Rchr
J-GLOBAL ID:200901026150038135   Update date: Jan. 30, 2024

TAKEBAYASHI Jun

タケバヤシ ジュン | TAKEBAYASHI Jun
Affiliation and department:
Job title: postdoctoral fellow
Homepage URL  (1): http://www.nibiohn.go.jp/eiken/
Research field  (2): Food sciences ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (10): 栄養表示 ,  外部精度管理 ,  栄養成分分析 ,  技能試験 ,  室間共同試験 ,  分析方法の妥当性確認 ,  食品分析 ,  フリーラジカル ,  活性酸素 ,  抗酸化物質
Research theme for competitive and other funds  (9):
  • 2022 - 2025 加工食品の特性が栄養成分表示値の信頼性に及ぼす影響の解明
  • 2017 - 2020 食品の抗酸化能寄与成分の分析法であるオンライン HPLC-ORAC 法の開発
  • 2014 - 2017 全食品群を対象とした日本版抗酸化能データベースの構築と栄養疫学研究への展開
  • 2011 - 2015 食事からの抗酸化物質摂取総量の推算を可能とする食品の抗酸化能データベースの構築
  • 2011 - 2013 抗酸化物質大量摂取時の安全性評価:運動の有用作用に及ぼす影響
Show all
Papers (72):
  • Megumi Tsubota-Utsugi, Michihiro Satoh, Jun Watanabe, Jun Takebayashi, Tomoyuki Oki, Yukako Tatsumi, Kei Asayama, Masahiro Kikuya, Takahisa Murakami, Takuo Hirose, et al. Association between an Antioxidant-Rich Japanese Diet and Chronic Kidney Disease: The Ohasama Study. Journal of atherosclerosis and thrombosis. 2023
  • Tada Yuki, Yoshizaki Takahiro, Yokoyama Yuri, Takebayashi Jun, Okada Emiko, Takimoto Hidemi, Ishimi Yoshiko. A Basic Study for the Development of a Japanese Nutrient Profile Model to Support the Practice of Healthy Eating Behavior. Nippon Eiyo Shokuryo Gakkaishi. 2023. 76. 1. 27-32
  • Takebayashi Jun, Suzuki Ippei, Chiba Tsuyoshi. Consideration of Food Nutrition Labeling Based on the Standard Tables of Food Composition in Japan-2020- (Eighth Revised Edition). Nippon Eiyo Shokuryo Gakkaishi. 2023. 76. 1. 15-20
  • 熊井 康人, 鈴木 一平, 東泉 裕子, 近藤 位旨, 栢下 淳, 千葉 剛, 古庄 律, 竹林 純. 特別用途食品「とろみ調整用食品」の表示許可に関する物性試験方法の信頼性-室間共同試験による妥当性確認. 日本摂食・嚥下リハビリテーション学会雑誌. 2022. 26. 3. 190-200
  • Yoshiko Ishimi, Jun Takebayashi, Yuri Yokoyama, Takahiro Yoshizaki, Yuki Tada, Emiko Okada, Hidemi Takimoto. Basic Research on a Nutrient Profile Model for Japan: Draft Development and Validation. The Japanese Journal of Nutrition and Dietetics. 2022. 80. 2. 79-95
more...
MISC (45):
Books (2):
  • 農産物・食品検査法の新展開
    シーエムシー出版 2010
  • 食品機能性評価マニュアル集第II集
    食品機能性評価支援センター 技術普及資料等検討委員会 (社団法人 日本食品科学工学会) 2008
Lectures and oral presentations  (69):
  • Safety and Efficacy Assessments of Isoflavones from Pueraria (Kudzu) Flower Extract in Ovariectomised Mice: a Comparison with Soy Isoflavones
    (Asian Congress of Nutrition 2019 2019)
  • ビタミン分析を中心とした機能性成分分析の留意点について
    (食品衛生登録検査機関協会 令和元年度栄養成分研修会 2019)
  • 閉経後モデルマウスにおける松樹皮抽出物の安全性・有効性評価
    (第73回日本栄養・食糧学会大会 2019)
  • 閉経後モデルマウスにおける松樹皮抽出物の安全性・有効性評価
    (日本栄養・食糧学会大会講演要旨集 2019)
  • 薬用植物バイオナーサリーの構築に関する研究 (5) コガネバナ培養苗の圃場栽培と品質評価
    (日本薬学会年会要旨集 2019)
more...
Education (3):
  • 2002 - 2005 Okayama University
  • 2000 - 2002 Okayama University
  • 1996 - 2000 Okayama University Faculty of Pharmaceutical Sciences Department of Pharmacy
Professional career (2):
  • Master (Pharmaceutial Scicence) (Okayama University)
  • Doctor (Pharmaceutial Scicence) (Okayama University)
Work history (7):
  • 2018/04 - 現在 National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition
  • 2016/07 - 2018/03 National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition
  • 2015/04 - 2016/06 National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition
  • 2011/04 - 2015/03 National Institute of Health and Nutrition
  • 2008/01 - 2011/03 National Institute of Health and Nutrition
Show all
Committee career (2):
  • 2018/11 - 現在 栄養改善学会 評議員
  • 2017/11 - 2021/10 栄養改善学会 栄養学雑誌編集委員
Awards (2):
  • 2017/09 - 第64回日本栄養改善学会学術総会奨励賞 栄養成分表示のための分析方法の標準化及び信頼性確保に関する研究
  • 2010/03 - 日本農芸化学会 日本農芸化学会2010年度大会トピックス賞 食品の統一的な抗酸化能測定法の確立(4)一般的な野菜からの抗酸化物質摂取量の推定
Association Membership(s) (4):
JAPANESE SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE ,  日本栄養改善学会 ,  日本農芸化学会 ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD HYGIENE AND SAFETY
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page