Rchr
J-GLOBAL ID:200901058680820518
Update date: Jul. 18, 2023
Hashizume Nobuko
ハシヅメ ノブコ | Hashizume Nobuko
Affiliation and department:
Other affiliations (1):
-
Kyoto Prefectural University
Research keywords (1):
食文化史
Papers (18):
-
橋爪伸子. 近代京都における庶民のくらしと食文化の諸相 : 大正から昭和初期の金銭出納帳を事例に. 経済学論叢. 2022. 73. 942-906
-
橋爪伸子. 近世・近代の菓子と健康観の変容-養生から滋養衛生へ-. 和菓子. 2021. 28. 24-42
-
Study on the history of fundamental historic documents for the Japanese food culture studies. 2019. 人文71. 17-116
-
橋爪 伸子. The History of Formation and Succession of Okayama Meika, Well-known Sweets in the Modern Period : Yubeshi, Chofu, Youroutou, Tamanoyu. 岡山民俗. 2018. 239. 1-23
-
橋爪 伸子. Acceptance of a Food Culture that Includes Milk and Confectionery in Modern Kyoto : "Nanbangashi" and "Seiyogashi". 会誌食文化研究 = Journal of food culture of Japan. 2017. 13. 1-12
more...
MISC (13):
-
橋爪 伸子. 近代京都における「禁裏様」の玄猪餅. 創造する市民. 2019. 112. 11-18
-
橋爪 伸子. 食文化情報 熊本における食文化史の活用 : 近世の料理書、献立記録の再現を事例に. 会誌食文化研究 = Journal of food culture of Japan. 2014. 10. 76-80
-
橋爪 伸子. 蕃椒から唐辛子へ--トウガラシの伝来と受容 (特集 唐辛子). 食生活. 2011. 105. 7. 26-33
-
Chronology of comparative food culture : The Edo era of Japan. 2010. 6. 31-38
-
Some remarks on the chronology of comparative food culture. Journal of food culture of Japan. 2009. 5. 39-49
more...
Books (7):
-
近代日本の乳食文化 その経緯と定着
中央法規出版 2019
-
地域名菓の誕生(オンデマンド版)
思文閣出版 2018 ISBN:9784784270392
-
地域名菓の誕生
思文閣出版 2017 ISBN:9784784219001
-
京料理の文化史
思文閣出版 2017
-
新版日本の食文化「和食」の継承と食育
アイ・ケイコーポレーション 2016
more...
Professional career (1):
- (BLANK) (Nara Women's University)
Awards (1):
- 2007/10 - 日本風俗史学会 研究奨励賞 埋もれた朝鮮菓子-「くわすり」を事例として
Association Membership(s) (1):
Return to Previous Page