Rchr
J-GLOBAL ID:200901048532065934   Update date: Sep. 27, 2022

Yukiko Tokitomo

トキトモ ユキコ | Yukiko Tokitomo
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (1): Home economics, lifestyle science
Research keywords  (6): 食教育 ,  フレーバー ,  食品香気 ,  食物学 ,  食生活学 ,  Food Science
Research theme for competitive and other funds  (5):
  • 2001 - Study on Fruit Aroma
  • 家庭科における食教育に関する研究
  • 食品フレーバーの調理による変化
  • 食品の香気成分の分析
  • Study on Cooked Flavor of Food
Papers (4):
MISC (19):
  • 時友裕紀子. 食品のGCにおい嗅ぎ分析方法 AEDA法. 山梨県食品技術研究会投稿原稿(Web). 2017. 1-2
  • Yukio TOKITOMO. Volatile Constituents of Fruits: GC-Olfactometry and Sensory Evaluation. 2017. 55. 11. 743-749
  • 時友裕紀子. ソトロンとの出会い. におい・かおり環境学会誌. 2017. 28. 2. 148
  • 小松正和, 飯野修一, 時友裕紀子. 栽培条件の異なるブドウ「甲州」を用いたワインの個性化醸造技術の確立に関する研究. 平成19年度山梨県総合理工学研究機構研究報告書. 2008. 3. 27-44
  • 時友裕紀子, 武川智子, 遠藤有美. 小ウメ果実梅酒のフレーバー. 日本食品科学工学会誌. 2005. 52. 8. 330-336
more...
Books (8):
  • 伝え継ぐ日本の家庭料理 そば・うどん・粉もの
    農山漁村文化協会 2020
  • 伝え継ぐ日本の家庭料理 小麦・いも・豆のおやつ
    農村漁村文化協会 2018
  • 改訂増補トウガラシ辛味の科学
    幸書房 2008
  • 食品機能性の科学
    産業技術サービスセンター 2008
  • クッキングルーム「ドイツでのパイナップル香気研究と食生活」
    2006
more...
Lectures and oral presentations  (10):
  • 山梨県の家庭料理 副菜の特徴 煮物と漬物を中心に
    (一般社団法人日本調理科学会2019年度大会 2019)
  • パイナップルのフレーバーに及ぼす保存温度の影響
    (日本調理科学会平成20年度大会 2008)
  • 甲州種ブドウの遊離アミノ酸とワインの香気成分
    (日本ブドウ・ワイン学会2008年度大会 2008)
  • 山梨県中学校家庭科における調理実習に関する調査
    (日本家政学会第60回大会 2008)
  • Solvent Assisted Flavor Evaporationを用いた異なる熟成条件における米沢牛肉香気成分測定
    (日本家政学会第60回大会 2008)
more...
Education (4):
  • - 1980 Ochanomizu University
  • - 1980 Ochanomizu University Graduate School, Division of Home Economics
  • - 1978 Ochanomizu University
  • - 1978 Ochanomizu University Faculty of Home Economics Food Sciences
Professional career (2):
  • 家政学修士 (お茶の水女子大学)
  • 博士(学術) (お茶の水女子大学)
Association Membership(s) (5):
日本味と匂学会 ,  日本調理科学会 ,  日本食品科学工学会 ,  日本家政学会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page