Rchr
J-GLOBAL ID:200901027720056899
Update date: May. 13, 2023
Hosoi Tomohiro
ホソイ トモヒロ | Hosoi Tomohiro
Contact this researcher
You can send email directly to the researcher.
Affiliation and department:
Tokyo Metropolitan Industrial Technology Research Institute
About Tokyo Metropolitan Industrial Technology Research Institute
Search "Tokyo Metropolitan Industrial Technology Research Institute"
Research field (1):
Food sciences
Research keywords (11):
酵母
, 酢酸菌
, 清酒
, Rice Wine
, 腸内フローラ
, 腸管免疫
, テンペ
, 納豆
, 発酵食品
, 微生物検出
, 食品微生物
Papers (20):
三枝静江・磯野未来・松下裕美・細井知弘・小林恭介・宮森清勝. 東京都新島産サツマイモ「七福」ペーストの品質に対する キュアリングおよび貯蔵方法の影響. 東京都農林総合研究センター研究報告. 2018. 13. 71-79
Quantitation of parvalbumin in kusaya and fish sauce made from blue mackerel, coast flying fish, and mackerel scad. 2015. 10. 1-13
Characteristics of sake (rice wine) produced in Tokyo during the three brewing year period 2008-2010. 2013. 8. 35-48
Growth of Listeria monocytogenes on refrigerated raw ham, salted squid guts, kamaboko (white fish-based puree), processed sea urchin and mackerel pickled in vinegar; and inhibition of growth on kamaboko by polylysine and sugar fatty acid esters. Bulletin of Tokyo Metropolitan Agriculture and Forestry Research Center. 2011. 6. 1-9
Strain typing of Bacillus subtilis (natto) using a modified randomly amplified polymorphic DNA method. Bulletin of Tokyo Metropolitan Agriculture and Forestry Research Center. 2010. 5. 45-48
more...
MISC (3):
佐藤 万里, 三枝 静江, 細井 知弘. 清酒醸造過程の細菌叢および呈味成分の変化の解析(特別講演2,日本作物学会関東支部第104回講演会). 日本作物学会関東支部会報 (30) 8-11. 2015
テンペのCODEXアジア地域規格策定について. 日本テンペ研究会誌. 2013. 10. 23-27
細井 知弘. 納豆の機能性 : 納豆・納豆菌の腸管における作用. 日本醸造協会誌 = Journal of the Brewing Society of Japan. 2006. 101. 10. 822-823
Patents (1):
テンペ様発酵食品の製造方法
Books (12):
大豆の加工特性 (2) 納豆 大豆 自給率向上に向けた技術開発
農林水産省 農林水産技術会議事務局編 598-605 2002年(分担執筆)
納豆製造用ダイズに求められる特性 ・ 国産ダイズの納豆加工適性
総合農業研究叢書 第44号 わが国における食用マメ類の研究,(独) 農業技術研究機構 中央農業総合研究センター 499-504 2002年(分担執筆)
プロバイオティクスとアレルギー 納豆菌
食品とからだ 免疫・アレルギーのしくみ,朝倉書店 172-175 2003年(分担執筆)
Production and probiotic effects of natto
Bacterial Spore Formers (Probiotics and Emerging Applications), Horizon Bioscience 143-153 2004年(分担執筆)
納豆・納豆菌と腸内菌叢・腸管免疫システム・アレルギー
地域資源活用 食品加工総覧 追録第3号 2006年版, 社団法人 農山漁村文化協会 (254) 2-6 2006年(分担執筆)
more...
Lectures and oral presentations (43):
ジェランガム培地上での種々の微生物のコロニー性状
(日本農芸化学会2019年度大会 2019)
TOKYO X発酵ソーセージの品質に対する乳酸菌種の影響
(日本畜産学会 第124回大会 2018)
食品微生物検査へのジェランガム培地適用の検討
(日本農芸化学会2018年度大会 2018)
速醸もとおよび山廃もとを用いた清酒醸造過程における細菌叢と真菌叢の経時的変化
(日本農芸化学会2018年度大会 2018)
東京都における地域農産物を用いた食品開発の支援および都内産果実を用いた醸造酢の開発
(日本農業食料工学会 第76回(2017年)年次大会 2017)
more...
Education (1):
- 1992 The University of Tokyo
Professional career (1):
Doctor (Agriculture) (The University of Tokyo)
Work history (3):
2021/04 - 現在 Tokyo Metropolitan Industrial Technology Research Institute
2006/04 - 2021/03 東京都農林総合研究センター
1993/04 - 2019/03 Tokyo Metropolitan Food Technology Research Center
Committee career (2):
日本テンペ研究会 幹事
日本食品免疫学会 広報編集委員
Association Membership(s) (7):
日本テンペ研究会
, 酵母細胞研究会
, 日本細菌学会
, 日本食品免疫学会
, 日本生化学会
, 日本免疫学会
, 日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in
researchmap
.
For details, see here
.
Return to Previous Page
TOP
BOTTOM