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J-GLOBAL ID:200901016728282764   Update date: Feb. 29, 2024

Ishizuka Satoshi

イシヅカ サトシ | Ishizuka Satoshi
Affiliation and department:
Job title: Professor
Homepage URL  (1): https://sites.google.com/eis.hokudai.ac.jp/nutrbiochem/
Research field  (3): Pathobiochemistry ,  Nutrition and health science ,  Food sciences
Research keywords  (7): noncommunicable disease ,  Life-style related diseases ,  Metabolic diseases ,  Presymptomatic diseases ,  メタボリックシンドローム ,  炎症性腸疾患 ,  Nutritional Biochemistry
Research theme for competitive and other funds  (26):
  • 2023 - 2027 12α水酸化胆汁酸による肝脂質蓄積機構ー脂質輸送と鉄代謝の寄与ー
  • 2021 - 2025 腸内細菌代謝産物に焦点を当てた高食肉摂取による健康増進と病態発症の分岐点の解明
  • 2023 - 12水酸化胆汁酸と関連代謝物および腸内細菌叢の解析を基盤とした未病指標の構築
  • 2021 - 2022 12α水酸化一次胆汁酸による小腸粘膜バリア脆弱化機構-免疫応答への波及効果-
  • 2021 - 2022 新規脂肪肝モデルを用いたプレバイオティクスによる肝脂質蓄積抑制作用の検証
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Papers (82):
  • Fumika Yokoyama, Reika Yoshitsugu, Hiromichi Yamazaki, Satoshi Ishizuka. Dietary supplementation with cholic acid reduces insulin secretion in response to intraperitoneal glucose administration in rats. Journal of Nutritional Science and Vitaminology. 2024. 70. 1. 76-81
  • Natsuki Kubota, Shota Hori, Satoshi Ishizuka. Differences in iron balance observed with dietary cholic acid supplementation and marginal iron deficiency in rats. Bioscience, biotechnology, and biochemistry. 2023. 88. 1. 79-85
  • Satoshi Ishizuka. An increase in enterohepatic 12-hydroxylated bile acid circulation and presymptomatic disorders. Precision Medicine. 2023. 6. 14. 78-81
  • Anju Tsukada, Yuko Okamatsu-Ogura, Emi Futagawa, Yuki Habu, Natsumi Takahashi, Mira Kato-Suzuki, Yuko Kato, Satoshi Ishizuka, Kei Sonoyama, Kazuhiro Kimura. White adipose tissue undergoes browning during preweaning period in association with microbiota formation in mice. iScience. 2023. 26. 7. 107239-107239
  • Qingyun Huang, Nodoka Miyaki, Zongfei Li, Yutaroh Takahashi, Satoshi Ishizuka, Toru Hayakawa, Jun-Ichi Wakamatsu, Haruto Kumura. Supplementary effect of whey components on the monascin productivity of Monascus sp. Journal of the science of food and agriculture. 2023. 103. 8. 4234-4241
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Patents (1):
  • 二次胆汁酸の生成抑制剤
Books (3):
  • Basic Protocols in Foods and Nutrition
    Humana Press, Springer 2022
  • Metabolic Profiling, Methods in Molecular Biology
    Humana Press, Springer 2011
  • 消化管の栄養・生理と腸内細菌
    Hindgut Club Japan 2010
Lectures and oral presentations  (34):
  • 12水酸化一次胆汁酸による回腸透過性の亢進作用
    (第77回 日本栄養・食糧学会大会 2023)
  • 12α水酸化一次胆汁酸による消化管バリア機能の脆弱化
    (2022)
  • 胆汁酸代謝に着目した未病モデルの構築
    (第2回 ファーマラボEXPO大阪 アカデミックフォーラム 2022)
  • 12α-Hydroxylated bile acid as a biomarker in an early phase of noncommunicable diseases
    (Hokkaido University-University of Melbourne Virtual Conference on Healthy Ageing 2022)
  • Diet-related presymptomatic disease models in experimental animals
    (2021)
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Education (4):
  • 1993 - 1994 北海道大学大学院 農学研究科 農芸化学専攻 博士課程
  • 1991 - 1993 北海道大学大学院 農学研究科 畜産学専攻 修士課程
  • 1987 - 1991 Hokkaido University Faculty of Agriculture
  • 東京工業大学工学部附属工業高等学校 卒業
Professional career (2):
  • PhD, Hokkaido University (Hokkaido University)
  • 修士(農学) (北海道大学)
Work history (10):
  • 2023/04 - 現在 北海道大学 大学院農学研究院 副研究院長
  • 2019/04 - 現在 Research Faculty of Agriculture Professor
  • 2020/10 - 2022/03 北海道大学 総長補佐(研究戦略室)
  • 2007/04 - 2019/03 Research Faculty of Agriculture Associate Professor
  • 2005/06 - 2007/03 Research Faculty of Agriculture Associate Professor
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Committee career (14):
  • 2020 - 現在 日本栄養・食糧学会 北海道支部 庶務幹事
  • 2017/11 - 現在 日本栄養・食糧学会 代議員
  • 2010/07 - 現在 コープさっぽろ 食の安全委員会 委員
  • 2004 - 現在 日本栄養・食糧学会 参与
  • 2001 - 現在 Hindgut Club Japan 運営委員
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Awards (4):
  • 2017/05 - Postar award Ingestion of skim milk cheese modulates bile acid metabolism and cholic acid-induced disorders in rats
  • 2015/11 - Postar award Isomaltomegalosaccharides modulation rat macrophage functions in primary culture and cytokine expression in rat intestinal mucosa
  • 2011/11 - Poster award Dietary influence of linear α-1,6-polysaccharides on several parameters under experimental colitis depends on degree of the polymerization
  • 2003/05 - 日本栄養・食糧学会 奨励賞 消化管上皮の恒常性維持に関する基礎的研究
Association Membership(s) (6):
日本食品分析学会 ,  American Society for Nutrition ,  The Molecular Biology Society of Japan ,  Hindgut Club Japan ,  Japan Society of Nutrition and Food Science ,  Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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