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J-GLOBAL ID:200901038220219408   Update date: Apr. 17, 2024

Miyamoto Takahisa

ミヤモト タカヒサ | Miyamoto Takahisa
Affiliation and department:
Job title: Professor
Homepage URL  (1): http://www.agr.kyushu-u.ac.jp/lab/foodhygienicchemistry/
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (6): Bacteriophage ,  Food Microbiology ,  食品保蔵学 ,  食品衛生化学 ,  Food preservation ,  Food Hygienic Chemistry
Research theme for competitive and other funds  (153):
  • 2022 - 2026 ゲノム編集によるバクテリオファージ特性の改変とLLBファージの応用に関する研究
  • 2019 - 2021 Establishment of an academic basis contributing to "Food safety by phage "
  • 2020 - 2020 乳酸菌の機能性評価
  • 2020 - 2020 バクテリオファージによる食中毒細菌制御に関する研究
  • 2018 - 2019 乳酸菌の機能性評価
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Papers (178):
  • Cunkuan Shen, Yunzhi Lin, Tahir Noor Mohammadi, Yoshimitsu Masuda, Ken-Ichi Honjoh, Takahisa Miyamoto. Characterization of novel antimicrobial peptides designed on the basis of amino acid sequence of peptides from egg white hydrolysate. International journal of food microbiology. 2022. 378. 109802-109802
  • Hoang Minh Duc, Yu Zhang, Hoang Minh Son, Hung-Hsin Huang, Yoshimitsu Masuda, Ken-ichi Honjoh, Takahisa Miyamoto. Genomic characterization and application of a novel bacteriophage STG2 capable of reducing planktonic and biofilm cells of Salmonella. International Journal of Food Microbiology. 2022
  • Tahir Noor Mohammadi, Cunkuan Shen, Yuncheng Li, Mahmoud Gamaleldin Zayda, Jun Sato, Yoshimitsu Masuda, Ken-ichi Honjoh, Takahisa Miyamoto. Characterization and optimization of bacteriophage cocktails to control Clostridium perfringens in vitro and in curry roux. International Journal of Food Microbiology. 2022. 380. 109886
  • Jun Satoa, Ayumi Tomita, Takumi Sonoda, Takahisa Miyamoto. Theaflavin and its derivatives exert antibacterial action against Bacillus coagulans through adsorption to cell surface phospholipids. Journal of Applied Microbiology. 2022. 133. 1781-1790
  • Yu Zhang, Hung-Hsin Huang, Luyan Z Ma, Yoshimitsu Masuda, Ken-Ichi Honjoh, Takahisa Miyamoto. Inactivation of mixed Escherichia coli O157:H7 biofilms on lettuce by bacteriophage in combination with slightly acidic hypochlorous water (SAHW) and mild heat treatment. Food microbiology. 2022. 104. 104010-104010
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MISC (65):
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Books (22):
  • 食品製造・検査における芽胞・損傷菌とその検出・制御技術 第2章 無芽胞菌とその損傷菌 2.サルモネラ
    シーエムシー出版 2020
  • 茶ポリフェノールの生理機能と応用展開 4.3腸管出血性大腸菌の病原性低減効果
    シーエムシー出版 2019
  • 天然系抗菌・抗かび剤の開発と応用
    シーエムシー出版 2019
  • 新スタンダード栄養・食物シリーズ8・「食品衛生学」 第2版 一色賢司編
    東京化学同人,東京 2019
  • 食と微生物の事典
    朝倉書店 2017
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Lectures and oral presentations  (449):
  • LLB産生ファージを利用した食中毒細菌の制御
    (日本ファージセラピー研究会 第1回研究集会 2021)
  • 生鶏肉由来Pseudomonas溶菌ファージの特性
    (日本ファージセラピー研究会 第1回研究集会 2021)
  • リーダーレスバクテリオシン産生バクテリオファージの構築
    (九州微生物研究フォーラム 2021)
  • Application of the bacteriophage cocktails to control Clostridium perfringens in food
    ((公社)日本食品科学工学会第68回大会 2021)
  • Occurrence, antimicrobial resistance, genetic diversity of Listeria monocytogenes at fish-processing plants in Vietnam
    ((公社)日本食品科学工学会第68回大会 2021)
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Works (4):
  • 2-メチルイソボルネオールの検出方法(特願平9-160727)
    1997 -
  • サルモネラ属細菌検出用抗血清又はモノクローナル抗体、それらを用いるサルモネラ属細菌の迅速検出法・特願平3-339044
    1991 -
  • サルモネラ属細菌の迅速検出方法
    1990 -
  • ビブリオ属細菌の迅速検出方法・特願昭63-123998
    1988 -
Education (4):
  • - 1986 Kyushu University
  • - 1986 Kyushu University Graduate School, Division of Agriculture
  • - 1981 Kyushu University School of Agriculture
  • - 1981 Kyushu University Faculty of Agriculture
Professional career (2):
  • Ph.D.
  • 農学修士
Work history (3):
  • 1995 - 2005 Kyushu University Faculty of Agriculture
  • 2005 - - 九州大学大学院農学研究院 教授
  • 1986 - 1995 Kyushu University School of Agriculture
Committee career (50):
  • 2017/04 - 現在 Fukuoka Food Safety Committee、Chair
  • 2022/04 - 2023/03 九州大学 食糧化学工学分野分野長
  • 2021/04 - 2023/03 九州大学 副研究院長
  • 2021/04 - 2023/03 Kyushu University, Faculty of Agriculture Vice Dean
  • 2020/01 - 2022/12 日本食品微生物学会 理事
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Awards (5):
  • 2020/08 - 日本食品科学工学会 日本食品科学工学会学会賞
  • 2017/09 - 公益社団法人 日本缶詰びん詰レトルト食品協会 平成29年度 逸見賞
  • 2016/02 - 公益社団法人 日本農芸化学会 2015年 B.B.B.論文賞
  • 2000/10 - 日本食品微生物学会 日本食品微生物学会平成11年度研究奨励賞
  • 2000 - 日本食品微生物学会研究奨励賞
Association Membership(s) (7):
Japan Association of Food Preservation Scientists ,  日本防菌防黴学会 ,  日本食品科学工学会 ,  日本細菌学会 ,  日本食品微生物学会 ,  日本食品衛生学会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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