Rchr
J-GLOBAL ID:200901049887611715   Update date: Feb. 01, 2024

Takuma GENKAWA

ゲンカワ タクマ | Takuma GENKAWA
Affiliation and department:
Job title: Principal Scientist
Other affiliations (1):
  • University of Tsukuba  Faculty of Life and Environmental Sciences   Associate Professor (Cooperative)
Homepage URL  (2): http://www.naro.affrc.go.jp/laboratory/nfri/http://www.naro.affrc.go.jp/english/laboratory/nfri/index.html
Research field  (1): Agricultural environmental and information engineering
Research keywords  (6): Near Infrared Spectroscopy ,  Chemometrics ,  分光イメージング ,  Mid Infrared Spectroscopy ,  Raman Spectroscopy ,  postharvest process
Research theme for competitive and other funds  (14):
  • 2019 - 2022 Data cleansing method for NIR spectral data
  • 2016 - 2019 健康の維持増進に有用な機能性成分高含有野菜の栽培実証と機能性表示食品の開発
  • 2016 - 2017 農産物・食品のテーラーメイドな非破壊計測を実現するスペクトル解析技術とその活用
  • 2016 - 2017 分光技術によるスタキオース検出に基づく緑豆類野菜の鮮度判定
  • 2014 - 2016 Nondestructive analysis of hydrogen bonding in agricultural products and foods using THz spectroscopy
Show all
Papers (47):
  • Carmen-Mihaela Popescu, Nanami Zeniya, Kaoru Endo, Takuma Genkawa, Miyuki Matsuo-Ueda, Eiichi Obataya. Assessment of Structural Differences between Water-Extracted and Non-Extracted Hydro-Thermally Treated Spruce Wood by NIR Spectroscopy. Forests. 2021. 12. 12. 1689-1689
  • Risa Hara, Mika Ishigaki, Yukihiro Ozaki, Tofael Ahamed, Ryozo Noguchi, Aiko Miyamoto, Takuma Genkawa. Effect of Raman exposure time on the quantitative and discriminant analyses of carotenoid concentrations in intact tomatoes. FOOD CHEMISTRY. 2021. 360. 129896
  • Hikaru IMAMURA, Shinji KONO, Takuma GENKAWA. Non-destructive Evaluation of the Ice Fraction of Frozen Pork during Thawing by Near-infrared Spectroscopy. Transactions of the Japan Society of Refrigerating and Air Conditioning Engineers. 2021. 38. 3. 63-69
  • Masahiro Watari, Akifumi Nagamoto, Takuma Genkawa, Shigeaki Morita. Use of Near-Infrared-Mid-Infrared Dual-Wavelength Spectrometry to Obtain Two-Dimensional Difference Spectra of Sesame Oil as Inactive Drug Ingredient. APPLIED SPECTROSCOPY. 2021. 75. 4. 385-394
  • Shusaku Nakajima, Takuma Genkawa, Aiko Miyamoto, Akifumi Ikehata. Useful tissues in cabbage head for freshness evaluation with visible and near infrared spectroscopy. Food Chemistry. 2021. 339. 128058-128058
more...
MISC (27):
  • 原理紗, 源川拓磨, 村山広大. Analysis of Soaking in Tofu Manufacturing Process using Transmittance and Diffuse Reflectance Method. 近赤外フォーラム講演要旨集. 2020. 36th (CD-ROM)
  • 原理紗, 源川拓磨, 田邊一郎, 宮本愛子, 渡邉芙美枝, 猿谷敏之, 友定伸浩, 村山広大, 尾崎幸洋. 近赤外増強分光装置の再現性改善の検討. 近赤外フォーラム講演要旨集. 2019. 35th
  • 中島周作, 源川拓磨, 永田雅靖, 池羽田晶文. 小型可視近赤外分光器を用いたキャベツの鮮度評価技術の開発. 近赤外フォーラム講演要旨集. 2019. 35th
  • 村山広大, 源川拓磨, 田邉一郎, 花瀬勇貴, 渡邉芙美枝, 友定伸浩, 尾崎幸洋. 増強近赤外分光法による微量混合溶液の測定. 近赤外フォーラム講演要旨集. 2018. 34th
  • 山脇明佑子, 源川拓磨, 村山広大, 石川大太郎, 尾崎幸洋. 融解する多種アイスの近赤外スペクトルの解析. 近赤外フォーラム講演要旨集. 2015. 31st
more...
