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J-GLOBAL ID:200901045230661849   Update date: Jan. 30, 2024

Michiko Kobayashi

コバヤシ ミチコ | Michiko Kobayashi
Affiliation and department:
Job title: 教授
Research field  (5): Experimental psychology ,  Physical and health education ,  Oral medicine ,  Home economics, lifestyle science ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (10): 応用健康科学,心理物理学,官能評価学,口腔生理学,味覚感受性 ,  心理物理学 ,  官能評価 ,  テクスチャー ,  閾値 ,  味覚感受性 ,  sensory evaluation ,  texture ,  threshold ,  gustatory sensitivity
Research theme for competitive and other funds  (15):
  • 2022 - 2025 飲料の苦味成分と味覚感受性の関係および苦味強度と嗜好性に関する研究
  • 2018 - 2023 A systematic study on the applicability of foam foods as an easy-feeding / aspiration-preventing meal by gas injection method
  • 2014 - 2017 Effets of psychological stress on gustatory sensitivity and autonomic activity
  • 2008 - 2009 にんじんの添加がスポンジケーキの食味と物性に及ぼす影響
  • 2008 - 市販野菜ジュースの食品への応用
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Papers (1):
  • 小林三智子. 大豆たん白ゲルの力学的性状について. 修士論文. 1980. 255
MISC (45):
Books (54):
  • 四訂応用栄養学実習-ケーススタディで学ぶ栄養マネジメント-
    建帛社 2020
  • ライフステージ栄養学 日本人の食事摂取基準(2020年版)準拠
    建帛社 2020
  • わかりやすい臨床栄養学第6版
    三共出版 2020
  • 応用栄養学 栄養マネジメント演習・実習 第5版
    医歯薬出版 2020
  • 必読 官能評価士認定テキスト
    (株)霞出版 2020
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Lectures and oral presentations  (95):
  • 苦味がコーヒー風味に及ぼす影響
    (日本味と匂学会第53回大会 2019)
  • 苦味が煎茶の濃さに及ぼす影響
    (日本調理科学会2019年度大会 2019)
  • 異なる温度の飲料摂取による脳波及び自律神経活動の変化
    (日本調理科学会2019年度大会 2019)
  • 増粘多糖類等を添加したキヌアパンの物性と官能評価
    (日本官能評価学会2018年大会 2018)
  • チョコレート摂取による脳波及び自律神経活動と味覚感受性の関連性
    (日本官能評価学会2018年大会 2018)
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Works (34):
  • 食物と健康の科学シリーズ だしの科学
    <U>小林三智子</U> 2017 -
  • 食と味嗅覚の人間科学-食行動の科学「食べる」を読み解く-
    <U>小林三智子</U> 2017 -
  • 子どものための味覚教育 教育入門編
    <U>小林三智子</U> 2017 -
  • 製品開発に役立つ感性・官能評価データ解析-Rを利用して-
    <U>小林三智子</U> 2016 -
  • 味覚感受性の評価と測定法~若年女性の舌部位別味覚感受性を中心として~
    <U>小林三智子</U> 2016 -
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Education (6):
  • 2002 - 2007 Nagasaki University
  • - 2007 Nagasaki University
  • - 1980 Japan Women's University Graduate School of Human Sciences and Design
  • - 1980 Japan Women's University Graduate School, Division of Home Economics
  • - 1978 Japan Women's University Faculty of Human Sciences and Design Department of Food and Nutrition
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Professional career (3):
  • 博士(歯学) 甲第77号 (長崎大学大学院)
  • 家政学修士 (日本女子大学大学院)
  • 学士 (日本女子大学)
Work history (15):
  • 2020/04 - 現在 十文字学園女子大学 人間生活学部 食品開発学科 教授
  • 2013/04 - 現在 Jumonji University The Faculty of Human Life
  • 2013/04 - 2020/03 十文字学園女子大学 人間生活学部 食物栄養学科 教授
  • 2010/04 - 2013/03 Jumonji University
  • 2008/04 - 2013/03 十文字学園女子大学 人間生活学部 食物栄養学科 特別任用教授
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Committee career (20):
  • 2019/04 - 現在 日本味と匂学会 評議員
  • 2018/05 - 現在 日本家政学会 代議員
  • 2017/11 - 現在 日本官能評価学会 評議委員
  • 2014/04 - 現在 日本官能評価学会 資格認定委員
  • 2011/01 - 現在 日本官能評価学会 編集委員
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Awards (1):
  • 2005 - 平成17年度日本官能評価学会優秀発表賞受賞
Association Membership(s) (19):
日本咀嚼学会 ,  日本食育学会 ,  日本歯科東洋医学会 ,  日本栄養改善学会 ,  日本栄養・食糧学会 ,  日本官能評価学会 ,  日本味と匂学会 ,  日本健康・栄養システム学会 ,  日本調理科学会 ,  日本家政学会 ,  健康・栄養システム研究会 ,  日本・栄養食糧学会 ,  The Japanese Society of Nutrition and Science ,  The Japanese Society of Nutrition and Dietetics ,  Japanese Society for Sensory Evaluation ,  The Japanese Association for the Study of Taste Nd Smell ,  Japanese Society on Nutrition Care and management ,  The Japan Society of Cookery Science ,  The Japan Society of Home Economics
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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