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J-GLOBAL ID:200901017010862106   Update date: Jan. 30, 2024

Takahashi Masakazu

タカハシ マサカズ | Takahashi Masakazu
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Homepage URL  (1): http://biotech.fpu.ac.jp/4f.html
Research field  (2): Food sciences ,  Applied biochemistry
Research keywords  (5): 食品機能学 ,  応用生物化学 ,  Functional Food Science ,  Applied Biochemistry ,  Protein Engineering
Research theme for competitive and other funds  (20):
  • 2020 - 2023 Development of efficient purification methods and analyses of health-promoting functions for natural functional ingredients.
  • 2019 - 2022 Clarification of the molecular mechanism how zinc deficiency is associated with IBD
  • 2016 - 2019 大豆サポニン分子種の迅速・高効率精製ならびに亜鉛欠乏改善効果など健康機能性の解析
  • 2013 - 2016 エゴマおよびウメなど福井県産特産農作物を用いた機能性食品の開発に関する研究
  • 2013 - 2015 伝統野菜などの福井県産農作物の健康機能評価ならびに機能成分解析に関する基盤的研究
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Papers (35):
  • 小林恭一, 田中 彩稀, 丹尾 心, 久保 義人, 高橋 正和. 漬け込み期間が梅シロップの品質・性状に及ぼす影響. 仁愛女子短期大学研究紀要. 2022. 54. 1-4
  • 小林恭一, 浅井 喜香, 江㞍 智恵, 髙木 郁美, 大橋 愛美, 久保 義人, 高橋 正和. 品種・収穫時期の異なる福井県産ウメ果実から調製した梅シロップの品質・性状. 仁愛女子短期大学研究紀要. 2021. 53. 7-22
  • Katano H, Noba S, Taira S, Kambe T, Takahashi M. A solubility-based separation of group B Soyasaponins from the Whole Soybean Flour. Anal. Sci. 2019. 35. 8. 935-937
  • M. Takahashi, K Mai, Y Tsunoda, K Kaneda, Y Takata, M Sugimoto, Y Kubo, Y Sato, T Sazuka, Y Iwasaki, et al. Investigations of sorghum grain flour and stalk juice for food processing : gluten-free rice breads and syrup. 2019. 51. 27-37
  • Kurata M, Morimoto M, Kawamura Y, Ali Mursi IF, Momma K, Takahashi M, Miyamae Y, Kambe T, Nagao M, Narita H, et al. Inhibition of mRNA Maturation by Compounds Which Have a Flavonoid Skeleton. Biochem. Mol. Biol. 2017. 2. 4. 46-53
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MISC (12):
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Patents (1):
  • 生理活性ペプチド
Books (6):
  • Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention (2nd Ed.) (Victor R Preedy & Ronald Ross Watson Eds.)
    Elsevier 2020 ISBN:9780128185537
  • 『食品機能性脂質の基礎と応用』(池田郁男 監修)
    シーエムシー出版 2018
  • Visual 栄養学テキストシリーズ『食べ物と健康 I. 食品学 総論』(寺尾純二 監修)
    中山書店 2017
  • 「機能性食品開発のための初期評価試験プロトコール集」(山本(前田)万里 監修)
    シーエムシー出版 2017
  • Molecular Basis of Axon Growth and Nerve Pattern Formation (Taniguchi Symposia on Brain Sciences No.20) (Hajime Fujisawa, Ed.)
    Japan Scientific Societies Press (Tokyo) and S. Karger AG (Bazel, Switzerland) 1997
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Lectures and oral presentations  (6):
  • 木田チリメンシソから単離したガラクトグリセロ脂質は食細胞においてO2-およびNOの産生を阻害する
    (2012年度日本農芸化学会大会(京都) 2012)
  • ホウレンソウに含まれるNO産生抑制物質
    (日本農芸化学会2011年度大会 2011)
  • Mutant analyses of NPR-7, a chitin-binding metalloprotease, demonstrate the necessity of the propeptide for active protease formaition and of the C-terminal domain for binding to chitin.
    (2010 International Chemical Congress of Pacific Basin Societies (Pacifichem 2010) 2010)
  • ナツメに含まれるNO産生抑制物質の単離・構造決定・特性解析
    (日本フードファクター学会 2010)
  • キチン分解細菌によるカニ甲殻含有発酵物の血圧降下作用の解析
    (日本食品科学工学会第57回大会 2010)
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Works (3):
  • Production of recombinant silk proteins of Bombyx mori.
    2000 - 2002
  • Research of novel functions of sericin.
    2000 -
  • Protein engineering of subtilisin E
    1999 -
Education (4):
  • - 1995 Kyoto University
  • - 1995 Kyoto University Graduate School, Division of Agriculture
  • - 1990 Kyoto University Faculty of Agriculture
  • - 1990 Kyoto University Faculty of Agriculture
Professional career (1):
  • Ph.D.(Agriculture) (Kyoto University)
Work history (1):
  • 2012 - 現在 Fukui Prefectural University Faculty of Biotechnology
Committee career (5):
  • 2018/04 - 現在 抗酸化・機能研究会 評議委員
  • 2016/04 - 現在 日本食品科学工学会中部支部 支部運営委員
  • 2013/04 - 2019/03 福井県農林水産試験研究評価会議 外部評価委員
  • 2016/04 - 2018/03 AOU研究会 評議員
  • 2014/04 - 2017/03 日本農芸化学会中部支部 支部幹事
Association Membership(s) (5):
JAPANESE ASSOCIATION FOR ANIMAL CELL TECHNOLOGY ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  日本分子生物学会 ,  日本生化学会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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