Rchr
J-GLOBAL ID:200901032349373499   Update date: Apr. 17, 2024

Taniguchi Akiko YAMADA

Taniguchi Akiko YAMADA
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (15): 魚類消化酵素 ,  乾燥野菜 ,  野菜の機能性成分 ,  米粉食品 ,  小麦粉食品 ,  味噌・調味料 ,  食育 ,  昆虫食 ,  豆類の利用 ,  魚醤油 ,  酵素 ,  海藻 ,  食品の商品開発 ,  野菜の調理特性 ,  未利用資源の有効利用
Research theme for competitive and other funds  (9):
  • 2021 - 2023 メヒカリを用いた商品開発と機能性の研究
  • 2021 - 2022 鎌倉野菜の彩りカレー開発研究
  • 2021 - 2022 ナッツを用いた発酵食品の開発及び機能分析
  • 2019 - 2022 “IoP (Internet of Plants)”が導く「Next 次世代型施設園芸」への進化
  • 2021 - 2021 第9回日本食育学会学術大会シンポジウム(公開講座)
Show all
Papers (57):
  • TANIGUCHI YAMADA Akiko. Research on Effective Utilization of Underutilized and Unused Resources as Food Ingredients. Journal of the Japan Association of Food Preservation Scientists. 2024. 50. 1. 35-45
  • Akiko YAMADA TANIGUCHI, Machiko KAZAMI, Haruko NOGUCHI. Elucidation of Food Functionality of Farmed Sargassum Horneri (Akamoku) and Its Role as a Global Warming Countermeasure. Advances in Agriculture, Horticulture and Entomology. 2023. 2023. 01. 1-4
  • 風見真千子, 家根川舞, 大島宏行, 大目紗葵, 佐藤広顕, 髙畑健, 野口治子, 谷口(山田)亜樹子. 品種および栽培方法の違いがペピーノ(Solanum muricatum Ait.)の特性に与える影響. 日本食品保蔵科学会誌. 2023. 49. 01
  • Fading of Anthocyanin Color by Ascorbic Acid and Anti-Fading Effect of Reducing Agents. 2022. 48. 1
  • 野口治子, 風見真千子, 谷口(山田, 亜樹子, 髙野克己. 久寿餅原料の発酵期間における酵素生産菌の探索. 伝統食品の研究. 2021. 48
more...
MISC (11):
  • TANIGUCHI YAMADA Akiko. Research on Effective Utilization of Underutilized and Unused Resources as Food Ingredients. food packaging. 2024. 55. 2
  • Market research on Jeju Island bean dishes and supermarket beans. 2020. 99. 12-17
  • 谷口(山田)亜樹子. アカモクの成分分析と食品への利用. 食品分析開発センター SUNATEC e-Magazine. 2020. 202004
  • 谷口(山田)亜樹子. アメリカFood EXPO見学とスーパーマーケットの豆類の市場調査. 豆類時報. 2019. 97. 11-16
  • 谷口(山田)亜樹子. シチリアの豆料理と文化. 豆類時報. 2019. 96. 24-29
more...
Books (27):
  • 食育の百科事典
    丸善出版 2023
  • 食べ物と健康 食品学各論・食品加工学 演習問題付 第2版
    光生館 2022
  • 食べ物と健康 食品学総論 演習問題付 第2版
    光生館 2022
  • 食品製造
    実教出版株式会社 2022
  • 食物と健康の科学シリーズ 米の科学
    朝倉書店 2021
more...
Lectures and oral presentations  (40):
  • 高知県産ナスSolanum melongenaの品種の違いによる食品成分の比較
    (日本食品科学工学会第70回記念大会 2023)
  • 官能評価センサーを活用した新規導入果物ペピーノの美味しさの比較・解析
    (一般社団法人日本食品保蔵科学会 第 72 回(熊本)大会 2023)
  • 調味料添加によるイカ塩辛中の酵素活性
    (一般社団法人日本食品保蔵科学会 第 72 回(熊本)大会 2023)
  • 岩手県産ホヤの食品の一般成分と商品開発
    (一般社団法人日本食品保蔵科学会 第 72 回(熊本)大会 2023)
  • 低利用及び未利用資源の食品素材としての 有効活用に関する研究
    (一般社団法人日本食品保蔵科学会 第 72 回(熊本)大会 2023)
more...
Professional career (1):
  • 博士(農芸化学)
Work history (5):
  • 2018/04 - 現在 Tokyo University of Agriculture Faculty of Agriculture Department of Agricultural Innovation for Sustainable Society Professor
  • 2004/04 - 2018/03 Tokyo University of Agriculture
  • 2000/04 - 2005/03 Tokyo University of Agriculture Junior College Lecturer
  • 1995/04 - 1998/03 Tokyo University of Agriculture - Lecturer
  • 1989/04 - 1995/03 Tokyo University of Agriculture - Research Assistant
Committee career (10):
  • 2021/06 - 現在 日本食品保蔵科学会 理事
  • 2020/04 - 現在 日本食品科学工学会 生活コンソーシアム 委員
  • 2021/06 - 2023/06 日本食育学会 常務理事・編集委員
  • 2020/04 - 2022/03 アカモク研究会 理事
  • 2020 - 2022 海の森づくり推進協会 理事
Show all
Association Membership(s) (12):
海の森づくり推進協会 ,  (社)フードスペシャリスト協会コアカリキュラム等策定委員会 ,  日本食育学会 ,  American Association of Cereal Chemists ,  Institute of Food Technologists ,  日本調理科学会 ,  日本家政学会 ,  日本水産学会 ,  日本食品科学工学会 ,  日本食品保蔵科学会 ,  アカモク研究会 ,  日本魚醤油・魚醤油協会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page