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J-GLOBAL ID:200901050713190433   Update date: Feb. 01, 2024

Tanaka Fumihiko

タナカ フミヒコ | Tanaka Fumihiko
Affiliation and department:
Job title: Professor
Homepage URL  (1): http://hyoka.ofc.kyushu-u.ac.jp/search/details/K003200/index.html
Research field  (2): Agricultural environmental and information engineering ,  Food sciences
Research keywords  (4): Postharvest Science and Technology ,  食品工学 ,  Food Engineering ,  Agricultural Process Engineering
Research theme for competitive and other funds  (53):
  • 2021 - 2025 Advanced imaging and modeling technologies in postharvest science: quality evaluation of cellular and tissue-based products based on multidimensional information
  • 2019 - 2022 A multi-scale, multi-physics modeling framework to predict and design biomaterials based on FINEST observation
  • 2018 - 2022 Potential and sustainable production of edible insects as an alternative source of animal protein and
  • 2019 - 2022 スマートフードチェーンアーキテクチャ構築と農産物の輸出拡大に向けた共同物流の実証事業
  • 2018 - 2021 Development of the measurement method for percentage of ripened grains using bulk density of rough rice piled in the combine grain tank
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Papers (137):
  • Passakorn Kingwascharapong, Yuki Iida, Fumina Tanaka, Fumihiko Tanaka. Simulation of a UV-C Conveyor System Using Computer Fluid Dynamics Techniques on the Uniformity of the Incident UV-C Dose Distribution to Strawberry. Journal of the Faculty of Agriculture, Kyushu University. 2020. 65. 2
  • Ata Aditya Wardana, Fumina Tanaka, Fumihiko Tanaka. Surface Microstructure of Nanocomposite from Chitosan Loaded with ZnO Nanoparticle by Atomic Force Microscopy. Key Engineering Materials. 2020. 862. 83-87
  • Leila Mohammadi, Asghar Ramezanian, Fumina Tanaka, Fumihiko Tanaka. Impact of Aloe vera gel coating enriched with basil (Ocimum basilicum L.) essential oil on postharvest quality of strawberry fruit. Journal of Food Measurement and Characterization. 2020
  • Leila Mohammadi, Hamed Hassanzadeh Khankahdani, Fumina Tanaka, Fumihiko Tanaka. Effect of Aloe vera gel combined with basil (Ocimum bacilicum L.) essential oil as a natural coating on maintaining postharvest quality of peach (Prunus persica L.) during storage. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. 2020
  • Seong-Heon Kim, Chinatsu Nishihara, Fumina Tanaka, Fumihiko Tanaka. Simulation of Temperature Profile and Moisture Loss of Fresh Cucumber Fruit and Visualization of Commercial Storage Duration. Food Science and Technology Research. 2020. 26. 4. 459-468
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MISC (99):
Books (12):
  • 第1章 飲料製造におけるHACCPとそれを支える分析技術 第2節 HACCP制度化における動的予測微生物学的手法の活用,「ボトリングテクノロジー ~飲料製造における充填技術と衛生管理~」
    (株)エヌ・ティー・エス 2019
  • 第4章 収穫後の微生物による腐敗,「青果物の鮮度評価・保持技術 ~収穫後の生理・化学的特性から輸出事例まで~」
    (株)エヌ・ティー・エス 2019
  • 第1章 第2節 蒸散,「青果物の鮮度評価・保持技術 ~収穫後の生理・化学的特性から輸出事例まで~」
    (株)エヌ・ティー・エス 2019
  • 農業食料工学ハンドブック
    コロナ社 2019
  • ポストハーベスト工学事典
    朝倉書店 2019
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Lectures and oral presentations  (216):
  • 長距離輸送を目的とする青果物の熱・水分移動予測シミュレーション
    (第73回農業食料工学会九州支部例会 2019)
  • レーザースペックルによる米ゲルの粘弾性特性の測定
    (第73回農業食料工学会九州支部例会 2019)
  • カエル皮膚由来油脂 (FSO) における抗カビ効果の検証
    (第73回農業食料工学会九州支部例会 2019)
  • バイオスペックルを用いた青果物の鮮度評価
    (第73回農業食料工学会九州支部例会 2019)
  • 青果物の貯蔵・流通工程における水分損失予測シミュレーション
    (2019年度日本冷凍空調学会年次大会 2019)
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Education (4):
  • - 1995 Kyushu University
  • - 1995 Kyushu University Graduate School, Division of Agriculture
  • - 1990 Kyushu University School of Agriculture
  • - 1990 Kyushu University Faculty of Agriculture
Professional career (1):
  • Ph. D.(Agr.) (Kyushu University)
Committee career (56):
  • 2020/07 - 2022/06 九州大学 大学評価専門委員会委員
  • 2020/04 - 2022/03 農業生産技術管理学会 評議員
  • 2019/11 - 2021/11 農産物流通技術研究会 理事
  • 2019/09 - 2021/09 農業施設学会 理事
  • 2019/06 - 2021/05 日本冷凍空調学会 代表会員
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Awards (11):
  • 2020/08 - 一般社団法人農業食料工学会 農業食料工学会学術賞
  • 2012/12 - CIGR-AgEng (Science Council of Japan) Japan National Member Organization Best Paper Award
  • 2012/09 - 日本生物環境工学会 日本生物環境工学会論文賞
  • 2010/05 - 日本防菌防黴学会 日本防菌防黴学会論文賞
  • 2004/08 - 農業施設学会 農業施設学会年次大会ポスター優秀賞
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Association Membership(s) (18):
Japanese Society of Agricultural Technology Management ,  ASAE(The Society for Engineering in Agricultural, food, and Biological Systems) ,  The Institute of Food Technologists(The Society for Food Science and Technology) ,  The Society of Agricultural Structures, Japan ,  日本冷凍空調学会 ,  日本食品科学工学会 ,  農業機械学会 ,  Japanese Society of Agricultural Technology Management ,  Food and Biological Systems(ASAE) ,  The Society for Engineering in Agriculture ,  The Society for Food Science and Technology(IFT) ,  The Society of Agricultural Stractures, Japan ,  Japan Society of Refrigerating and Air Conditioning Engineers ,  Japanese Society for Food Science and Technology ,  Japanese Society of Agricultural Machinery ,  Japanese Society of Agricultural Machinery and Food Enginners ,  -- ,  Japan Technical Institute of Food Distribution
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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