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J-GLOBAL ID:200901081316763950   Update date: Mar. 21, 2024

Moriyama Tatsuya

モリヤマ タツヤ | Moriyama Tatsuya
Affiliation and department:
Job title: Professor
Other affiliations (1):
Homepage URL  (1): http://www.nara.kindai.ac.jp/laboratory/cell-biology/top.html
Research field  (4): Food sciences ,  Nutrition and health science ,  Applied biochemistry ,  Cell biology
Research keywords  (9): Nutritional Biochemistry ,  Food Science ,  food allergy ,  食物アレルギー ,  食品機能学 ,  細胞生物学 ,  食品分子機能学 ,  Cell Biology ,  Molecular Food Function
Research theme for competitive and other funds  (23):
  • 2019 - 2022 Studies on the factors affecting the potencies of transdermal sensitization of food proteins
  • 2016 - 2019 Identification of percutaneously sensitizing food allergens and analysis of preventing food factors
  • 2013 - 2016 Evaluation of allergenicity of food proteins sensitized from dermal.
  • 2010 - 2012 Analysis of changes of pollenosis-related class-2 allergen levels in major agricultural products.
  • 2005 - 2007 Studies on the physiological role of resistin secreted from adipocytes and the screening of food factors affecting the resistin secretion
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Papers (177):
  • Rikiya Shimada, Yohei Harada, Erika Yano, Nobuhiro Zaima, Tatsuya Moriyama. Soybean Allergen Detection for Hypoallergenicity Validation of Natto-A Fermented Soybean Food. ACS Food Science & Technology. 2024
  • Rikiya Shimada, Erika Yano, Nobuhiro Zaima, Tatsuya Moriyama. Commercial ELISA kits for soy protein determination: Characterization and compatibility. Food Science and Technology Research. 2023. 29. 6. 553-558
  • Junya Yoshioka, Tatsuya Nagano, Reina Sekiya, Erika Yano, Naoya Hatano, Naoko Katsurada, Masatsugu Yamamoto, Motoko Tachihara, Yuichi Uno, Tatsuya Moriyama, et al. Identification of a 17 kDa protein that is a potentially novel antigen of lettuce-associated respiratory allergy in farmers. Immunity, inflammation and disease. 2023. 11. 11. e1093
  • Mayo Higashihara, Hirona Kugo, Tomomi Nakamura, Tomoko Sumi, Daisuke Shimizu, Keisuke Kiriyama, Mica Fujita, Keita Sutoh, Tatsuya Moriyama, Nobuhiro Zaima. Nucleic acids and collagen can attenuate ovariectomy-induced degeneration of fibers in the abdominal aortic wall of female rat. PharmaNutrition. 2023. 100360-100360
  • Reina Sekiya, Tatsuya Nagano, Tatsuya Moriyama, Aki Kawaguchi, Takafumi Fukui, Chihiro Mimura, Yohei Kimura, Hisashi Ohnishi, Yoshikazu Kotani, Yoshihiro Nishimura. A case of eosinophilic pneumonia induced by lettuce. Respirology case reports. 2023. 11. 6. e01169
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MISC (249):
  • 原田 陽平, 土喰 光希, 嶌田 力也, 棚橋 菜々, 矢野 えりか, 財満 信宏, 森山 達哉. スギ花粉抗原の経皮感作能の評価と検証. アレルギーの臨床. 2023. 43. 5. 401-403
