Rchr
J-GLOBAL ID:200901081265422460   Update date: Aug. 28, 2022

Okubo Hiroko

オオクボ ヒロコ | Okubo Hiroko
Affiliation and department:
Job title: 教授
Research field  (1): Home economics, lifestyle science
Research keywords  (4): 食文化史 ,  調理学 ,  History of a cultural meal ,  Science of Cooking
Research theme for competitive and other funds  (6):
  • 日常生活での食状況と動作の研究
  • 飲料に関する調査
  • 日本料理における「あえもの」について
  • Research on Diet and Chewing in Ordinaly life of Women's College Students
  • A study of water and beverages consumed per day by women's college students
Show all
MISC (62):
  • 大饗料理における「石華」の解釈. ビューティサイエンス. 2003. 第1号
  • 日本における正月の行事食の研究 -大正から昭和初期にかけての雑煮について-. 目白大学短期大学部研究紀要. 2003. 第40号
  • 江戸時代料理本に見る食材の研究 -かまぼこの献立上の位置づけ-. 目白大学短期大学部研究紀要. 2003. 第40号
  • 日本の行事会に関する研究(第1報) 本学の短大生家庭における伝承調査. 2000
  • A Study of Japanese Ceremonial Fords(1)-Data Collected from Bunkyo University Women's College Students' Families-. 2000
more...
Books (6):
  • 近現代の食文化
    弘学出版 2002
  • 史料が語る江戸期の社会実相100話 日本風俗史学会編・江戸の料理の知恵を料理本に見る・江戸社会が作った傑作食物16種・江戸の銘酒誕生・武士の食生活・夏の涼味ところてん
    つくばね舎 1998
  • 江戸のファーストフード(単著)
    講談社 1998
  • 食生活論
    食生活論 南江堂 共著 1997
  • 台所と食卓
    史料が語る明治の東京100話(つくばね社) 1996
more...
Professional career (1):
  • (BLANK) (Jissen Women's University)
Committee career (1):
  • 日本家政学会 食文化部会幹事
Awards (1):
  • 1999 - 日本風俗史学会研究奨励賞
Association Membership(s) (5):
日本風俗史学会 ,  日本家庭科教育学会 ,  日本調理科学会 ,  日本栄養改善学会 ,  日本家政学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page