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J-GLOBAL ID:200901036503894850   Update date: Feb. 27, 2024

Terashima Takehiko

Terashima Takehiko
Affiliation and department:
Research field  (2): Home economics, lifestyle science ,  Food sciences
Research keywords  (16): テアニン ,  神経伝達物質 ,  マイクロダイアリシス ,  記憶学習 ,  情動解析 ,  柑橘香気成分 ,  クロモグラニンA ,  ストレス ,  セロトニン ,  レモン精油 ,  抗ストレス ,  ハーブエキス ,  ブナハリタケ ,  緑の香り ,  アロマテラピー ,  γ-アミノ酪酸(GABA)
Research theme for competitive and other funds  (3):
  • 2008 - 2010 Study of food aromatic compound effect to stress and emotion
  • 2007 - 2008 Study on brain injury protection of theanine, and effects of learning ability.
  • 2005 - 2006 STUDIES OF THE OVERCOME FOR PSYCHOSOMATIC STRESS AND REGULATION OF EMOTION BY FOOD COMPONENTS
Papers (36):
  • Takehiko TERASHIMA, Hikaru OGI. A Report on the Imidazole Dipeptide Content of Wild Boars Caught in the Western Region of Shizuoka Prefecture. 2023. 17. 1. 93-98
  • 小木ひかる, 寺島健彦. A Report on the Fat Content and Fatty Acid Composition of Wild Boars Caught in the Western Region of Shizuoka Prefecture. 2022. 16. 1. 181-187
  • Effect of cyclic theanine on the release of neurotransmitters from the striatum in the brain. 2017. 6. 2. 107-110
  • 石田 淳子, 寺島 健彦, 岡田 純佳, 葛山 朋香, 森下 愛子, 加藤 明彦. 透析患者の栄養療法に向けた市販弁当のリン含有量分析. 日本透析医学会雑誌. 2017. 50. Suppl.1. 835-835
  • Estimation of nutrients in convenience store box lunches for the dietary therapy in CKD patients. 2016. 21. 1. 1-7
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MISC (5):
Patents (1):
Books (4):
  • 栄養科学イラストレイテッド[演習版]基礎栄養学ノート 第4版
    羊土社 2020
  • 栄養科学イラストレイテッド 基礎栄養学 第4版
    羊土社 2020 ISBN:9784758113601
  • 農の6次産業化と地域振興
    春風社 2015 ISBN:9784861104374
  • メタボリック症候群と栄養
    幸書房 2007
Lectures and oral presentations  (91):
  • シカ肉の加熱調理に伴うイミダゾールジペプチド量の変化
    (第77回 日本栄養・食糧学会大会(札幌) 2023)
  • 静岡県内に生息するニホンジカ肉の食資源化ー捕獲地域の異なるシカ肉の食肉特性の比較ー
    (日本調理科学会2022年度大会 2022)
  • 静岡県内の鹿肉の食利用
    (令和3年度静岡県工業技術研究所研究発表会 2022)
  • 三次元動作分析による実験的脳梗塞動物の歩行動作分析
    (常葉大学第9回アカデミック・カンファレンス 2021)
  • 局所的な脳梗塞モデルラットへの運動処方の違いは神経幹細胞/前駆細胞の分化を調節する
    (常葉大学第8回アカデミック・カンファレンス 2020)
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Education (3):
  • 1997 - 2000 University of Shizuoka Graduate School of Nutritional and Environmental Sciences
  • 1992 - 1994 University of Shizuoka Graduate School of Nutritional and Environmental Sciences
  • 1988 - 1992 Ehime University Faculty of Agriculture
Professional career (1):
  • 博士(食品栄養科学) (静岡県立大学)
Work history (7):
  • 2014/04 - 現在 Tokoha University Faculty of Health Promotional Sciences, Department of Health and Nutritional Sciences
  • 2013/04 - 2014/03 Tokoha University Faculty of Health Promotional Sciences, Department of Health and Nutritional Sciences
  • 2009/04 - 2013/03 Hamamatsu University Faculty of Health Promotinal Sciences, Department of Health and Nutritional Sciences
  • 2007/04 - 2009/03 Hamamatsu University Faculty of Health Promotinal Sciences, Department of Health and Nutritional Sciences
  • 2005/04 - 2007/03 Hamamatsu University Faculty of Health Promotinal Sciences, Department of Health and Nutritional Sciences
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Committee career (3):
  • 2014/10 - 現在 静岡県工業技術研究所研究倫理審査委員会 審査委員
  • 2011/09 - 現在 日本栄養・食糧学会中部支部 参与
  • 2018/01 - 2020/03 浜松商工会議所新商品開発プロジェクト 専門家
Awards (1):
  • 2002/02 - 第2回O-CHAパイオニア学術研究奨励賞 テアニン投与による脳内ドーパミン放出機構の解明
Association Membership(s) (3):
JAPANESE SOCIETY OF TEA SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY ,  JAPANESE SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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