  • 財満 信宏, 東原 真代, 松村 晋一, 吉岡 百合, 森山 達哉. 食品香気成分であるβカリオフィレン吸入後の体内移行と血管に及ぼす影響. 脂質生化学研究. 2023. 65. 289-290
  • 渡部 裕子, 森山 達哉. 【食物アレルギー診療-開業医の立場での展開-】ヒマワリの種による即時型アレルギーの1例. Derma. 2023. 332. 18-22
  • 東原 真代, 岸 千尋, 竹本 有希, 亀井 萌花, 吉岡 百合, 松村 晋一, 森山 達哉, 財満 信宏. ニコチン誘導性血管変性に対するβ-カリオフィレンの保護効果. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2023. 77回. 244-244
  • 嶌田 力也, 原田 陽平, 米澤 美乃里, 矢野 えりか, 財満 信宏, 森山 達哉. 納豆の低アレルゲン性、経皮感作能、及び経口免疫寛容誘導能の検証. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2023. 77回. 287-287
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Patents (18):
Books (16):
  • 新しい食品加工学 : 食品の保存・加工・流通と栄養
    南江堂 2022 ISBN:9784524228515
  • 新しい食品加工学(改訂第2版)
    南江堂 2018 ISBN:9784524255610
  • 栄養素でわかる食品と健康:WEB連動テキスト
    培風館 2016
  • 栄養科学シリーズNEXT 食品学総論 第3版
    講談社 2016 ISBN:9784061553866
  • 食物アレルギーの現状とリスク低減化食品素材の開発 = The actual condition of food allergy and development of the risk-reducing food materials
    シーエムシー出版 2015 ISBN:9784781310572
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Lectures and oral presentations  (10):
  • ザクロ抽出物によるアディポサイトカイン分泌制御について
    (第49回 日本栄養・食糧学会 近畿支部大会 2010)
  • アポB含有リポタンパク質分泌抑制を指標にした抗肥満効果を有する植物エキスの探索
    (日本農芸化学会 大会 2010)
  • 大豆中の花粉症関連アレルゲン(Glym3, Glym4)のクローニングと特性解析
    (日本農芸化学会 大会 2010)
  • 食品成分によるアポAVの発現・分泌の変動解析
    (日本農芸化学会 大会 2010)
  • イオン液体を反応溶媒に用いたカフェ酸誘導体の酵素合成と腫瘍細胞増殖阻害活性
    (日本農芸化学会2010年度大会 2010)
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Works (2):
  • 食品成分による脂質代謝の調節に関する研究
    1999 -
  • Food factors regulating human lipid metabolism
    1999 -
Education (4):
  • 1987 - 1991 京都大学大学院 農学研究科 食品工学専攻 (修士・博士課程)
  • - 1991 Kyoto University Graduate School, Division of Agriculture
  • 1983 - 1987 Kyoto University Faculty of Agriculture
  • - 1987 Kyoto University Faculty of Agriculture
Professional career (1):
  • Doctor of Agriculture (Kyoto University)
Work history (9):
  • 2022/10 - 現在 Dean
  • 2018/04 - 現在 近畿大学アグリ技術革新研究所(兼任)
  • 2014/04 - 現在 Kindai University Faculty of Agriculture
  • 2008/04 - 2014/03 Kindai University Faculty of Agriculture
  • 2005/04 - 2008/03 Kindai University Faculty of Agriculture
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Committee career (11):
  • 2022/10 - 現在 奈良県農業研究開発センター 奈良県農業研究開発センター研究課題審査委員
  • 2016 - 現在 ニッポンハム食の未来財団 研究助成 審査委員
  • - 現在 日本栄養・食糧学会 代議員
  • - 現在 日本栄養・食糧学会 近畿支部役員(参与)
  • - 現在 日本農芸化学会 関西支部参与
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Awards (6):
  • 2022/07 - 日本栄養・食糧学会 令和 4 年度 日本栄養・食糧学会トピックス賞(指導学生受賞)
  • 2019/03 - 日本農芸化学会 2018年 BBB論文賞
  • 2013 - 平成25年度日本皮膚アレルギ-学会誌年間最優秀論文賞(連名)
  • 2011 - 平成23年度日本皮膚アレルギ-学会誌年間最優秀論文賞
  • 2008 - 日本食品科学工学会誌 論文賞
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Association Membership(s) (7):
JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  JAPANESE SOCIETY OF ALLERGOLOGY ,  日本小児アレルギー学会 ,  日本栄養食糧学会 ,  日本脂質生化学会 ,  日本生化学会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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