Patents (2):
Books (6):
  • ラマン分光スペクトルデータ解析事例集
    技術情報協会 2022 ISBN:4861048729
  • 高付加価値化・生産性向上 のための最先端食品加工技術
    2017 ISBN:9784907002671
  • ENCYCLOPEDIA OF SPECTROSCOPY AND SPECTROMETRY, 3RD EDITION, VOL 3: N-R
    ACADEMIC PRESS LTD-ELSEVIER SCIENCE LTD 2017 ISBN:9780128032244
  • 近赤外分光法
    講談社 2015 ISBN:9784061569027
  • 粉体・ナノ粒子の創製と製造・処理技術-基礎物性からプロセス設計の実務・トラブル処理まで-
    株式会社テクノシステム 2014 ISBN:9784924728721
more...
Lectures and oral presentations  (149):
  • Freshness Evaluation of Stored Cabbage by Vis-NIR spectroscopy
    (9th NFRI-KFRI Bilateral Online Symposium 2021)
  • Freshness Evaluation of Stored Cabbage: An alternative to the gene-expression based method
    (20th International Conference on NIRS 2021)
  • Non-destructive freshness evaluation of cabbages using visible and near infrared spectroscopy
    (International Smart Food Chain Symposium 2020 2020)
  • 食品のテーラーメイドな 非破壊計測技術の開発
    (食品微細科学 (MICS) 研究会・第19回講演会 2018)
  • 近赤外分光イメージングにおいて目的成分を明瞭に可視化する背景削除法
    (第33回近赤外フォーラム 2017)
more...
Education (2):
  • 2006 - 2009 Kyushu University Graduate School of Bioresource and Bioenvironmental Sciences Bioproduction Environmental Science
  • 2000 - 2004 Kyushu University Faculty of Agriculture
Professional career (1):
  • Ph.D. (Kyushu University)
Work history (7):
  • 2023/10 - 現在 National Agriculture and Food Research Organization Institute of Food Research, NARO, Division of Food Quality and Safety Research, Analytical Evaluation Group Principal Scientist
  • 2022/03 - 現在 University of Tsukuba Faculty of Life and Environmental Sciences Associate Professor (Cooperative)
  • 2019/04 - 2023/09 National Agriculture and Food Research Organization
  • 2011/10 - 2019/03 University of Tsukuba Faculty of Life and Environmental Sciences Assistant Professor
  • 2011/03/01 - 2011/09/30 University of Tsukuba Graduate School of Life and Environmental Sciences Assistant Professor
Show all
Committee career (10):
  • 2021/04 - 現在 農業施設学会 理事
  • 2016 - 現在 近赤外研究会 事務局/幹事
  • 2013 - 現在 近赤外研究会 近赤外フォーラム実行委員
  • 2011 - 現在 農業施設学会 編集幹事
  • 2017 - 2019 日本分光学会 スペクトル解析部会幹事
Show all
Awards (14):
  • 2022/04 - 公益財団法人りそな中小企業振興財団・日刊工業新聞社 第34回「中小企業優秀新技術・新製品賞」特別賞(併賞)「産学官連携特別賞」 プラスチック材質判別装置ぷらしる
  • 2021/09 - 農業施設学会 奨励賞 蓄冷材を利用した鮮度保持と赤外・ラマン分光法による農 産物分析に関する研究
  • 2014/12 - 筑波大学 平成26年度筑波大学若手教員奨励賞 筑波大学の研究力推進に貢献された若手の教員に贈られるもの
  • 2014/11 - Ag-ESD Symposium 2014 Outstanding Poster Award
  • 2014/11 - 近赤外研究会 第30回記念近赤外フォーラム Best Poster Award
Show all
Association Membership(s) (3):
THE SOCIETY OF AGRICULTURAL STRUCTURES, JAPAN ,  近赤外研究会 ,  The Japanese Society of Agricultural Machinery and Food Engineers
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page