Rchr
J-GLOBAL ID:200901089398918060   Update date: Feb. 01, 2024

Masuyama Etsuko

マスヤマ エツコ | Masuyama Etsuko
Affiliation and department:
Job title: Research assistant
Research field  (2): Functional biochemistry ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (4): 食品管理 ,  細胞運動 ,  Food Control ,  Cell Movement
Research theme for competitive and other funds  (9):
  • 2013 - 2015 Development of phosphorus-recovery purification system using oyster-shell biofilm
  • 2007 - 2009 養殖カキ殻利用による水浄化のための高機能バイオフィルムの開発
  • 1998 - 2000 カキ殻より調製したカルシウム剤の抗菌メカニズムの解明と給食食材への応用
  • 1994 - 1995 Studies on Preservation of the Freshness of Cultured Oysters
  • 1991 - 1993 A Spectroscopic Method for Evaluating Freshness of Oysters as Raw Food
Show all
Papers (15):
MISC (19):
Books (4):
  • 健康の科学
    化学同人 2001
  • まるごと学ぶ 食生活と健康づくり(共著)
    化学同人 1999
  • 栄養科学シリーズNEXT生化学(共著)
    講談社サイエンティフック 1998
  • A Series of Nutrition Science NEXT Biochemistry
    1998
Lectures and oral presentations  (20):
  • 河口干潟内の底質代謝活性特性とハクセンシオマネキ生息分布
    (日本動物学会大会予稿集 2010)
  • 牡蠣殻を利用した簡易排水浄化システムの構築 酒米とぎ汁における排水浄化の取り組み
    (日本家政学会大会研究発表要旨集 2010)
  • 賀茂川河口干潟を対象とした底質プロテアーゼ分布とその生化学的特性
    (日本水環境学会年会講演集 2009)
  • 金属イオンによる種子発芽・成長への影響を観察する教材の開発(P5,ポスター発表,日本理科教育学会第57回全国大会)
    (日本理科教育学会全国大会要項 2007)
  • キウイフルーツに存在する高分子量プロテアーゼの電気泳動による解析
    (日本家政学会大会研究発表要旨集 2007)
more...
Professional career (1):
  • (BLANK) (Hiroshima University)
Association Membership(s) (5):
日本栄養・食糧学会 ,  日本原生動物学会 ,  日本家政学会 ,  日本生化学会 ,  日本動物学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page