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J-GLOBAL ID:200901019965277090   Update date: Mar. 23, 2024

OGIHARA Hirokazu

オギハラ ヒロカズ | OGIHARA Hirokazu
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (4): Food sciences ,  Food sciences ,  Food sciences ,  Food sciences
Research keywords  (17): ヒスタミン生成菌 ,  Cronobacter spp. ,  パルスドキセノン処理 ,  解析 ,  ミクロフロ-ラ ,  伝統食品 ,  不活化 ,  食品媒介病原細菌 ,  二酸化塩素ガス ,  Coliforms ,  fluorogenic substrate ,  Chromogenic substrate ,  Microorganisms ,  High Hydrostatic Pressure ,  Food perservation ,  Food microbiology ,  Food hygiene
Research theme for competitive and other funds  (2):
  • 2015 - 2018 Studies on the taxonomy and mechanism of virulence of Cronobacter spp
  • 2000 - 2001 Analysis of injury in the function of cytoplasmic membrane of E. coli causedby high-pressure treatment
Papers (117):
  • Daisuke Kyoui, Yuka Saito, Akifumi Takahashi, Gou Tanaka, Runa Yoshida, Yoshiyuki Maegaki, Taketo Kawarai, Hirokazu Ogihara, Chise Suzuki. Antibacterial Activity of Hexanol Vapor In Vitro and on the Surface of Vegetables. Foods. 2023. 12. 16. 3097-3097
  • Naruki Fukuda, Daisuke Kyoui, Taketo Kawarai, Hirokazu Ogihara. Identification of Species Interacting with Staphylococcus aureus Biofilm Formation from Food Microbiota Using 16S rRNA Metagenomic Analysis. Japanese Journal of Food Microbiology. 2023. 40. 1. 18-25
  • Daisuke Kyoui, Yuri Fukasawa, Waka Miyanaga, Yui Nakamura, Tsutomu Yamane, Kazuki Sugita, Shun Yamadera, Marie Kai, Kai Shinoda, Taketo Kawarai, et al. Identification of changes in the microflora composition of Japanese horse mackerel(Trachurus japonicus) during storage to identify specific Spoilage Organisms. Current Research in Food Science. 2022. 5. 1216-1224
  • Kosuke HIRNO, Keita TAHARA, Hiroki TANAKA, Daisuke KYOUI, Taketo KAWARAI and Hirokazu OGIHARA. Prevalence and Histamine Productivity of Histamine-Producing Bacteria in Processed Seafood Products. JAPANESE JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY. 2022. 39. 2. 63-69
  • KAWARAI Taketo, TSUCHIDA Shiori, MARIKO Jun-ichi, KYOUI Daisuke, SUZUKI Chise and OGIHARA Hirokazu. Comparison of Pulse Light Resistance in the Spores of Different Alicyclobacillus acidoterrestris Strains. Food Preservation Science. 2022. 48. 3. 131-136
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MISC (50):
  • Ogihara hirokazu. Chemical and microbiological properties of traditionally fermented food, "Narezushi" offered as "Shinsen". Bioresource Sciences. 2022. 31. 1-6
  • Daisuke Kyoui, Hiroyuki Yamamoto, Natsumi Mikami, Ryota Ishii, Hiroki Tanaka, Naruki Fukuda, Taketo Kawarai, Hirokazu Ogihara. TOMVi:A Tool for Overviewing Metadata Visualization. bioRxiv. 2018
  • 岡田由美子・吉田麻利江・鈴木穂高・荻原博和. 高圧処理による鶏ササミ中の食中毒原因菌の不活化に関する検討. 食品の安全性確保推進事業 畜産食品の安全性確保に関する研究 H27年度 総括・分担研究報告書. 2016. 55-63
  • 鈴木穂高・道下正貴・畠山仁・荻原博和・岡田由美子. 高圧処理による牛肝臓の超微細形態学的変化に関する検討. 食品の安全性確保推進事業 畜産食品の安全性確保に関する研究 H27年度 総括・分担研究報告書. 2016. 65-69
  • 荻原博和・岡田由美子・鈴木穂高・吉田麻利江・阿部申・道下正貴・畠山仁. 高圧処理による畜産食品中の食中毒原因菌の不活化に関する検討. 食品の安全性確保推進事業 畜産食品の安全性確保に関する研究 H25-27年度 総合研究報告書. 2016. 83-92
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Books (5):
  • 食品衛生検査指針 微生物編
    公益社団法人 日本食品衛生協会 2015 ISBN:9784889250725
  • 食品加工における微生物・酵素の利用(新食品偏)
    株式会社日本食糧新聞社 2010 ISBN:9784889271881
  • Dictionary of Food microbiology
    中央法規出版株式会社 2010
  • 食品加工学
    共立出版株式会社 2002
  • 丸善食品総合辞典
    丸善株式会社 1998
Lectures and oral presentations  (226):
  • 国内で分離されたクロノバクター属菌の病原遺伝子保有状況及び薬剤耐性
    (第94回日本細菌学会総会 オンライン開催・オンデマンド口頭発表 2021)
  • 酢酸菌Acetobacter aceti におけるキノールペルオキシダーゼの機能解析
    (日本食品科学工学会・令和3年度関東支部大会 2021)
  • 鶏肉汚染菌Campylobacter jejuniに及ぼす高圧処理の生理学的影響
    (日本食品科学工学会・令和3年度関東支部大会 2021)
  • ISO22964:2017を用いた牛由来検体からのクロノバクター属菌の検出
    (日本食品微生物学会学術総会 2019)
  • 発酵種および発酵食品由来の酵母と乳酸菌による複合バイオフィルム形成
    (日本食品微生物学会学術総会 2019)
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Education (1):
  • - 1980 Nihon University Graduate School, Division of Agriculture 食品工学
Work history (4):
  • 2021/04 - 現在 食品生命学科 特任教授
  • 2012/04 - 2021/03 食品生命学科 教授
  • 2015/04 - 2017/03 食品生命学科 学科主任・教授
  • 2013/10 - 2015/03 食品生命学科 学科主任・教授
Committee career (13):
  • 2017/05 - 現在 日本食品保蔵科学会 代議員
  • 2017/01 - 2019/12 日本食品微生物学会 評議員
  • 2015/06 - 2017/05 日本防菌防黴学会 評議員
  • 2014/01 - 2016/12 日本食品微生物学会 評議員
  • 2013/06 - 2015/06 日本食品保蔵科学会 評議員
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Awards (3):
  • 2023/09 - 日本食品微生物学会 論文賞 水産加工食品からのヒスタミン生成菌の汚染実態とヒスタミン産生能
  • 2009/06 - 日本食品保蔵科学会 学会賞 食肉および食肉製品の非加熱技術による微生物制御に関する研究
  • 2008/05 - 日本防菌防黴学会 論文賞 非加熱食肉製品(生ハム)に接種した Listeria monocytogenes の挙動と発酵乳酸ナトリウムによる制御
Association Membership(s) (5):
日本食品衛生学会 ,  日本防菌防黴学会 ,  食品微生物学会 ,  日本食品保蔵科学会 ,  日本食品科学工学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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