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J-GLOBAL ID:200901091796388335
Update date: Jan. 17, 2024
Sato Michikatsu
サトウ ミチカツ | Sato Michikatsu
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Research field (1):
Food sciences
Research keywords (14):
Anthocyanins
, Polyphenols
, Resveratrol
, Grapes
, Winemaking
, Functional component of wine
, Evaluation of wine
, Viticulture
, Enology
, ブドウ栽培
, 機能性成分
, ワイン評価
, ワイン醸造
, 食品科学
Research theme for competitive and other funds (2):
Selection of wine yeast and its winemaking; Study of functional component in wine.
ワイン醸造好適酵母の選択とワイン醸造、ワイン成分に関する研究
MISC (11):
山田勝久, 今田千秋, 佐藤充克, 小林武志, 濱田奈保子. 海洋由来糸状菌の培養上清液添加によるワインの色調変化の防止効果. J. ASEV Jpn. 2008. 19. 1. 2-9
Keiko Ishida-Fujii, Rieko Sato, Shingo Goto, Xiao-Ping Yang, Hiroshi Kuboki, Shin-ichi Hirano, Michikatsu Sato. Prevention of pathogenic Escherichia coli infection in mice and stimulation of macrophage activation in rats by an oral administration of probiotic Lactobacillus casei 1-5. BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY. 2007. 71. 4. 866-873
K Ishida-Fujii, S Goto, R Uemura, K Yamada, M Sato, N Yoshida. Botanical and geographical origin identification of industrial ethanol by stable isotope analyses of C, H, and O. BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY. 2005. 69. 11. 2193-2199
K Ishida-Fujii, S Goto, H Kuboki, S Hirano, M Sakamoto, M Sato. Isolation and identification of lactic acid bacteria with effect of immune protection to Eschericia coli in mice. BIOFACTORS. 2004. 21. 1-4. 155-158
T Yanai, Y Suzuki, M Sato. Prolyl endopeptidase inhibitory peptides in wine. BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY. 2003. 67. 2. 380-382
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Books (8):
ポリフェノールと健康について-ワインの話題を中心に-
食品資材研究会 2008
ポリフェノールの健康効果、ワインのポリフェノール
(株)産業技術サービスセンター 2008
ワインの健康学
講談社 2007
ワインと脳機能
幸書房 2004
赤ワイン・ポリフェノール
サイエンスフォーラム 2004
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Education (3):
- 1991 1992年まで、カリフォルニア大学
- 1974 1977年3月まで 東京大学
- 1971 年東北大学
Professional career (1):
農学博士 (東京大学農学研究科)
Work history (4):
2006/11 - 山梨大学大学院工学部附属ワイン科学研究センター人材養成拠点特任教授
2003/10 - (独)新エネルギー産業技術総合開発機構アルコール事業本部研究開発センター所長
1971/04 - Mercian Corporation
University of Yamanashi Department of Research Interdisciplinary Graduate School of Medicine and Engineering, Enology and Crystal Science
Association Membership(s) (4):
日本フードファクター学会
, 日本農芸化学会
, Amecican Society for Enology and Viticulture
, 日本ブドウ・ワイン学会
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