Rchr
J-GLOBAL ID:200901032123958087   Update date: Feb. 01, 2024

KAYASHIMA Tomoko

カヤシマ トモコ | KAYASHIMA Tomoko
Affiliation and department:
Research field  (2): Nutrition and health science ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (3): 抗ストレス効果 ,  機能性 ,  食品成分
Research theme for competitive and other funds  (7):
  • 2019 - 2023 腸内環境に着目したストレス軽減効果を有する食品素材の探索と有効性評価
  • 2018 - 2021 Japan's Genetic Resources: Turning Nobiru into a Crop
  • 2018 - 2021 Development of competency-based Home Economics curriculum and evaluation methods to develop problem-solving abilities
  • 2015 - 2018 The effect of rosemary components on the stress-related disease risk
  • 2012 - 2015 The effect of carnosic acid on cancer induced by psychological stress
Show all
Papers (32):
  • Koji Nagao, Nao Inoue, Keisuke Tsuge, Akira Oikawa, Tomoko Kayashima, Teruyoshi Yanagita. Dried and Fermented Powders of Edible Algae (Neopyropia yezoensis) Attenuate Hepatic Steatosis in Obese Mice. Molecules (Basel, Switzerland). 2022. 27. 9
  • 萱島知子, 冨永美穂子. 脂質酸化に対する焼きあご及び煮干しあごだしの抗酸化効果. 佐賀大学教育学部研究論文集. 2022. 6. 2. 19-27
  • KAYASHIMA Tomoko, FUKUDA Shinji, OHSHIMA Kazusato. Sensory Property and Radical Scavenging Activity of the Wild Vegetable Allium Macrostemon Bunge. Journal of Home Economics of Japan. 2022. 73. 1. 31-38
  • -. The Journal of Aromatherapy & Natural Medicine. 2021. 167 (30). (4). 34-39
  • The Effectiveness of "Competency Development Worksheets" Focusing on Metacognition in the Process of Learning Cooking. 2021. 64. 1. 3-14
more...
Books (6):
  • 小中学校家庭科の授業をつくる : 5年間を見通すための理論・実践の基礎知識
    学術図書出版社 2023 ISBN:9784780610765
  • 家庭科生活の課題解決能力を育む指導と評価 : メタ認知を活性化する「資質・能力開発ポートフォリオ」の提案
    東洋館出版社 2021 ISBN:9784491046327
  • 食感をめぐるサイエンス 味や香りだけではない,もう一つのおいしさを探る
    2019
  • 小学校家庭科の授業をつくる 理論・実践の基礎知識、第III部第9章「食生活の基礎知識」(pp.148-150、 152-157、 166-167)
    2017
  • いきいき家庭科 「開かれた個」を育成するカリキュラム開発と授業研究
    2010
more...
Lectures and oral presentations  (45):
  • 薬草の熱水抽出物が拘束ストレスマウスの腸内環境因子に与える影響 -ローズマリー、ヤマモモ、アカメガシワを用いて-
    ((一社)日本家政学会九州支部第66回大会(熊本大学:オンライン) 2021)
  • Saga Prefecture home cooking: event foods:Lifestyle according to regional characteristics
    (2021)
  • ローズマリーの香りが脳機能に与える影響ー海馬における作用に注目してー
    (一般社団法人日本家政学会第73回大会(神戸女子大学、オンライン、p.17) 2021)
  • 腸炎モデルマウスにおける脳での炎症に対するカルノシン酸の影響
    (日本農芸化学会2021年大会(オンライン) 2021)
  • 味覚センサーを活用した食品の味評価
    (佐賀大学研究基盤共用、新共用システム 成果報告会 2021)
more...
Works (1):
  • 伝え継ぐ日本の家庭料理 全16冊 2017〜2021
    日本調理科学会, 企画, 編集 2017 - 現在
Professional career (1):
  • 博士(教育学) (広島大学)
Work history (5):
  • 2016/04 - 現在 佐賀大学 教育学部 准教授
  • 2013/10 - 2016/03 Saga University Faculty of Culture and Education
  • 2011/04 - 2013/09 Saga University Faculty of Culture and Education
  • 2010/04 - 2011/03 Shujitsu Junior College
  • 2007/04 - 2010/03 Hiroshima University Graduate School of Education
Association Membership(s) (4):
THE JAPAN SOCIETY OF COOKERY SCIENCE ,  JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE ,  JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY ,  THE JAPAN SOCIETY OF HOME ECONOMICS
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page