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J-GLOBAL ID:200901080494973571   Update date: Apr. 22, 2024

Shirasaka Norifumi

シラサカ ノリフミ | Shirasaka Norifumi
Affiliation and department:
Job title: lectuer
Research field  (3): Food sciences ,  Applied biochemistry ,  Applied microbiology
Research keywords  (9): マツタケ ,  Mushroom Biotechnology ,  Functional Food Chemistry ,  Food Microbiology ,  食品科学 ,  脂質栄養学 ,  応用微生物学 ,  Lipid Nutrition ,  Applied Microbiology
Research theme for competitive and other funds  (9):
  • 2014 - 2017 Analysis of GABA formation in mushroom and its application for cultivation of GABA enriched mushroom
  • 2006 - 新規有用発酵微生物の分離と発酵食品への利用
  • 2003 - 2004 Purification and identification of the growth promoting substance from corn fiber and its promotion mechanisms on useful mushroom productions
  • 2002 - 2004 非天然型脂肪酸および食品成分による肥満細胞の膜脂肪酸組成改変とその抗炎症への応用
  • 食用きのこ類の機能性強化に関する研究
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Papers (59):
  • Atsushi Kurata, Shimpei Takeuchi, Ryo Fujiwara, Kento Tamura, Tomoya Imai, Shino Yamasaki-Yashiki, Hiroki Onuma, Yasuhisa Fukuta, Norifumi Shirasaka, Koichi Uegaki. Activation of the TLR2 signaling pathway by GAPDH from bacterial strain RD055328. Bioscience, biotechnology, and biochemistry. 2023
  • Toru Jojima, Yuki Ioku, Yasuhisa Fukuta, Norifumi Shirasaka, Yoshinobu Matsumura, Miho Mori. Collibacillus ludicampi gen. nov., sp. nov., a new soil bacterium of the family Alicyclobacillaceae. International journal of systematic and evolutionary microbiology. 2023. 73. 5
  • Teruyoshi Tanaka, Kazuko Iwamoto, Maki Wada, Erika Yano, Toshiyuki Suzuki, Nobuhisa Kawaguchi, Norifumi Shirasaka, Tatsuya Moriyama, Yoshimi Homma. Dietary syringic acid reduces fat mass in an ovariectomy-induced mouse model of obesity. Menopause (New York, N.Y.). 2021
  • 和田 真希, 田中 照佳, 鈴木 俊幸, 川口 信久, 白坂 憲章, 財満 信宏, 森山 達哉, 本間 好. シリンガ酸による閉経後肥満予防効果の作用機構の検討. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2021. 75回. 69-69
  • Effect of Mushroom Protease on Amino Acid Composition of Liquefied Moromi. Mushroom Sci. Biotechnol. 2021. 29. 2. 62-66
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MISC (60):
Lectures and oral presentations  (9):
  • Properties of glutamic acid decarboxylase from edible mushroom
    (The 6th meeting of east asia for mushroom science 2010)
  • Study on the yellow pigment of Pleurotus cornucopiae
    (The 6th meeting of east asia for mushroom science 2010)
  • Purification of glutamic acid decarboxylase from Flammulina velutipes
    (The 6th meeting of east asia for mushroom science 2010)
  • 麹菌の生産するタンパク質分解酵素の繊維素溶解活性
    (日本生物工学会 2010)
  • 高度不飽和脂肪酸の酸化分解に及ぼすペルオキシダーゼの影響
    (日本農芸化学会大会 2005)
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Works (1):
  • ウイスキーに含まれる抗酸化リグナンLyoniresinolおよび類縁化合物の効能評価
    2003 - 2005
Education (4):
  • - 1993 Kyoto University
  • - 1993 Kyoto University Graduate School, Division of Agriculture
  • - 1991 Kyoto University Faculty of Agriculture
  • - 1991 Kyoto University Faculty of Agriculture
Professional career (2):
  • (BLANK)
  • (BLANK)
Committee career (6):
  • 2017/04 - 現在 機能性健康米協会 理事
  • 2019/04 - 2021/03 日本きのこ学会 評議員
  • 2013/04 - 2019/03 日本きのこ学会 理事
  • 2013 - 2015 日本菌学会 評議員・会則検討委員
  • 2009/04 - 2013/03 日本きのこ学会 評議員・幹事
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Awards (1):
  • 2021/03 - 日本きのこ学会 日本きのこ学会賞 きのこの機能性成分に関する食品科学・生化学的基礎研究
Association Membership(s) (7):
American Oil Chemists Society ,  日本菌学会 ,  日本きのこ学会 ,  日本食品科学工学会 ,  JAPANESE SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE ,  日本生物工学会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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