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J-GLOBAL ID:200901030308682239   Update date: Apr. 02, 2024

TAKENAGA Fumio

タケナガ フミオ | TAKENAGA Fumio
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (3): Triacylglycerol ,  Fatty acid ,  脂肪酸・抗酸化・未利用資源
Papers (43):
  • Manami Kimijima, Naoki Narisawa, Eiji Hori, Kengo Mandokoro, Tatsuro Ito, Yukina Ota, Momoko Sashida, Yasushi Kawai, Fumio Takenaga. Nattokinase, a Subtilisin-Like Alkaline-Serine Protease, Reduces Mutacin Activity by Inactivating the Competence-Stimulating Peptide in Streptococcus mutans. Pathogens. 2024. 13. 4. 286-286
  • Mandokoro Kengo et al. Biofilm Inhibitory Effect of Natto on Clinical Isolates of Streptococcus mutans. Food Preservation Science. 2022. 48. 6. 273-279
  • 徳丸瑞樹他. 市販ハチミツによるう蝕原生バイオフィルム形成抑制効果の検討. 日本食品保蔵科学会誌. 2022. 48. 4. 175-179
  • Manami KIMIJIMA et al. Isolation and characterization of Bacillus subtilis from commercially available honey and its application in natto fermentation. Food Science and Technology Research. 2022. 28. 3. 267-273
  • Tomoki Yokoyama, Tomoyo Nakamura, Manami Kimijima, Kengo Mandokoro, Mizuki Tokumaru, Ayami Takatsuka, Naoki Narisawa, Rika Kobayashi, and Fumio Takenaga. Subtilisin NAT, a subtilisin-like serine protease present in fermented soybean “natto” extract, inhibits Streptococcus mutans biofilm formation. Food science and technology research. 2021. 27. 3. 537-542
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Books (7):
  • 食品加工技術概論
    恒星社厚生閣 2008
  • 新・食品分析法II
    (株)光琳 2006
  • 食品機能論
    同文書院 2005
  • 食品化学
    実教出版 2004
  • 食品学-栄養機能から加工まで- (共著)
    共立出版 2002
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Lectures and oral presentations  (103):
  • マヌカハニー含有メチルグリオキサールによるう蝕予防効果の検討
    (日本食品科学工学会70回大会 2023)
  • ナットウキナーゼによるStreptococcus mutansのバクテリオシン生成抑制メカニズムの解明
    (日本食品科学工学会第70回大会 2023)
  • ガラクツロン酸がう蝕原性細菌Streptococcus mutans のバイオフィルム形成に与える影響
    (日本食品科学工学会70回大会 2023)
  • Bacillus属細菌によるう蝕原生最近バイオフィルム形成抑制効果
    (日本食品保蔵科学会第72回大会 2023)
  • ナットウキナーゼによる Streptococcus mutans バクテリオシン生産性への影響評価
    (公益社団法人 日本食品科学工学会 令和 5 年度関東支部大会 2023)
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Education (2):
  • - 1983 Nihon University Graduate School, Division of Agriculture 食品工学
  • - 1981 Nihon University Faculty of Agriculture and Veterinary Medicine 食品工学科
Committee career (6):
  • 2021/05 - 現在 (公社)日本食品科学工学会 理事、副会長
  • 2019/04 - 現在 日本食品保蔵科学会 編集委員長
  • 2016/04 - 現在 IUFoST Japan 理事
  • 2009/04 - 現在 日本食品保蔵科学会 理事
  • 2008 - 現在 (一財)日本清涼飲料検査協会 理事
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Association Membership(s) (5):
日本栄養・食糧学会 ,  日本脂質栄養学会 ,  日本油化学会 ,  日本食品保蔵科学会 ,  (公社)日本食品科学工学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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