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J-GLOBAL ID:200901039707939690   Update date: Jul. 13, 2023

Shiina Takeo

シイナ タケオ | Shiina Takeo
Affiliation and department:
Job title: Professor
Other affiliations (1):
  • 農研機構食品研究部門
Homepage URL  (1): http://www.h.chiba-u.jp/prof/graduate/seibutsu/shiina.html
Research field  (2): Agricultural environmental and information engineering ,  Food sciences
Research keywords  (7): 青果物/輸送/貯蔵/環境制御/包装/収穫後生理/ライフサイクルアセスメント ,  physiology after harvesting ,  packaging ,  environmental control ,  storage ,  transport ,  fruit and vegetables
Research theme for competitive and other funds  (13):
  • 2017 - 2020 Development of innovative quality assessment and quality control methods for fresh produces by using Omics technology
  • 2016 - 2019 Prediction of lipid metabolism regulation in fresh produces by lipidomics leading to the development for freshness evaluation methodology
  • 2014 - 2018 Elucidation of optimum drying condition corresponding to characteristics of fruit and vegetables for promotion of sixth sector industrialization
  • 2013 - 2016 Establishment of the freshness assessment system for fresh produces based on the comprehensive analysis of the cell membrane lipid peroxidation and decomposition
  • 2013 - 2015 システム生物学手法によるMA包装の物理的損傷・品質劣化軽減効果の解明
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Papers (206):
  • N. Nakamura, Y. Sasaki, D. Ciptaningtyas, T. Kaneta, E. Yasunaga, T. Tezuka, T. Watanabe, M. Nagata, T. Shiina. Estimation of the vulnerability of peach fruit against shock at different storage temperatures. Acta Horticulturae. 2023. 1364. 437-444
  • Nisareefah Benyakar, Drupadi Ciptaningtyas, Hitomi Umehara, Manasikan Thammawong, Takashi Shiina, Masayasu Nagata, Takeo Shiina. Transcriptome Analysis Reveals Differential Ripening Behaviors in Response to Different Storage Temperatures and in Different Fruit Sections of Green Bell Peppers. 2023. 49. 2. 75-86
  • Anupama Shomodder, Manasikan Thammawong, Teppei Imaizumi, Masayasu Nagata, Kohei Nakano, Eri Kasai, Takeo Shiina, Mizuki Tsuta. Existence of circadian rhythm and its response behavior under different storage conditions of soybean sprouts. Journal of Plant Physiology. 2023. 281. 153906-153906
  • Yuma Sasaki, Takahiro Orikasa, Rina Shinozaki, Nobutaka Nakamura, Kiyotada Hayashi, Yoshihito Yasaka, Naoki Makino, Koichi Shobatake, Shoji Koide, Takeo Shiina. Ideal packaging for ripened peaches determined through modeling the relationship between food loss reduction and life cycle environmental impacts. PACKAGING TECHNOLOGY AND SCIENCE. 2022
  • Drupadi Ciptaningtyas, Nisareefah Benyakart, Hitomi Umehara, Masafumi Johkan, Nobutaka Nakamura, Masayasu Nagata, Takahiro Orikasa, Manasikan Thammawong, Takeo Shiina. Modeling the metachronous ripening pattern of mature green tomato as affected by cultivar and storage temperature. Scientific reports. 2022. 12. 1. 8241-8241
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MISC (285):
  • 椎名 武夫, 吉田 誠. (一社)農業食料工学会 食料・食品工学部門 第5回シンポジウム講演録 post/withコロナ時代の日本の食産業の将来を支える人材育成を考える. 農流技研会報. 2021. 327. 4-9
  • 椎名 武夫. 農産物の物流上の課題と展望 (2021年度総会記念シンポジウム講演録 With/Postコロナにおける農産物流通に係る諸課題と将来展望). 農流技研会報. 2021. 326. 6-9
  • 椎名 武夫. 農産物流通最前線(71)JA全農おおいた「大分青果センター」 : 「令和2年度水田農業高収益作物導入推進事業(全国事業)」流通合理化検討委員会主催現地視察の報告. 農流技研会報. 2021. 326. 13-16
  • 椎名 武夫. 果実輸送の鮮度保持技術 (特集 青果物輸送の最新動向). 果実日本. 2021. 76. 3. 56-61
  • 兼田朋子, 中村宣貴, 椎名武夫, 馬場正. 東南アジア向け海上輸送および現地貯蔵期間中の「なると金時」の品質保持技術. 日本食品保蔵科学会大会講演要旨集. 2021. 70th
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Books (48):
  • 園芸利用学
    文永堂出版 2021 ISBN:9784830041426
  • 青果物の鮮度評価・保持技術 : 収穫後の生理・化学的特性から輸出事例まで
    エヌ・ティー・エス 2019 ISBN:9784860436216
  • 食品包装技法の科学
    日本包装学会 2019
  • 新包装技術便覧
    日本包装技術協会 2019
  • 新包装技術便覧
    日本包装技術協会 2019
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Lectures and oral presentations  (205):
  • メロンのおいしさ評価指標作成のための消費者ニーズの解明
    (園芸学研究 別冊 2014)
  • 近赤外分光法による追熟中メロンの非破壊品質評価
    (園芸学研究 別冊 2014)
  • ニンジンの最適ブランチング処理法の検討に向けた品質および物理的特性の測定
    (日本食品科学工学会大会講演集 2014)
  • コマツナの老化過程におけるカルボニル化合物含量の変化
    (農業施設学会大会講演要旨 2014)
  • 温調システムの違いがMA包装内の温湿度環境と結露に及ぼす影響
    (日本包装学会年次大会研究発表会予稿集 2014)
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Education (1):
  • 1977 - 1981 Iwate University Faculty of Agriculture
Professional career (1):
  • 博士(農学) (筑波大学)
Work history (6):
  • 2021/04 - 現在 千葉大学大学院園芸学研究院 先端園芸工学講座
  • 2014/04 - 2021/03 Chiba University Graduate School of Horticulture
  • 1997/10 - :農林水産省食品総合研究所流通工学研究室室長
  • 1992/04 - :主任研究官
  • 1991/10 - :農林水産省北海道農業試験場研究員
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Awards (8):
  • 2022/11 - EcoBalance 2022 Outstanding Poster Modeling the relationship between life cycle environmental impacts of ripened peach and food loss reduction induced by transportation packaging
  • 2022/10 - Ministry of Economy, Trade and Industry METI Award for Standardization
  • 2021/09 - 一般社団法人農業食料工学会 論文賞 青果物輸送における緩衝包装が環境負荷削減に及ぼす影響 ー輸送振動による損傷を考慮したイチゴのLCAー
  • 2021/07 - 日本包装学会 学会賞 品質および環境負荷を考慮した包装の最適化に関する研究
  • 2019/09 - 日本認知科学会 奨励論文賞 ”科学的”情報はどのように理解されるか?~食品の機能性理解と認知特性の個人差を視点とした分析~
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Association Membership(s) (11):
JAPAN SOCIETY OF REFRIGERATING AND AIR CONDITIONING ENGINEERS ,  Japan Technical Institute of Food Distribution ,  JAPAN SOCIETY FOR FOOD ENGINEERING ,  THE INSTITUTE OF LIFE CYCLE ASSESSMENT, JAPAN ,  International Society for Horticultural Science ,  THE JAPANESE SOCIETY OF AGRICULTURAL MACHINERY AND FOOD ENGINEERS ,  日本食品科学工学会 ,  日本食品保蔵科学会 ,  園芸学会 ,  日本包装学会 ,  農業施設学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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