Rchr
J-GLOBAL ID:200901047120291186   Update date: Apr. 06, 2024

Yamada Chikako

ヤマダ チカコ | Yamada Chikako
Affiliation and department:
Job title: Assistant Professor
Research field  (1): Home economics, lifestyle science
Research keywords  (2): 食物アレルギー ,  food allergy
Research theme for competitive and other funds  (7):
  • 2023 - 2026 Relationship between changes in intestinal microflora and anti-allergic effects caused by ingestion of koji-fermented soybeans
  • 2021 - 2024 Development of continuous microbial-lipid and functional material production from defatted rice bran by using environmentally harmonized process.
  • 2019 - 2022 加工方法の異なる小麦アレルゲンのアレルギー症状誘発能の変化
  • 2017 - 2018 発酵大豆粉末「イムバランス」が経口免疫療法に及ぼす影響
  • 2010 - 2012 食物アレルギー予防・治療のための食品摂取方法の探索
Show all
Papers (10):
  • Hideaki Takahashi, Tadashi Fujii, Saki Yamakawa, Chikako Yamada, Kotoyo Fujiki, Nobuhiro Kondo, Kohei Funasaka, Yoshiki Hirooka, Takumi Tochio. Combined oral intake of short and long fructans alters the gut microbiota in food allergy model mice and contributes to food allergy prevention. BMC microbiology. 2023. 23. 1. 266-266
  • Michihiro Naito, Teruaki Matsui, Chikako Yamada, Kazunori Tagami, Komei Ito, Hidehiko Izumi. Evaluation of cross-reactivity between casein components using inhibition assay and in silico analysis. Pediatric allergy and immunology : official publication of the European Society of Pediatric Allergy and Immunology. 2021. 32. 3. 544-551
  • Teruaki Matsui, Michihiro Naito, Kazunori Tagami, Iwao Tajima, Miyuki Teshigawara, Atsushi Makino, Katsumasa Kitamura, Yoshihiro Takasato, Shiro Sugiura, Chikako Yamada, et al. Changes in passively-sensitized basophil activation to αS1-casein after oral immunotherapy. Immunity, inflammation and disease. 2020. 8. 2. 188-197
  • Michihiro Naito, Teruaki Matsui, Kazunori Tagami, Kajiyo Tanaka, Natsuki Kawai, Chikako Yamada, Komei Ito, Hidehiko Izumi. Changes in casein component-specific antibody levels during oral immunotherapy for milk allergy. Pediatric allergy and immunology : official publication of the European Society of Pediatric Allergy and Immunology. 2020. 31. 4. 421-424
  • Michihiro Naito, Chikako Yamada, Tsukasa Matsuda, Hidehiko Izumi. Changes in Solubility, Allergenicity, and Digestibility of Cow's Milk Proteins in Baked Milk. FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH. 2020. 26. 1. 129-138
more...
MISC (35):
  • 野坂 匠, 岡本 菜月[河合], 門間 敬子, 成田 宏史, 山田 千佳子. Biological Academic Topics 加工方法の違いによる小麦アレルゲンのアレルギー誘発能の変化. アレルギーの臨床. 2023. 43. 9. 695-699
  • 高橋秀明, 栃尾巧, 藤井匡, 藤木理代, 山田千佳子. 大豆発酵食品ImmuBalanceの腸内細菌叢への影響とアレルギー改善効果との関連. 日本栄養・食糧学会中部支部大会講演要旨集. 2023. 82nd
  • 岩脇 由希子, 内藤 宙大, 山田 千佳子, 和泉 秀彦, 高里 良宏, 松井 照明, 伊藤 浩明. 鳥居スクラッチエキス卵白,卵黄,牛乳抗原液の含有タンパク質の検討. 日本小児アレルギー学会誌. 2022. 36. 4. 412-412
  • 内藤 宙大, 松井 照明, 山田 千佳子, 伊藤 浩明, 和泉 秀彦. 食物アレルゲン カゼインの抗体結合能に及ぼすリン酸基の影響. アレルギー. 2021. 70. 6-7. 826-826
  • 牧野 篤司, 田島 巌, 北村 勝誠, 高里 良宏, 松井 照明, 杉浦 至郎, 山田 千佳子, 和泉 秀彦, 伊藤 浩明, 近藤 康人. 大豆アレルギー児に対する調整粉末大豆乳(ボンラクトi)のアレルゲン性および経口免疫療法の検討. 食物アレルギー研究会会誌. 2020. 20. 2. 45-45
more...
Books (7):
  • 食物アレルギーのすべて : 基礎から臨床・社会的対応まで
    診断と治療社 2022 ISBN:9784787825223
  • 食品学II 食品の分類と利用法
    南江堂 2017 ISBN:9784524255993
  • 食品衛生学実験
    みらい 2016
  • 食物アレルギーのすべて
    診断と治療社 2016
  • 食物アレルギーの現状とリスク低減化食品素材の開発
    シーエムシー出版 2015
more...
Lectures and oral presentations  (28):
  • オボムコイドの性状変化が消化性に与える影響
    (日本栄養・食糧学会大会講演要旨集 2022)
  • 小麦生地茹で時におけるω-5グリアジンの挙動解析
    (日本栄養・食糧学会大会講演要旨集 2022)
  • オボアルブミンの加熱に伴う抗体結合能の変化
    (日本栄養・食糧学会大会講演要旨集 2020)
  • 発酵大豆粉末「イムバランス」が経口免疫療法に及ぼす影響
    (日本家政学会大会研究発表要旨集 2019)
  • 牛乳経口免疫療法によるカゼイン特異的抗体の変動
    (日本栄養・食糧学会大会講演要旨集 2019)
more...
Professional career (2):
  • (BLANK)
  • 博士(健康科学) (川崎医療福祉大学)
Committee career (3):
  • 2022/04 - 現在 日本調理科学会東海北陸支部 代議員
  • 2022/04 - 現在 日本栄養・食糧学会中部支部 会計幹事
  • 2021/04 - 現在 日本食品科学工学会中部支部 運営委員
Association Membership(s) (4):
日本調理科学会 ,  日本食品科学工学会 ,  日本農芸化学会 ,  日本栄養・食糧学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page