Rchr
J-GLOBAL ID:200901031389556123   Update date: Sep. 11, 2023

Yamamura Akira

ヤマムラ アキラ | Yamamura Akira
Affiliation and department:
Research field  (3): Bioorganic chemistry ,  Applied biochemistry ,  Applied biofunctional and bioprocess engineering
Research keywords  (6): バイオセンサー ,  蛋白質工学 ,  酵素反応 ,  Biosensor ,  Protein engineering ,  Enzyme reaction
Research theme for competitive and other funds  (8):
  • 2021 - 2024 輸出促進を目指した生鮮水産物の品質制御と鮮度の”見える化”技術の開発
  • 2004 - 2006 生体触媒によるホルムアルデヒドの酸化還元除去と酸化還元合成
  • テアニンヒドロラーゼによるテアニンの分析
  • Brevibacillus borstelensis KAIT-B-022由来L-ヒスチジンオキシダーゼのクローニング
  • ┣DBArthrobactor crystallopoietes(/)-┫DB KAIT-B-007由来 ヒスタミンオキシダーゼのクローニング
Show all
Papers (24):
  • Mao Hayashi, Keisuke Sugahara, Akira Yamamura, Yasuhiro Iida. Evaluation of the Properties of the DNA Methyltransferase from Aeropyrum pernix K1. Microbiology Spectrum. 2021. 9. 2. e00186-21-1-e00186-21-10
  • Hideo Ozawa, Akira Yamamura, Takeo Kimijima, Shoichiro Ishizaki, Yoshihiro Ochiai. Elimination of the major allergen tropomyosin from shrimp muscle by boiling treatment. Fisheries Science. 2019
  • Wada Risei, Ichimura Shigetoshi, Tsubone Toshiaki, Shimizu Hidenobu, Yamamura Akira, Nakagame Seiji, Inoue Hideki, Ozawa Hideo. Practice of Cooperation between Subjects at Department of Applied Bioscience. Proceedings of the Symposium on the Educational Application of Information Technology. 2018. 77-80
  • Shimizu Hidenobu, Yamamura Akira, Iwamoto Yuzuri, Tanaka Rieko, Iida Yasuhiro. Team-based learning in applied bioscience. Proceedings of Annual Conference of Japanese Society for Engineering Education. 2018. 304-305
  • Akira YAMAMURA, Mikio KIKUCHI, Toshiaki TSUBONE, Fukuji YAMASHITA, Shigetoshi ICHIMURA, Hidenobu SHIMIZU. Fusion of a lecture and an experiment in bio-instrumental unit program, and education utilized bioinformatics. 2014. 8. 95-98
more...
MISC (20):
more...
Patents (1):
  • 計測装置および計測方法
Books (5):
  • genetic engineering second edition Chapter 3 Basic experiments of gene recombination
    koudansha 2013
  • 基礎分離精製工学
    三恵社 2011
  • 第II編 要素技術 -ナノマテリアルの利用,分子認識素子の設計-第12章 新規酵素の探索とバイオセンサー
    シーエムシー 2007
  • 第I編 バイオセンサ 第1章 バイオセンサの原理 第1節 材料 1.1 酵素
    テクノシステム 2007
  • 「微生物センサー」
    丸善(株)出版事業部 2000
Lectures and oral presentations  (138):
  • Penicillium sp.KAIT-M-117株由来γ-アミノ酪酸オキシダーゼの熱安定性が向上した変異酵素の取得
    (日本農芸化学会 2019)
  • 耐熱性ヒスタミンオキシダーゼの菌体外分泌生産
    (第12回バイオ関連化学シンポジウム 2018)
  • 沸騰条件下におけるエビ尾筋からのトロポミオシン溶出の時間依存性
    (日本食品科学工学会 2018)
  • プトレッシンオキシダーゼのアミノ酸置換による反応性の改善
    (第10回バイオ関連化学シンポジウム 2016)
  • プトレッシンオキシダーゼのアミノ酸置換による基質特異性と熱安定性の改変
    (電気化学会 2016)
more...
Works (10):
  • 疾病検査に関する迅速なセンシング技術の開発-癌と糖尿病診断用酵素の探索とセンシングシステムへの応用-
    山村晃 2017 -
  • The structural fluctuation of the histamine oxidase by molecular dynamics simulation
    OZAWA Hideo, OCHIAI Yoshihiro, YAMAMURA Akira 2017 -
  • 疾病検査に関する迅速なセンシング技術の開発-ストレスマーカー検出酵素と糖尿病診断用酵素の探索とセンシングシステムへの応用-
    山村晃 2016 -
  • 酵素法による生体アミノ化合物の高感度な網羅的測定法の開発とその応用-プトレッシンオキシダーゼとヒスタミンオキシダーゼのアミノ酸置換による酵素化学的特性の改変-
    山村晃 2015 -
  • Development of novel method for hyaluronic acid sensing with use of multi immobilized enzyme column
    Yasuhrio IIDA, Kumiko NAGASHIMA, Akira YAMAMURA, Kunio MATSUMOTO, Yukio NAKAMURA 2010 -
more...
Education (5):
  • 1995 - 1999 Japan Advanced Institute of Science and Technology Graduate School, Division of Materials Science
  • - 1999 Japan Advanced Institute of Science and Technology
  • 1993 - 1995 Japan Advanced Institute of Science and Technology
  • 1991 - 1993 Osaka University
  • 1986 - 1991 Nara National College of Technology
Professional career (1):
  • (BLANK) (Japan Advanced Institute of Science and Technology)
Work history (3):
  • 1999/04 - 2000/10 Research associate of the Japan Society for the Promotion of Science
  • 1999 - 2000 日本学術振興会研究員(リサーチ・アソシエイト)
  • 1999 - 2000 Japan Society for the Promotion of Science, Research Associate
Association Membership(s) (8):
化学工学会 ,  日本農芸化学会 ,  日本分析化学会 ,  電気化学会 ,  日本化学会 ,  日本生物工学会 ,  日本MRS ,  食品分析研究会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page