Rchr
J-GLOBAL ID:200901091853955241   Update date: Jan. 17, 2024

Kato Sachiko

カトウ サチコ | Kato Sachiko
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Research field  (2): Science education ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (7): home economics education ,  food choice motives ,  高齢者 ,  食生活 ,  Elder ,  Science of Dietary hadits ,  Sociology(including Social Welfare)
Research theme for competitive and other funds  (6):
  • 2016 - 2019 後期高齢者の「低栄養」を予防するための「食と心理的支援」の研究(加藤佐千子)
  • 2013 - 2014 食物選択に対する認知的視点から元気高齢者の食物選択を支援する研究 -食物選択動機質問表(FCQ-E)を用いた食物選択動機の把握と実際の食物選択との関連から-
  • 2011 - 2012 食物選択動機調査票の信頼性と妥当性の検討
  • 2010 - 2011 高齢者の食物選択動機調査票の開発
  • 2008 - 2010 中高年の健康・体力の保持・増進に関する研究-高齢者を対象とした健康・スポーツおよび文化講座受講者に対する生活様態と健康・体力に関する実態調査を通して-
Show all
Papers (16):
  • Kato Sachiko. Intergenerational exchanges between healthy elderly people living in a community and KNDU students. 2022. 5. 21-31
  • Sachiko Kato, Hisao Osada. Awareness of food activities in elderly women living alone over 80 years old. J. Integr. Stud. Diet. Habits. 2022. 33. 1. 5-18
  • 加藤佐千子, 安川涼子, 青木加奈子. ICTを活用した家庭科教育の現状-2006年~2020年の文献分析を通してー. 福祉生活デザイン研究. 2021. 4. 1-12
  • 加藤佐千子, 長田久雄. 後期高齢者の「低栄養」を予防するための「食と心理的支援」の研究. 科学研究費助成事業 研究成果報告書. 2021. 1-4
  • 加藤佐千子, 藤原智子. 中央卸売市場との連携事業報告. 福祉生活デザイン研究. 2020. 3. 47-55
more...
MISC (30):
more...
Books (7):
  • シリーズ<食と味嗅覚の人間科学≻食行動の科学 -「食べる」を読み解く-
    朝倉書店 2017
  • 心理学叢書『超高齢社会を生きる-老いに寄り添う心理学』
    誠信書房 2016
  • 生活福祉文化資源の探究
    ナカニシヤ書店 2013
  • 小学校家庭科概論 生活の学びを深めるために
    ミネルヴァ書房 2011
  • 小学校家庭科教育法ワークブック
    家政教育社 2010
more...
Lectures and oral presentations  (51):
  • 女性独居高齢者における食物活動とその変化に対する認識
    (日本老年社会科学会62回大会大会 2020)
  • 健康寿命延伸に向けた食支援と配食サービスの課題 -食事サービスを行う施設視察をもとに-
    (日本家政学会第70回大会 2018)
  • 80歳以上独居女性の食習慣-簡易型自記式食事歴法質問票によるケーススタディ-
    (日本家政学会第69回大会 2017)
  • 生活機能の高い男女高齢者の食材料選択状況と食物選択動機、属性との関連
    (日本老年社会科学学会57回大会 2015)
  • 女性高齢者の食物選択動機と食の多様性、精神的活力との関連
    (日本家政学会関西支部第36回研究発表会 2014)
more...
Works (2):
  • 京都市における在宅高齢者の食生活実態調査
    2000 - 2002
  • The investigation into the actual conditions of the dietary life of eldery in comunity in Kyoto city.
    2000 - 2002
Education (5):
  • - 2014 J. F. Oberlin University Graduate School of Gerontology
  • - 2008 J. F. Oberlin University Graduate School of International Studies Gerontology
  • - 2001 Bukkyo University
  • - 1980 Kyoto Notre Dame University
  • - 1980 Kyoto Notre Dame University Faculty of Literature Culture Living Department
Professional career (1):
  • (BLANK) (Bukkyo University)
Work history (8):
  • 2017/04 - 現在 Kyoto Notre Dame University
  • 2012/04 - 2017/03 Kyoto Notre Dame University Faculty of Home Sciences and Welfare
  • 2002/04 - 2012/03 - 京都ノートルダム女子大学助教授(准教授)
  • 2002 - - Kyoto Notre Dame University associate professor
  • 1999 - 2001 ノートルダム女子大学講師
Show all
Committee career (3):
  • 2019/05 - 現在 Notre Dame jogakuin School Corporation director
  • 2019/04 - 現在 Japan Socio-Gerontological Society Councilor
  • 2017/04 - 現在 Society for Applied Gerontology-Japan director
Association Membership(s) (7):
Society for Applied Gerontology-Japan ,  日本食生活学会 ,  JAPAN SOCIO-GERONTOLOGICAL SOCIETY ,  日本家庭科教育学会(Journal of the Japan Assosiation of Home Economics Education) ,  日本官能評価学会(Japanese Society for Sensory Evaluation) ,  日本調理科学会(Journal of Cookery Science of Japan) ,  日本家政学会(Journal of Home Economics of Japan)
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page