Rchr
J-GLOBAL ID:200901030308682239
Update date: Apr. 02, 2024
TAKENAGA Fumio
タケナガ フミオ | TAKENAGA Fumio
Affiliation and department:
Job title:
Professor
Research field (1):
Food sciences
Research keywords (3):
Triacylglycerol
, Fatty acid
, 脂肪酸・抗酸化・未利用資源
Papers (43):
-
Manami Kimijima, Naoki Narisawa, Eiji Hori, Kengo Mandokoro, Tatsuro Ito, Yukina Ota, Momoko Sashida, Yasushi Kawai, Fumio Takenaga. Nattokinase, a Subtilisin-Like Alkaline-Serine Protease, Reduces Mutacin Activity by Inactivating the Competence-Stimulating Peptide in Streptococcus mutans. Pathogens. 2024. 13. 4. 286-286
-
Mandokoro Kengo et al. Biofilm Inhibitory Effect of Natto on Clinical Isolates of Streptococcus mutans. Food Preservation Science. 2022. 48. 6. 273-279
-
徳丸瑞樹他. 市販ハチミツによるう蝕原生バイオフィルム形成抑制効果の検討. 日本食品保蔵科学会誌. 2022. 48. 4. 175-179
-
Manami KIMIJIMA et al. Isolation and characterization of Bacillus subtilis from commercially available honey and its application in natto fermentation. Food Science and Technology Research. 2022. 28. 3. 267-273
-
Tomoki Yokoyama, Tomoyo Nakamura, Manami Kimijima, Kengo Mandokoro, Mizuki Tokumaru, Ayami Takatsuka, Naoki Narisawa, Rika Kobayashi, and Fumio Takenaga. Subtilisin NAT, a subtilisin-like serine protease present in fermented soybean “natto” extract, inhibits Streptococcus mutans biofilm formation. Food science and technology research. 2021. 27. 3. 537-542
more...
Books (7):
-
食品加工技術概論
恒星社厚生閣 2008
-
新・食品分析法II
(株)光琳 2006
-
食品機能論
同文書院 2005
-
食品化学
実教出版 2004
-
食品学-栄養機能から加工まで- (共著)
共立出版 2002
more...
Lectures and oral presentations (103):
-
マヌカハニー含有メチルグリオキサールによるう蝕予防効果の検討
(日本食品科学工学会70回大会 2023)
-
ナットウキナーゼによるStreptococcus mutansのバクテリオシン生成抑制メカニズムの解明
(日本食品科学工学会第70回大会 2023)
-
ガラクツロン酸がう蝕原性細菌Streptococcus mutans のバイオフィルム形成に与える影響
(日本食品科学工学会70回大会 2023)
-
Bacillus属細菌によるう蝕原生最近バイオフィルム形成抑制効果
(日本食品保蔵科学会第72回大会 2023)
-
ナットウキナーゼによる Streptococcus mutans バクテリオシン生産性への影響評価
(公益社団法人 日本食品科学工学会 令和 5 年度関東支部大会 2023)
more...
Education (2):
- - 1983 Nihon University Graduate School, Division of Agriculture 食品工学
- - 1981 Nihon University Faculty of Agriculture and Veterinary Medicine 食品工学科
Committee career (6):
Association Membership(s) (5):
日本栄養・食糧学会
, 日本脂質栄養学会
, 日本油化学会
, 日本食品保蔵科学会
, (公社)日本食品科学工学会
Return to Previous Page