Rchr
J-GLOBAL ID:200901037513748557   Update date: Mar. 07, 2024

Yamane Kyoko

ヤマネ キョウコ | Yamane Kyoko
Affiliation and department:
Other affiliations (2):
  • 連合農学研究科  准教授
  • 応用生物科学研究科  准教授
Homepage URL  (1): https://scholar.google.co.jp/citations?user=8-KkgMMAAAAJ&hl=ja
Research field  (7): Biomaterials ,  Biomedical engineering ,  Medical equipment testing ,  Horticulture ,  Plant genetics and breeding ,  Biodiversity and systematics ,  Biological resource conservation
Research keywords  (32): Crop evolution and Origin ,  栽培植物起原学分野 ,  遺伝子 ,  遺伝資源保全 ,  出穂反応性 ,  ユーラシア広域分布種 ,  核ゲノム ,  適応的形質 ,  遺伝的多様性 ,  栽培植物 ,  タルホコムギ ,  野生種 ,  日本固有種 ,  品種分化 ,  栽培起源 ,  集団遺伝学 ,  シャクチリソバ ,  ダッタンソバ ,  栽培起原 ,  葉緑体DNA ,  適応進化 ,  在来品種 ,  系統関係 ,  フラボノイド ,  遺伝資源調査 ,  形態 ,  種分化 ,  保全 ,  種間交雑 ,  遺伝資源 ,  ワサビ ,  栽培化
Research theme for competitive and other funds  (33):
  • 2021 - 2022 三鷹大沢わさびの遺伝的特徴に関する調査
  • 2018 - 2022 日本原産種ワサビにおける辛味成分の成立機構の解明
  • 2018 - 2021 An Emperical Study of Business Innovations in the Sustainable Agri-Food Economy
  • 2020 - 2021 ワサビにおける辛味成分の多様性
  • 2019 - 2021 日本海要素植物ワサビの代謝フェノロジー分析
Show all
Papers (31):
  • 山根京子, 小林恵子. 日本の伝統食材ワサビの生産動向と課題. 園芸学研究(印刷中). 2024
  • Hiroyuki Tanaka, Tatsuki Hori, Shohei Yamamoto, Atsushi Toyoda, Kentaro Yano, Kyoko Yamane, Takehiko ITOH. Haplotype-resolved chromosomal-level assembly of wasabi (Eutrema japonicum) genome. Scientific Data. 2023. 10. 1. 441-441
  • Kyoko Yamane, Tomoe Yamada-Kato, Natsuko Haga, Kaori Ishida, Seiji Murayama, Keiko Kobayashi, Isao Okunishi. Allyl isothiocyanate and 6-(methylsulfinyl) hexyl isothiocyanate contents vary among wild and cultivated wasabi (Eutrema japonium). Breeding Science. 2023
  • 山根 京子,小林 恵子. ワサビ苗の伝統的種子更新方法-岐阜県を事例として. 農業および園芸. 農業および園芸. 2023. 98. 1. 66-75
  • YAMANE Kyoko. Complete chloroplast genome sequence and phylogenetic analysis of wasabi (Eutrema japonicum) and its relatives. Scientific Reports. 2019. 9. 1. 14377-14377
more...
MISC (21):
  • 山根 京子. ワサビ食文化考. vesta. 2019. 115. 24-29
  • 日本海要素植物ワサビの代謝フェノロジー分析. 公益財団法人 市村清新技術財団 年報. 2019. 75
  • 山根 京子. ワサビ-その進化の謎に迫る. いのち四季彩時. 2019. 31
  • 山根 京子. 芦生のワサビ-氷河期を生き延び、神とともにこの地に宿る. 芦生の森 ~森の魅力を探る~ 平成31年度春季企画展. 2019. 29
  • 山根 京子. 生ワサビの辛味および旨味の客観的評価方法の検討. 山葵連合会報. 2019. 57. 16-24
more...
Books (5):
  • 根っこのふしぎな世界 おいしい根っこのひみつは
    文研出版 2023 ISBN:9784580825987
  • タネとヒト : 生物文化多様性の視点から
    農山漁村文化協会 2022 ISBN:9784540211560
  • わさびの日本史 : 鮨・蕎麦・刺身...和食との出会いを探る
    文一総合出版 2020 ISBN:9784829972335
  • 栽培植物の自然史II 東アジア原産有用植物と照葉樹林帯の民族分化
    北海道大学出版会 2013
  • 日本列島の三万五千年人と自然の環境史
    2011
Lectures and oral presentations  (42):
  • ワサビゲノム解読の現状
    (日本育種学会第143回講演会 2023)
  • 野生および栽培ワサビにおける辛味成分アリルイソチオシアネートおよびスルフィニル含有量の多様性
    (日本育種学会第143回講演会 2023)
  • 日本のワサビ属植物における辛味関連成分グルコシノレートのプロファイリング
    (日本育種学会第143回講演会 2023)
  • ワサビにおける辛味関連成分グルコシノレートの季節変動
    (日本育種学会第141回講演会 2022)
  • コムギ, エギロプス属エマルジナータ亜節4種における側芒抑制候補遺伝子C2H2-ZFの塩基配列多型および発現解析
    (日本育種学会第141回講演会 2022)
more...
Works (2):
  • Investigation of wild buck whent in the southwest of China
    1999 -
  • 中国南西部における野生ソバの調査
    1999 -
Education (1):
  • 1998 - 2003 Kyoto University Graduate School of Agriculture
Professional career (1):
  • Master of Agriculture
Work history (4):
  • 2017 - 現在 Gifu University Faculty of Applied Biological Sciences
  • 2010 - Gifu University Faculty of Applied Biological Sciences
  • 2003/04/01 - 2005/03/31 京都大学農学研究科
  • 2005 - Osaka Prefecture University Graduate School of Life and Environmental Sciences, Division of Applied Life Sciences Assistant Professor
Committee career (8):
  • 2020/04 - 現在 Japanese Society of Breeding Steering Committee
  • 2019 - 現在 生き物文化誌学会 評議員
  • 2018/10 - 現在 全国わさび品評会 審査員
  • 2018 - 現在 日本育種学会 代議員
  • 2022/02 - 2024/01 岐阜県 飛騨・美濃伝統野菜認証委員会委員
Show all
Awards (2):
  • 2023/02 - 一般社団法人 天野エンザイム科学技術振興財団 第24回酵素応用シンポジウム研究奨励賞 日本のワサビ属植物におけるミロシナーゼ遺伝子の単離
  • 2021/05 - 公益財団法人辻静雄食文化財団 第12回辻静雄食文化賞 『わさびの日本史』
Association Membership(s) (7):
日本家政学会 ,  園芸学会 ,  日本進化学会 ,  日本遺伝学会 ,  種生物学会 ,  日本育種学会 ,  生き物文化誌学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page