Rchr
J-GLOBAL ID:200901028681246002   Update date: Jul. 01, 2023

Hosoi Jun

ホソイ ジュン | Hosoi Jun
Research field  (2): Crop production science ,  Plant genetics and breeding
Research theme for competitive and other funds  (2):
  • 2015 - 2020 麹製造適性に基づく酒造好適米の新たな選抜技術の確立と品種育成
  • 2016 - 2019 ゲノム編集技術等を用いた農水産物の画期的育種改良 3系
Papers (34):
  • 豊田敦至, 佐藤智美, 齋藤良, 吉川茂利, 水野正浩, 細井淳, 岩野君夫. 麹製造適性評価試験による酒造好適米品種「山恵錦」の特性評価. 日本醸造協会誌. 2023. 118. 6. 436-446
  • Jun HOSOI, Masaki OKAMURA, Kenji NAGATA, Nobuya KOBAYASHI, Motohiko KONDO, Akira KOMATSU, Koji NAKAGOMI, Hideo MAEDA. Characteristics of Dry Matter Production and Yield Components of a High-Yielding Rice Cultivar ‘Hokuriku 193’ and Its Progeny Lines in Nagano, Japan. Japanese Journal of Crop Science. 2022. 91. 4. 315-321
  • Masaki Okamura, Jun Hosoi, Kenji Nagata, Kentaro Koba, Daisuke Sugiura, Yumiko Arai-Sanoh, Nobuya Kobayashi, Motohiko Kondo. Cross-locational experiments to reveal yield potential and yield-determining factors of the rice cultivar ‘Hokuriku 193’ and climatic factors to achieve high brown rice yield over 1.2 kg m-2 at Nagano in central inland of Japan. Plant Production Science. 2022. 25. 2. 131-147
  • 水野正浩, 田上壮佑, 飯田葵, 豊田敦至, 細井淳, 天野良彦. 酒造好適米「山恵錦」の澱粉及び胚乳蛋白質の特性. 応用糖質科学. 2021. 11. 4. 188-197
  • Shota Fukuda, Kentaro Koba, Masaki Okamura, Yuichi Watanabe, Jun Hosoi, Koji Nakagomi, Hideo Maeda, Motohiko Kondo, Daisuke Sugiura. Novel technique for non-destructive LAI estimation by continuous measurement of NIR and PAR in rice canopy. Field Crops Research. 2021. 263. 108070
more...
MISC (19):
  • 渡辺裕一, 細井淳. 酒米新世代-地域独自の美酒を目指した酒米の育種. 生物の科学 遺伝. 2021. 75. 3. 200-206
  • 細井淳, 高松光生, 久保田基成, 牛山智彦, 新井利直, 酒井長雄, 吉田清志, 矢ケ崎和弘. 酒造好適米新品種「山恵錦」について. 長野県農業試験場報告. 2020. 2. 48-55
  • 田上壮佑, 水野正浩, 細井淳, 豊田敦至, 天野良彦. 長野県産酒造好適米の澱粉構造の解析. 応用糖質科学. 2020. 10. 1. 52
  • 高橋行継, 鴨下顕彦, 青木優作, 大久保和男, 大橋善之, 細井淳. 小集会 「水稲種子生産現状と課題2019」開催報告 公的種子生産現場と技術的課題・研究について. 日本作物学会紀事. 2020. 89. 1. 49
  • 齋藤良, 豊田敦至, 細井淳, 水野正浩. 長野県が開発した「信交酒545号(山恵錦)」による試験醸造の結果について. 令和元年度 長野県工業技術総合センター研究・成果発表会 食品技術部門 予稿集. 2019. 1-3
more...
Books (6):
  • 麴製造適性に基づく酒造好適米の特性評価マニュアル
    2020
  • イネ大事典 下巻
    農山漁村文化協会 2020 ISBN:9784540191343
  • 雑草イネまん延防止マニュアル ver.2
    中央農業総合研究センター 2015
  • 雑草イネ総合防除対策マニュアル
    2014
  • 最新農業技術 作物vol.6
    農山漁村文化協会 2014
more...
Lectures and oral presentations  (72):
  • 酒米の RVA 測定時に観察される 2 段階的な粘度上昇の原因解明
    (日本応用糖質科学会2021年度大会 (第70回) 2022)
  • ソルガム子実からの澱粉の特性と構造解析
    (日本応用糖質科学会2020年度大会 2020)
  • NIR・PARの連続測定による生育期間を通じたイネ群落LAIの非破壊計測法の開発
    (日本作物学会第250回講演会 2020)
  • 長野県産酒造好適米の澱粉構造の解析
    (日本応用糖質科学会2019年度大会 2019)
  • 高標高地域で生産された「山恵錦」の品質加工・麹製造適性
    (北陸作物・育種学会第56回講演会 2019)
more...
Works (2):
  • 水稲品種「山恵錦」
    細井淳, 高松光生, 久保田基成, 牛山智彦, 新井利直, 酒井長雄, 吉田清志, 矢ケ崎和弘 2020 -
  • 水稲品種「風さやか」
    高松光生, 細井淳, 久保田基成, 新井利直, 中澤伸夫 2013 -
Professional career (1):
  • (BLANK)
Association Membership(s) (2):
北陸作物・育種学会 ,  日本作物学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page