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J-GLOBAL ID:200901019276727924   Update date: Jan. 30, 2024

OHATA Motoko

オオハタ モトコ | OHATA Motoko
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (8): Sensory Evaluation ,  Evaluation of Autonomic Activity ,  Physiological effects ,  Olfaction ,  the Maillard Reaction ,  Odor Components ,  Cookery Science ,  Food Science
Research theme for competitive and other funds  (15):
  • 2021 - 2024 加熱調理で生成する香気成分の嗅覚刺激による食欲増進効果の解明
  • 2020 - 2021 味噌の香気に関する研究
  • 2017 - 2021 メイラード反応生成香気のヒトに対する生理機能および作業能率向上効果
  • 2019 - 2020 味噌の香気に関する研究
  • 2015 - 2018 Functional properties of Leucine-peptides derived from meat proteins
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Papers (22):
  • Osada K., Kujirai R., Hosono A., Tsuda M., Ohata M., Ohta M., and Nishimori K. Repeated exposure to kairomone-containing coffee odor improves abnormal olfactory behaviors in heterozygous oxytocin receptor knock-in mice. Frontiers in Behavioral Neuroscience. 2023. 983421
  • Yokoyama I., Ohata M., Komiya Y., Nagasao J., & Arihara K. Comparison of 2,5-dimethyl-4-hydroxy-3(2H)-furanone, a volatile odor compound generated by the Maillard reaction, in cooked meat of various animal species and parts. Animal Science Journal. 2023. 94. 1. e13813
  • Ohata M., Zhou L., Ando S., Kaneko S., Osada K., Yada Y. Application of integrative physiological approach to evaluate human physiological responses to the inhalation of essential oils of Japanese citrus fruits iyokan (Citrus iyo) and yuzu (Citrus junos). Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 2022. 86. 1. 109-116
  • Osada K., Miyazono S., Ohata M., Noguchi T., Kashiwayanagi M. Changes in gaseous concentration of alkylpyrazine analogs affect mouse avoidance behavior. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 2021. 85. 12. 2343-2351
  • Yokoyama I., Ohata M., Komiya Y., Nagasao J., Arihara K. Inhalation of odors containing DMHF generated by the Maillard reaction affects physiological parameters in rats. Scientific Reports. 2020. 10. 1. 13931-13939
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MISC (16):
  • 大畑素子, 横山壱成. メイラード反応と香り、その生理作用. Aroma Research. 2021. 22. 3. 209-215
  • Arihara K., Yokoyama I., and Ohata M. Bioactivities generated from meat proteins by enzymatic hydrolysis and the Maillard reaction. Meat Science. 2021. 180. 108561. 108561-108561
  • Motoko Ohata. Functionality of the odor generated from the Maillard reaction in foods. Agricultural Biotechnology. 2020. 4. 2. 44-46
  • 大畑素子、横山壱成、有原圭三. Novel possibility for odorants generated by the Maillard reaction. 化学と生物. 2019. 57. 12. 722-727
  • 大畑素子. おいしい香りの新たな機能性とその利用の可能性. 食品と開発. 2018. 53. 11. 18-20
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Patents (11):
  • 嗅覚刺激によってリラックス作用を示す食品組成物
  • 2,3-ジメチルピラジンを利用したストレス軽減剤
  • DMHFを含むリラックス剤
  • メイラード反応を利用して機能性を強化した素材およびこれを用いた食品・ペットフード
  • ペットフード用嗜好性向上・改善剤
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Books (22):
  • Biologically Active Peptides: : From Basic Science to Applications for Human Health
    Academic Press(Elsevier) 2021
  • グリケーションの制御とメイラード反応の利用
    株式会社シーエムシー出版 2020
  • グリケーションの制御とメイラード反応の利用
    株式会社シーエムシー出版 2020
  • グリケーションの制御とメイラード反応の利用
    株式会社シーエムシー出版 2020
  • グリケーションの制御とメイラード反応の利用
    株式会社シーエムシー出版 2020
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Lectures and oral presentations  (79):
  • The effects of the odorant from the Maillard reaction in foods on appetite
    (日本農芸化学会2023年度大会 2023)
  • Effects of odorants generated by the Maillard reaction on chemotaxis behavior and lifespan in Caenorhabditis elegans
    (日本農芸化学会2023年度大会 2023)
  • Olfactory stimulation of 2,5-dimehyl-4-hydroxy-3(2H)-furanone produced by the Maillard reaction in foods affects autonomic nervous activity and induces sadation
    (第32回日本メイラード学会年会 2022)
  • Odors generated by the Maillard reaction attract Caenorhabditis elegans (C. elegans,) through olfactory system
    (第32回日本メイラード学会年会 2022)
  • Odor generated by glycation in foods and the,function
    (第95回日本生化学会大会 2022)
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Education (1):
  • - 2007 Ochanomizu University Graduate School, Doctral Research Course in Human Culture 人間環境科学専攻
Work history (4):
  • 2022/04 - 現在 Nihon University College of Bioresource Sciences Associate Professor
  • 2017/04 - 2022/03 Nihon University College of Bioresource Science Lecturer
  • 2016/04 - 2017/03 KYOTO UNIVERSITY OF EDUCATION Home Economics Lecturer
  • 2007/04 - 2016/03 Kitasato University School of Veterinary Medicine Assistant Professor
Committee career (3):
  • 2021/03 - 現在 公益社団法人日本農芸化学会 英文誌編集委員会
  • 2014/11 - 現在 日本メイラード学会 役員
  • 2015/03 - 2016/03 日本食肉研究会 幹事(編集)
Awards (4):
  • 2016/10/30 - 香料・テルペンおよび精油化学に関する討論会 ベストプレゼンテーション賞 ホエイタンパク質分解物からメイラード反応により生成する不快臭の抑制
  • 2016/10 - 香料・テルペンおよび精油化学に関する討論会 ベストプレゼンテーション賞 ホエイタンパク質分解物からメイラード反応により生成する不快臭の抑制
  • 2013/11/29 - 日本メイラード学会 日本メイラード学会 若手奨励賞 タンパク質分解物と還元糖のメイラード反応により生成する香気が血圧に及ぼす影響
  • 2013/11 - 日本メイラード学会 日本メイラード学会 若手奨励賞 タンパク質分解物と還元糖のメイラード反応により生成する香気が血圧に及ぼす影響
Association Membership(s) (6):
日本メイラード学会 ,  日本味と匂学会 ,  (公社)日本農芸化学会 ,  (公社)日本食品科学工学会 ,  (一社)日本調理科学会 ,  日本行動医学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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