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J-GLOBAL ID:200901056297752077   Update date: Mar. 04, 2024

Kai Tatsuo

カイ タツオ | Kai Tatsuo
Affiliation and department:
Job title: Professor
Homepage URL  (1): https://www.yg.kobe-wu.ac.jp/wu/
Research field  (4): Applied microbiology ,  Rehabilitation science ,  Food sciences ,  Genetics
Research keywords  (10): Food Hygienics ,  Phonetics ,  食品衛生学 ,  Phoenetics ,  食品科学 ,  分子遺伝学 ,  応用微生物学 ,  Molecular Genetics ,  Food Science ,  Applied Microbiology
Research theme for competitive and other funds  (21):
  • 2023 - 2024 Metagenomic analysis on the microbial community change in rye sour dough during the starter production and the backslopping process and study on factors affecting its fermentation.
  • 2023 - 2024 Search for vocal biomarkers to predict the onset of dysphagia.
  • 2023 - 2024 Analysis of factors affecting durum sourdough starter creation and backslopping and the microbial flora that changes during backslopping.
  • 2022 - 2023 Identification and structural analysis of genes related to antifungal factors and glucose tolerance produced by Lactobacillus sanfranciscensis #2.
  • 2014 - 2017 音声波形解析による摂食・嚥下障害発症の予知技術確立に関する研究
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Papers (66):
  • Tatsuo KAI. Research trends and issues on Altamura sourbread. Prepared Foods and Technology. 2023. 29. 3. 9-22
  • Yoshiho KATO, Satoshi ITO, Kengo ISHIHARA, Tatsuo KAI, Yuya ASAMI. Confirmation of hygienic status of cooked food using an ATP assay - Examination of Standard plate count in steamed chicken meatballs -. Prepared Foods and Technology. 2023. 28. 4. 104-111
  • Yoshiho KATO, Satoshi ITO, Kengo ISHIHARA, Tatsuo KAI, Yuya ASAMI. Study on food heating temperatures by the reached temperatures in food service facilities. - Examination of Standard plate count in steamed chicken meatballs -. Prepared Foods and Technology. 2022. 28. 2. 31-38
  • Seiko AKITA, Ayumi SAWADA, Miho KAKUI, Tadashi AKAO, Satoshi ITO, Hiroyuki IYOTA, Tatsuo KAI, Koichi TANABE, Yuya ASAMI. Development new cooking system in mass food-serviced institutions - Analysis of palatability of cooked foods processed by high pressure treatment -. The Japanese Society of Prepared Foods and Technology. 2021. 27. 1. 1-8
  • Tatsuo KAI, Youko UEMORI, Sayaka OGATA, Yoshie TANAKA, Rumiko AOKI. Study on improving the taste of tempeh. Journal of the Japanese Society of Food Engineering. 2021. 40. 4. 113-123
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MISC (3):
  • 長藤 信哉, 石本 祐子, 吉野 精一, 甲斐 達男. 食品成分と医薬品の相互作用. 調理食品と技術 = Prepared foods and technology : 日本調理食品研究会誌. 2016. 22. 2. 68-80
  • 石本 祐子, 長藤 信哉, 吉野 精一, 甲斐 達男. 食品成分表の日米比較. 調理食品と技術 = Prepared foods and technology : 日本調理食品研究会誌. 2016. 22. 2. 58-67
  • 岡村 剛, 甲斐 達男, 日下部 宜宏, 杉元 康志, 古賀 克己. G326 キイロショウジョウバエアルドラーゼの特異的mRNA : 翻訳産物の性質(分子生物学など). 日本応用動物昆虫学会大会講演要旨. 1992. 36. 305-305
Patents (16):
  • 麺用ほぐれ剤
  • お好み焼きの製造方法
  • レトルト耐性のあるゲル化剤製剤及びそれを用いた加工調味料
  • 発酵食品の製造法
  • から揚げ粉ミックス
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Books (7):
  • Sourdough and Bread
    2023 ISBN:9786269650866
  • Sourdough and Bread
    2023 ISBN:9784751114919
  • Food Hygienics
    kagakudojin.co.jp 2020 ISBN:9784759821512
  • 最新食品学-総論・各論-〔第4版〕
    講談社 2016 ISBN:9784061398450
  • 食べ物と健康-食品の栄養成分と加工-〔改訂初版〕 第1章 エネルギー、水分、食品の機能性 第2章 植物性食品:穀類、キノコ類
    同文書院 2014 ISBN:9784810313284
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Lectures and oral presentations  (38):
  • Comparative characterization of Fructilactobacillus sanfranciscensis, a European and American strain used in bread making.
    (Association of Basic Research on Gene Analysis 2024)
  • A complete understanding of food additives (general and specifics)
    (TeckDesighn Inc. Technical Seminar 2024)
  • The actual situation of designated food additives “mold inhibitors” and the search for safe and secure novel anti-mold substances.
    (Association of Basic Research on Gene Analysis 2023)
  • Sour Bread~Science to Practical Application~
    (TeckDesighn Inc. Technical Seminar 2023)
  • Various studies on fermenting microorganisms of panettone mother dough.
    (2022 Annual Meeting of the Association of Life Science Research, Kobe Women's University 2022)
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Works (27):
  • Genome analysis on lactic acid bacterias of Panettone
    Tatsuo KAI 2015 - 現在
  • Genome analysis on Panettone yeasts
    Tatsuo KAI 2015 - 現在
  • Sound restoration of the castrato
    Tatsuo KAI 2012 - 現在
  • 糖尿病患者に対応した血糖値の上がらない加工食品の開発
    甲斐 達男 2011 - 現在
  • 嚥下障害発症の予測と予防および治療に用いる音声マーカーに関する研究
    甲斐 達男 2011 - 現在
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Education (6):
  • 1985 - 1985 アメリカ製菓製パン研究所 第127期加工科学技術課程
  • 1983 - 1985 カンサス州立大学大学院 穀物科学産業学部 穀物化学科 修士課程
  • - 1985 Kansas State University Grain Science Dept. Cereal Chemistry
  • 1976 - 1980 Kyushu University School of Agriculture
  • - 1980 Kyushu University Faculty of Agriculture
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Professional career (3):
  • Ph.D (Kyushu University)
  • Master of Science (Kansas State University(KSU))
  • 学士(農学) (九州大学)
Work history (10):
  • 2023/04 - 現在 Kobe Women's University Graduate School of Home Economics Professor
  • 2022/04 - 2023/04 Kobe Women's University Faculty of Home Economics Professor
  • 2007/04 - 2022/03 Seinan Jo Gakuin University
  • 2002/04 - 2007/03 Seinan Jo Gakuin University
  • 2001/07 - 2001/07 ベルリン自由大学附属生物学研究所 客員研究員
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Committee career (6):
  • 2017/05 - 現在 日本調理食品研究会 理事
  • 2018/04 - 2022/03 北九州市食品衛生懇話会 会員(座長)
  • 2016/04 - 2021/03 内閣府食品安全委員会 食品安全モニター
  • 2019/05 - 2020/04 厚生労働省 行政モニター
  • 2014/04 - 2016/03 西南女学院大学 評議員
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Association Membership(s) (8):
PHONETIC SOCIETY OF JAPAN ,  日本生物工学会 ,  日本食品衛生学会 ,  日本生化学会 ,  日本食品科学工学会 ,  日本農芸化学会 ,  アメリカ穀物化学国際学会(American Association of Cereal Chemistry International) ,  日本調理食品研究会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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