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J-GLOBAL ID:200901099352812530   Update date: Mar. 11, 2024

Wakamatsu Jun-ichi

ワカマツ ジュンイチ | Wakamatsu Jun-ichi
Affiliation and department:
Job title: Assistant Professor
Homepage URL  (2): http://lab.agr.hokudai.ac.jp/animproduct/foodsci/http://www.agr.hokudai.ac.jp/animproduct/meat/
Research field  (3): Animal production science ,  Food sciences ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (17): Diet-induced thermogenesis ,  パルマハム ,  亜鉛プロトポルフィリンIX ,  食肉製品 ,  プロトポルフィリンIX ,  亜鉛 ,  色 ,  ヘム ,  筋原線維 ,  タンパク質 ,  食肉 ,  ペプチド ,  筋原線維タンパク質 ,  機能性物質 ,  食肉タンパク質 ,  食肉利用学 ,  食肉生化学
Research theme for competitive and other funds  (19):
  • 2022 - 2025 シカ肉の科学的根拠に基づく品質基準と適切な取り扱い手法の確立
  • 2020 - 2023 Development of color improvement technique of meat products by using bacteria with high ZnPP-forming ability
  • 2018 - 2019 食肉タンパク質の抗肥満および脂質代謝促進効果に関する研究(II)
  • 2016 - 2019 Studies on chicken and sheep meat peptides which contribute to activation of brown adipose tissue and raise body temperature after consumption
  • 2017 - 2018 食肉タンパク質の抗肥満および脂質代謝促進効果に関する研究
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Papers (69):
  • Napaporn Chintagavongse, Haruto Kumura, Toru Hayakawa, Jun-Ichi Wakamatsu, Koichi Tamano. Identification of cheese rancidity-related lipases in Aspergillus oryzae AHU 7139. Journal of bioscience and bioengineering. 2024
  • Mar Llauger, Luis Guerrero, Jacint Arnau, Afra Morera, Jun-ichi Wakamatsu, José M. Lorenzo, Ricard Bou. Zinc-Protoporphyrin-Rich Pork Liver Homogenates as Coloring Ingredients in Nitrite-Free Liver Pâtés. Foods. 2024. 13. 4. 533
  • Haruka Abe, Yang Zhai, Yu Toba, Hiroki Masumo, Toru Hayakawa, Haruto Kumura, Jun-Ichi Wakamatsu. Water extractability of the zinc protoporphyrin IX-myoglobin complex from Parma ham is pH-dependent. Food chemistry. 2024. 441. 138317-138317
  • Yang Zhai, Haruka Abe, Hung-Cheng Wang, Toru Hayakawa, Haruto Kumura, Jun-Ichi Wakamatsu. Dissociation of ferriheme from oxidized heme proteins and re-reduction of ferriheme to ferroheme are crucial for the formation of zinc protoporphyrin IX in nitrite/nitrate-free dry-cured meat products. Food chemistry. 2023. 427. 136755-136755
  • 桒子和洋, 近藤誠司, 木富正裕, 亀井利活, 稲富佳洋, 河合正人, 日置昭二, 鳥羽悠, 早川徹, 玖村朗人, et al. 銃捕獲した野生エゾシカの肉質に及ぼす被弾部位と口径の影響. 食肉の科学. 2023. 64. 1. 29-38
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MISC (180):
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Patents (18):
Books (14):
  • 乳肉卵の機能と利用
    アイ・ケイコーポレーション 2018 ISBN:9784874923542
  • 肉の機能と科学
    朝倉出版 2015 ISBN:9784254435504
  • Frontiers of Agricultural Science
    Shoukadoh Book Sellers 2015
  • 最新 畜産ハンドブック
    講談社 2014 ISBN:9784061537392
  • 畜産物利用学
    文永堂出版 2011 ISBN:9784830041211
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Lectures and oral presentations  (6):
  • 肉のかたさを科学的に考えてみよう!
    (北海道食文化研究会第7回セミナー 2018)
  • 肉を食べたい! 微生物の戦いと葛藤
    (北海道食文化研究会第4回セミナー 2017)
  • 体を温める食肉、冷やす食肉
    (第71回日本栄養・食糧学会大会 シンポジウム「 Meet the World of Meat! ~食肉のおいしさ・機能性・遺伝子制御の新展開~ 」 2017)
  • 肉の発酵と熟成
    (第二回「食と健康の達人」拠点シンポジウム北海道の発酵~ワインと食~ 2016)
  • 発色剤無添加食肉製品であるパルマハム中の新規色素,亜鉛プロトポルフィリンIXについて
    (日本畜産学会大会講演要旨 2014)
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Education (2):
  • 1992 - 1994 北海道大学大学院 農学研究科 畜産学専攻
  • 1986 - 1992 Hokkaido Univ.
Professional career (1):
  • 博士(農学) (北海道大学)
Work history (6):
  • 2021/04 - 現在 Hokkaido University Graduate School of Agriculture Research Faculty of Agriculture Division of Applied Bioscience Associate Professor
  • 2013/01 - 2021/03 Hokkaido Univ. Associate professor
  • 2012/07 - 2012/12 Hokkaido Univ. Associate Professor
  • 2007/04 - 2012/06 Hokkaido Univ. Assistant Professor
  • 2002/05 - 2007/03 Hokkaido Univ. Assistant Professor
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Committee career (11):
  • 2023/04 - 現在 北海道畜産草地学会 会計幹事
  • 2015/04 - 現在 日本食肉科学会 広報委員
  • 2015/04 - 現在 日本食肉科学会 常務理事
  • 2015 - 現在 日本畜産学会 機関紙編集委員
  • 2017/10 - 2019/03 北海道環境生活部 エゾシカわな捕獲技術等検討会委員
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Awards (2):
  • 2016/06 - The Ito Foundation Ito Foundation Award
  • 2008 - 畜産技術協会賞
Association Membership(s) (7):
ANIMAL SCIENCE AND AGRICULTURE HOKKAIDO ,  日本栄養・食糧学会 ,  Japan Society for Meat Science and Technology ,  日本畜産学会 ,  Hokkaido Animal Science and Agriculture Society ,  Japanese Society of Nutrition and Food Science ,  Japanese Society of Animal Science
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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