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J-GLOBAL ID:200901091732660260   Update date: Jan. 30, 2024

Yamanoue Minoru

ヤマノウエ ミノル | Yamanoue Minoru
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Research field  (1): Animal production science
Research keywords  (2): Meat Science ,  Animal Products
Research theme for competitive and other funds  (6):
  • 2016 - 2019 筋肉内の遊離脂肪酸が味蕾細胞の味応答および霜降り肉の呈味性に及ぼす影響
  • 2010 - 2012 Development of a method for evaluating quality and health attributes of Japanese Wagyu beef by the measurement of fatty acid profile
  • 2009 - 食肉軟化に関わるコネクチンドメインの微生物発現と精製、および機能
  • 2007 - 肉牛資源の戦略的価値形成のための非破壊牛肉品質評価システムの開発
  • 2002 - 2004 機能性食肉タンパク質・ペプチドの微生物大量発現系の構築
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Papers (50):
  • Daiki Hayashi, Varnavas D Mouchlis, Seika Okamoto, Tomoka Namba, Liuqing Wang, Sheng Li, Shuji Ueda, Minoru Yamanoue, Hirofumi Tachibana, Hiroyuki Arai, et al. Vitamin E functions by association with a novel binding site on the 67 kDa laminin receptor activating diacylglycerol kinase. The Journal of nutritional biochemistry. 2022. 110. 109129-109129
  • Shuji Ueda, Moeka Nishihara, Yuuki Hioka, Ken-Ichi Yoshino, Soichiro Yamada, Minoru Yamanoue, Yasuhito Shirai. Polo-Like Kinase 2 Plays an Essential Role in Cytoprotection against MG132-Induced Proteasome Inhibition via Phosphorylation of Serine 19 in HSPB5. International journal of molecular sciences. 2022. 23. 19
  • Shuji Ueda, Mana Hosoda, Kumi Kasamatsu, Masahiro Horiuchi, Rio Nakabayashi, Bubwoong Kang, Masakazu Shinohara, Hiroki Nakanishi, Takayo Ohto-Nakanishi, Minoru Yamanoue, et al. Production of Hydroxy Fatty Acids, Precursors of γ-Hexalactone, Contributes to the Characteristic Sweet Aroma of Beef. Metabolites. 2022. 12. 4
  • Takuya Kano, Ryosuke Tsumagari, Akio Nakashima, Ushio Kikkawa, Shuji Ueda, Minoru Yamanoue, Nobuyuki Takei, Yasuhito Shirai. RalA, PLD and mTORC1 Are Required for Kinase-Independent Pathways in DGKβ-Induced Neurite Outgrowth. Biomolecules. 2021. 11. 12
  • Shuji Ueda, Mana Hosoda, Ken-ichi Yoshino, Minoru Yamanoue, Yasuhito Shirai. Gene Expression Analysis Provides New Insights into the Mechanism of Intramuscular Fat Formation in Japanese Black Cattle. Genes. 2021. 12. 8. 1107-1107
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MISC (21):
Books (15):
  • ポストハーベスト工学事典、5加工(5.12食肉加工)
    朝倉書店 2019 ISBN:9784254410396
  • Intramuscular free fatty acids related to deliciousness of Japanese Black Wagyu beef and its taste-traits analyzed by an electronic taste sensing system, Part II
    公益財団法人 伊藤記念財団 2018
  • 農学系学生のための産学連携プログラム 第10回全日本大学対抗ミートジャッジング競技会実施報告書
    日本ICMJ 2018
  • Intramuscular free fatty acids related to deliciousness of Japanese Black Wagyu beef and its taste-traits analyzed by an electronic taste sensing system
    公益財団法人 伊藤記念財団 2017
  • 農学系学生のための産学連携プログラム 第9回全日本大学対抗ミートジャッジング競技会実施報告書
    日本ICMJ 2017
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Lectures and oral presentations  (116):
  • 長期熟成に伴う牛肉の食味性の変化と呈味性成分との関係
    (日本畜産学会第125回大会 2019)
  • 黒毛和種の筋肉に生じる微小な脂肪細胞分布に関する研究
    (第60回日本食肉研究会60周年記念大会 2019)
  • 鶏骨格筋パラトロポミオシン構成サブユニットによる合成アクトミオシンATPase活性阻害
    (日本畜産学会第125回大会 2019)
  • Effects of adding FFAs on beef taste-traits analyzed by electronic taste sensing system and sensory evaluation
    (日本畜産学会第125回大会 2019)
  • 異なる調理法による鶏肉の嗜好性および物理化学特性の比較-高齢者のために-
    (日本調理科学会近畿支部第44回研究発表会 2018)
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Education (1):
  • - 1985 北海道大学 大学院農学研究科博士後期課程修了
Professional career (2):
  • 農学修士 (九州大学)
  • 農学博士 (北海道大学)
Awards (1):
  • 2008/09 - 関西畜産学会 第58回関西畜産学会大会優秀発表賞 鶏筋原線維Z線近傍コネクチン断片に対するモノクローナル抗体産生細胞の作製
Association Membership(s) (5):
日本食肉研究会 ,  関西畜産学会 ,  日本生化学会 ,  日本農芸化学会 ,  日本畜産学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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