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J-GLOBAL ID:200901058680820518   Update date: Jul. 18, 2023

Hashizume Nobuko

ハシヅメ ノブコ | Hashizume Nobuko
Affiliation and department:
Other affiliations (1):
  • Kyoto Prefectural University
Research keywords  (1): 食文化史
Papers (18):
  • 橋爪伸子. 近代京都における庶民のくらしと食文化の諸相 : 大正から昭和初期の金銭出納帳を事例に. 経済学論叢. 2022. 73. 942-906
  • 橋爪伸子. 近世・近代の菓子と健康観の変容-養生から滋養衛生へ-. 和菓子. 2021. 28. 24-42
  • Study on the history of fundamental historic documents for the Japanese food culture studies. 2019. 人文71. 17-116
  • 橋爪 伸子. The History of Formation and Succession of Okayama Meika, Well-known Sweets in the Modern Period : Yubeshi, Chofu, Youroutou, Tamanoyu. 岡山民俗. 2018. 239. 1-23
  • 橋爪 伸子. Acceptance of a Food Culture that Includes Milk and Confectionery in Modern Kyoto : "Nanbangashi" and "Seiyogashi". 会誌食文化研究 = Journal of food culture of Japan. 2017. 13. 1-12
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MISC (13):
  • 橋爪 伸子. 近代京都における「禁裏様」の玄猪餅. 創造する市民. 2019. 112. 11-18
  • 橋爪 伸子. 食文化情報 熊本における食文化史の活用 : 近世の料理書、献立記録の再現を事例に. 会誌食文化研究 = Journal of food culture of Japan. 2014. 10. 76-80
  • 橋爪 伸子. 蕃椒から唐辛子へ--トウガラシの伝来と受容 (特集 唐辛子). 食生活. 2011. 105. 7. 26-33
  • Chronology of comparative food culture : The Edo era of Japan. 2010. 6. 31-38
  • Some remarks on the chronology of comparative food culture. Journal of food culture of Japan. 2009. 5. 39-49
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Books (7):
  • 近代日本の乳食文化 その経緯と定着
    中央法規出版 2019
  • 地域名菓の誕生(オンデマンド版)
    思文閣出版 2018 ISBN:9784784270392
  • 地域名菓の誕生
    思文閣出版 2017 ISBN:9784784219001
  • 京料理の文化史
    思文閣出版 2017
  • 新版日本の食文化「和食」の継承と食育
    アイ・ケイコーポレーション 2016
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Professional career (1):
  • (BLANK) (Nara Women's University)
Awards (1):
  • 2007/10 - 日本風俗史学会 研究奨励賞 埋もれた朝鮮菓子-「くわすり」を事例として
Association Membership(s) (1):
日本家政学会食文化研究部会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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