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J-GLOBAL ID:200901032986052612   Update date: Feb. 01, 2024

Matsumoto Hikaru

マツモト ヒカル | Matsumoto Hikaru
Affiliation and department:
Job title: Senior Researcher
Research field  (1): Horticulture
Research keywords  (5): postharvest physiology ,  カロテノイド ,  カンキツ ,  flavor ,  果実品質
Research theme for competitive and other funds  (2):
  • 2018 - 2022 植物ホルモンによる収穫後のウンシュウミカンの香りの品質制御機構の解明
  • 2012 - 2015 Identification of causative compounds and mechanism for off-flavor generation during storage of satsuma mandarin fruit
Papers (56):
  • Hikaru Matsumoto, Yoshinori Ikoma. Effects of Combined Treatment with Gibberellin and Prohydrojasmon on Volatile and Dimethyl Sulfide Content in Juice Sacs of Satsuma Mandarin (<i>Citrus unshiu</i> Marc.) Fruit During Maturation. The Horticulture Journal. 2022. 91. 3. 345-355
  • Gang Ma, Lancui Zhang, Rin Kudaka, Hayato Inaba, Kan Murakami, Masashi Yamamoto, Nami Kojima, Masaki Yahata, Hikaru Matsumoto, Masaya Kato. Auxin induced carotenoid accumulation in GA and PDJ-treated citrus fruit after harvest. POSTHARVEST BIOLOGY AND TECHNOLOGY. 2021. 181
  • Gang Ma, Lancui Zhang, Rin Kudaka, Hayato Inaba, Takuma Furuya, Minami Kitamura, Yurika Kitaya, Risa Yamamoto, Masaki Yahata, Hikaru Matsumoto, et al. Exogenous Application of ABA and NAA Alleviates the Delayed Coloring Caused by Puffing Inhibitor in Citrus Fruit. Cells. 2021. 10. 2
  • Naoko Nakajima, Yoshinori Ikoma, Hikaru Matsumoto, Masaya Kato, Takeshi Kuniga. Comparison of Carotenoid Accumulation and Abscisic Acid Content in Fruit-color Altered Mutant and Original Types in Citrus. Japan Agricultural Research Quarterly. 2021. 55. 4. 359-366
  • 立木美保, 溝添孝陽, 松本光, 中嶋直子, 近藤宏哉, 佐藤政明, 佐藤政明, 松田賢一, 松田賢一, 山田毅, et al. Study of MA Packaging on Maintain of Volatile Compounds of Table Grapes. 日本食品保蔵科学会誌. 2020. 46. 4
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MISC (48):
  • 牧田好高, 澤野郁夫, 高橋哲也, 山家一哲, 生駒吉識, 佐藤景子, 松本光, 中嶋直子, 中谷章, 山田芳裕, et al. ジベレリンとプロヒドロジャスモンの混用散布によるウンシュウミカンの浮皮軽減技術の開発と普及. 園芸学研究 別冊. 2022. 21. 1
  • 松本光, 生駒吉識. Effect of combined treatment of gibberellin and prohydrojasmon on dimethyl sulfide content in the juice sacs of satsuma mandarin fruit during maturation. 園芸学研究 別冊. 2022. 21. 1
  • 立木美保, 溝添孝陽, 山田毅, 松本光, 中嶋直子, 近藤宏哉, 佐藤政明, 佐藤政明, 松田賢一, 生駒吉識. Study of volatile metabolites of table grapes packed by MA film. 園芸学研究 別冊. 2020. 19. 1
  • 松本光, 生駒吉識. 異なる収穫後温度が‘シャインマスカット’のマスカット香および香気成分含量に及ぼす影響. 園芸学研究 別冊. 2015. 14. 1
  • 野口真己, 庄司俊彦, 松本光, 生駒吉識. 温州ミカン内皮の酵素剥皮条件の最適化. 日本食品保蔵科学会大会講演要旨集. 2014. 63rd. 86
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Books (2):
  • 農業技術大系・果樹編第1-1巻 2020年版(追録)カンキツ>基本技術編>貯蔵管理.分担執筆「食味やβ-クリプトキサンチン含量を保ちやすい貯蔵温度と期間」
    農山漁村文化協会 2020 ISBN:9784540001536
  • 農業技術大系・果樹編第2巻(ブドウ) 2017年版(追録第32号)ブドウ>基本技術編>優良新品種のつくりこなし方>シャインマスカット「貯蔵温度と期間がマスカット香に及ぼす影響」
    農山漁村文化協会 2017 ISBN:9784540001536
Education (1):
  • - 2001 Kyoto Pharmaceutical University
Professional career (1):
  • Doctor of Pharmacy
Awards (4):
  • 2021/06 - 日本食品保蔵科学会 日本食品保蔵科学会論文賞 シャインマスカットおよびクインニーナのMA包装貯蔵における香気成分保持に関する研究
  • 2021/03 - 園芸学会 園芸功労賞受賞(園芸学会)(グループ賞) ジベレリンとプロヒドロジャスモンの混合散布によるウンシュウミカンの浮皮軽減技術の開発と普及
  • 2020/03 - 園芸学会年間優秀論文賞 (Hort.J.88(2)214-221. 園芸学会) Effect of Maturation Stage and Storage Temperature and Duration on β-Cryptoxanthin Content in Satsuma Mandarin (Citrus unshiu Marc.) (Hort.J.88(2)214-221. 園芸学会)
  • 第9回 日本薬学会 医薬化学部会年会ポスター賞
Association Membership(s) (2):
園芸学会 ,  日本薬学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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