習慣病 2018
  • うどん・そば屋における「きつね」、「たぬき」、「どんぶりもの」の地域差
    食生活研究 2018
  • 糖質の代謝
    マッキー生化学.分子から解き明かす生命 第6版(市川 厚監修、福岡伸一監訳)、化学同人 2018
more...
Lectures and oral presentations  (3):
  • 大腸がん発症に及ぼすL-カルニチン摂取の影響
    (2007)
  • 若年層における健康に対する知識と食行動に関する研究
    (1999)
  • Decrease of hemoglobin concentration by exercise
    (2003)
Education (2):
  • 1981 - 1981 Kyoto University Graduate School, Division of Agriculture Food Science and Technology
  • - 1976 Kyoto University Faculty of Agriculture Department of Food Science and Technology
Professional career (2):
  • Doctor of Agriculture
  • Doctor of Medicine
Work history (3):
  • 1993/10/16 - 1998/03/31 1
  • 1990/10/01 - 1993/10/15 1
  • 1983/04/01 - 1990/09/30 1
Committee career (37):
  • 1994 - 現在 評議員
  • 2015/08/01 - 2017/07/31 副理事長
  • 2011/08/01 - 2017/07/31 日本微量元素学会 理事
  • 2015 - 代議員
  • 2011/12/01 - 2014/07/31 日本微量元素学会 編集委員長
Show all
Awards (3):
  • 2018/11/17 - 日本環境動物昆虫学会 日本環境動物昆虫学会学会賞
  • 2003 - 日本環境動物昆虫学会 日本環境動物昆虫学会奨励賞
  • 1992 - 日本栄養・食糧学会 日本栄養・食糧学会奨励賞
Association Membership(s) (12):
日本衛生学会 ,  Federation of European Societies on Trace Elements and Minerals ,  食生活研究会 ,  日本栄養改善学会 ,  日本微量栄養素学会 ,  日本昆虫協会 ,  日本鱗翅学会 ,  日本健康医学会 ,  日本ビタミン学会 ,  日本微量元素学会 ,  日本環境動物昆虫学会 ,  日本栄養・食糧学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page