Rchr
J-GLOBAL ID:200901043646747014   Update date: Sep. 29, 2022

Naito Shigezo

ナイトウ シゲゾウ | Naito Shigezo
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (8): 食品材料学 ,  調理科学 ,  食品衛生学 ,  オゾン殺菌 ,  食品変敗微生物 ,  Natural Antioxidant ,  Ozone Sterilization ,  Food Spoiled Microorganisms
Research theme for competitive and other funds  (2):
  • 1.食品変敗微生物に関する研究、2.食品保存へのオゾンの利用に関する研究、3.調理科学に関する研究、4.食品衛生に関する研究、5.食品原材料に関する研究
  • Studies on Natural Antioxidant Studies on the Protection against Microbiological Deterioration of Packaged Food Studies on the Utilization of Ozone for Food Preservation Studies on the cookery and its thheory
MISC (350):
  • 内藤茂三. 食品の微生物変敗と防止技術. SUNATEC e-Magazine. 2009. 43. 10. 1-6
  • 内藤茂三. Micrococcus属細菌による工場汚染と食品変敗. SUNATEC e-Magazine. 2009. 41. 8. 1-6
  • 内藤茂三. かびによる危害ー材質劣化、食品劣化、アレルギー現象ー. SUNATEC e-Magazine. 2009. 40. 7. 1-7
  • 内藤茂三. Bacilus属細菌による食品の変敗と防止技術. SUNATEC e-Magazine. 2009. 39. 6. 1-9
  • 内藤茂三. カビによる食品の変敗と防止技術. SUNATEC e-Magazine. 2009. 37. 4. 1-8
more...
Patents (2):
  • 食品又は包装材料をオゾン、アルコール及び有機酸により交互処理又は混合処理する殺菌方法
  • 包装材料の殺菌方法及び装置
Books (45):
  • 環境分野におけるオゾン利用の実際
    日本医療・環境オゾン研究会 2007
  • 微生物試験法と管理技術
    情報機構 2007
  • 日本の伝統食品事典
    (株)朝倉書店 2007
  • Microbial examinaqtion method and Control measure
    Inc.Joho Kikou 2007
  • Ozone Utilization of Enviromental field
    Jpan Research Association for the Medical and Hygienic of Ozone 2007
more...
Lectures and oral presentations  (2):
  • Ozone Inactivation of Food Spoilage Acid -Producing Bacteria
    (19th Ozone World Congress and Exhibition 2009)
  • Recent development in food and agricultural uses of ozone as an antimicrobial agent
    (2007 World Congress on Ozone and Ultraviolet Technologies. 2007)
Education (4):
  • - 1972 Mie University
  • - 1972 Mie University Graduate School, Division of Agriculture
  • - 1970 Mie University
  • - 1970 Department of Agricultural Chemistry, Faculty of Agriculture, University of Mie
Professional career (1):
  • Doctor of Agriculture
Work history (7):
  • 2008 - :愛知学泉短期大学食物栄養学科教授
  • 2008 - : Aichi Gakusen College,Professor
  • 1984 - : Food Research Institute, Aichi Prefectural Government,
  • 1972 - : Food Research Institute Aichi Prefectural Government,
  • Aichi Gakusen College Aichi Gakusen College Profressor
Show all
Committee career (2):
  • 2009 - ;日本食品保蔵学会評議員
  • 2009 - :日本防菌防黴学会理事・評議員
Awards (12):
  • 2009 - 日本オゾン協会論文賞 Recent development in food and agricurtural uses of ozone as an antimicrobicidal agent food packaging film aterilizing machine using ozone、 Ozone Science and Engineering、30,81-88(2008)
  • 2009 - The Ozone Paper Prize of Japan Ozone Association
  • 2006 - 第62回農業技術功労者表彰:穀類及び野菜の鮮度保持技術(農業技術協会)
  • 2003 - 中部公設試験研究機関研究者表彰産業技術総合研究所中部センター所長賞(2003)
  • 2003 - The Technology Prize of the Industry Research Institute Tyubu Center Director
Show all
Association Membership(s) (17):
植物環境工学会 ,  日本医療・環境オゾン研究会 ,  日本オゾン協会 ,  日本生物工学会 ,  日本農芸化学学会 ,  日本食品衛生学会 ,  日本防菌防黴学会 ,  日本包装学会 ,  日本食品保蔵学会 ,  日本食品微生物学会 ,  日本食品科学工学会 ,  The Society of Food Hygienic Society of Japan ,  The Society of Packaging Science and Technology, Japan ,  The Japanese Society of Food Microbiology ,  The Japanese Society for Food Science and Technology ,  The Japan Society for Antibacterial and Antifungal Agents ,  The Food Hygienics Society of Japan
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page