Rchr
J-GLOBAL ID:200901017362802057   Update date: Jul. 16, 2003

Abe Kaoru

アベ カオル | Abe Kaoru
Affiliation and department:
Job title: Senior Chief Researcher
Homepage URL  (1): http://www.net.pref.aomori.jp/kogyou/
Research theme for competitive and other funds  (2):
  • 地域バイオ資源からの疾病予防食品の創造 高齢化社会を迎えつつあるわが国の主な疾病である癌や生活習慣病の 発生原因の一つとして、現在、過度の酸化による障害、即ち「酸化スト レス」が強く指摘されており、「健康維持に有効な高い抗酸化作用を 有する機能性食品の開発」が期待されている。本研究では、健康維持に 有効な高い抗酸化作用を持つ食品を開発するため、青森に存在するバイ オ資源を最先端の分析方法(ケミルミネッセンスアナライザーを用いた XYz系アッセイ)によりデータベース化し、上記目的を達成しようとす る・・・
  • Creation of disease preventive foods from local bioresource At present, it is strongly pointed out that the damage by excessive oxidization, that is, oxidation stress is one of the causes of major diseases such as cancer and life-style related diseases・・・
MISC (5):
  • 第5期キープロジェクト報告書. 2001. p5,p121
  • 第4期キープロジェクト報告書. 青森県産業技術開発センター, p.93 1998年
  • 第3期キープロジェクト報告書. 青森県産業技術開発センター, p.85 1996年
  • 第2期キープロジェクト報告書. 青森県産業技術開発センター, p.46 1994年
  • 青森県地域産学官共同研究事業成果普及講習会テキスト-フォトン評価機器を利用したスーパーヘルシー食品の創造. 中小企業庁、青森県産業技術開発センター, 1999年
Education (1):
  • 弘前大学大学院理学研究科修士課程
Work history (6):
  • 2003 - 青森県工業総合研究センター 弘前地域技術研究所
  • 1990 - 青森県産業技術開発センター
  • 1984 - Hirosaki University School of Medicine
  • 1984 - 弘前大学大学院理学研究科修士課程修了
  • 現在に至る
Show all
Association Membership(s) (7):
日本インターフェロン・サイトカイン学会 ,  日本糖質学会 ,  日本薬理学会 ,  日本農芸化学会 ,  日本生化学会 ,  日本食品工業学会 ,  Japanese Society for Food Factors
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page