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J-GLOBAL ID:200901043993061688   Update date: Jan. 30, 2024

Ueno Hiroshi

ウエノ ヒロシ | Ueno Hiroshi
Affiliation and department:
Job title: Professor
Other affiliations (3):
  • Nara Women's University  Professor Emeritus
  • 京都先端科学大学  非常勤講師
  • 奈良県立医科大学  非常勤講師
Homepage URL  (2): https://mbio.jp/ryukoku/https://mbio.jp/ryukoku/ueno
Research field  (8): Pathobiochemistry ,  Food sciences ,  Applied biochemistry ,  Functional biochemistry ,  Biochemistry ,  Molecular biology ,  Genomics ,  Neuroscience - general
Research keywords  (1): GABA ヒスタミン 消化酵素 ビタミンB6 忌避物質 キノコ 松くい虫 減塩 味覚改変
Research theme for competitive and other funds  (21):
  • 2015 - 2019 Effect of spices on GABA synthesizing enzyme activity and lowering saltyness and investigation of salt signal transaction mechanism
  • 2012 - 2016 Reduction of salt requirement by GABA-enriched salt studied by taste-signaling mechanisms
  • 2011 - 2012 Development of the isolation method for repellent compounds that appeal to the instinct as to think of the natural enemy of deerand/or wild boar
  • 2010 - 2012 Development of the quantitative evaluation method of a salty enhancing effect
  • 2011 - 減塩効果を与える食品成分の探索
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Papers (22):
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MISC (302):
Patents (5):
  • 化粧料組成物及び美容・健康食品組成物
  • 化粧料組成物及び美容・健康食品組成物
  • 育毛剤有効成分のスクリーニング方法とその利用
  • 塩味増強剤及び塩味増強方法
  • 忌避物質
Books (50):
  • レーニンジャー新生化学(第7版)
    廣川書店 2019
  • レーニンジャー 新生化学 第6版
    廣川書店 2015
  • 生物学辞典
    岩波書店 2012
  • Glutamate decarboxylase in Amino acids in human nutrition and health
    CABI 2011
  • GABA合成酵素,グルタミン酸デカルボキシラーゼ:その生理作用と塩味・隠し味に関する最近の話題
    シーエムシー出版 2011
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Lectures and oral presentations  (68):
  • Amino acid substitution reveals the role of V-shape helix on substrate specificity of yeast carboxypeptidase Y
    (27th Protein Society Annual Symposium 2013)
  • Quantitative amino acid analysis of free amino acids in food
    (Asianalysis XII 2013)
  • Establishment of database for free amino acids in food
    (40th International Symposium on High Performance Liquid Phase Separations and Related Techniques 2013)
  • Amino acid substitution reveals the role of V-shape helix on substrate specificity of yeast carboxypeptidase Y
    (27th Protein Society Annual Symposium 2013)
  • Quantitative amino acid analysis of free amino acids in food
    (Asianalysis XII 2013)
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Works (6):
  • キノコの研究
    2011 - 2012
  • 漬け梅の産業廃棄物の有効利用法の開発
    2009 -
  • 低温酵母発現系の構築
    2009 -
  • Study of GABA on taste mechanism
  • 岡崎国立共同研究機構基礎生物学研究所・個別共同研究
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Education (2):
  • Iowa State University Biochemistry (David E. Metzler Laboratory)
  • アイオワ州立大学大学院 Biochemistry (David E. Metzler Laboratory)
Professional career (3):
  • Ph.D. (Iowa State University Graduate School)
  • M.A. (Brandeis University Graduate School)
  • B.E. (Kyoto University)
Work history (21):
  • 2015 - 2020 Ryukoku University, School of Agriculture Professor
  • 2000 - 2015 Nara Women's University
  • 2004 - 2007 :Principal, The Secondary School
  • 2004 - 2007 :奈良女子大学 附属中等教育学校長
  • 1997 - 2000 :Associate Professor, Kyoto University Graduate School of Agriculture
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Committee career (35):
  • 2017/06 - 現在 公益社団法人 ビタミン・バイオファクター協会 業務執行理事
  • 2017/11 - 2019/11 日本生化学会 監事
  • 2017/06 - 2019/05 日本ビタミン学会 監事
  • 2013/05 - 2015/05 日本ビタミン学会 幹事(地区委員)
  • 2012 - 2014 ビタミンB研究委員会 委員 -
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Awards (12):
  • 2013 - 研究奨励賞
  • 2010 - 日本農芸化学会 第7回農芸化学研究企画賞
  • 2009 - 2009年度 日本味と匂学会 論文賞
  • 2008 - 2008年度 日本味と匂学会 論文賞
  • 2007 - 2007年度 日本味と匂学会 論文賞
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Association Membership(s) (18):
Protein Society ,  Harvey Society ,  Association for Chemireception Sciences ,  日本生化学会 ,  日本生化学会生化学教育委員 ,  日本ビタミン学会 ,  日本生物高分子学会 ,  日本生化学会 近畿支部長 ,  ビタミンB研究委員会 委員 ,  アメリカ化学会 ,  アメリカ生化学・分子生物学会 ,  Protein Society ,  Harvey Society ,  日本家政学会 ,  Association for Chemireception Sciences ,  日本味と匂学会 ,  日本農芸化学会 ,  ビタミン・バイオファクター協会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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