Rchr
J-GLOBAL ID:200901093867498580   Update date: Mar. 23, 2024

Kudo Haruyo

クドウ ハルヨ | Kudo Haruyo
Affiliation and department:
Research field  (1): Agricultural and food economics
Research keywords  (3): フードシステム ,  消費者行動 ,  食品のリスク管理
Research theme for competitive and other funds  (3):
  • 2019 - 2023 Decision Making on Food Choice and Meal Construction and Requirements of Health Risk Communication
  • 2014 - 2017 Investigation of the role of food business operators and central/local governments in ensuring food safety
  • 2011 - 2013 Food safety control system and effectiveness evaluation of food safety measures- an comparatives study between Japan and Germany-
Papers (29):
more...
MISC (9):
  • 工藤 春代. HACCP導入・実施の柔軟性と実効性を確保する監視指導 : EU(ドイツ)の取り組み (特集 日本の食の安全を担保するHACCP). 農業と経済. 2017. 83. 3. 49-59
  • 工藤 春代. 欧米におけるサプリメント等の規制の現状 (特集 食品表示の役割を検証する : 食品表示法と機能性表示食品、地理的表示法) -- (機能性表示食品制度と「健康食品」をめぐる問題と課題). 農業と経済. 2015. 81. 12. 50-61
  • 清原 昭子, 工藤 春代, 新山 陽子. 食品安全行政の専門職確保と専門性の維持 : 自治体調査結果からみた現状と課題 (特集 衛生行政を担う人材 : 獣医師・薬剤師). 公衆衛生. 2013. 77. 9. 735-738
  • 工藤 春代. 欧州連合の衛生規則とGAP (特集 食品安全の新局面を探る) -- (農産物安全管理のためのGAP(Good Agricultural Practice)). 農業と経済. 2010. 76. 7. 31-38
  • 工藤 春代. 国民視点に立った施策の形成と運営 (新基本計画の論点と農政改革の方向) -- (食の安全・食品産業・国民視点). 農業と経済. 2010. 76. 1. 145-154
more...
Books (6):
  • 農業経営の存続、食品の安全
    昭和堂 2020 ISBN:9784812219119
  • フードシステムと日本農業
    一般社団法人 放送大学教育振興会 2018
  • 食の安全・信頼の構築と経済システム
    農林統計出版 2016
  • 環境リスク管理と予防原則
    有斐閣 2010
  • 消費者政策の形成と評価-ドイツの食品分野-
    日本経済評論社 2007
more...
Lectures and oral presentations  (18):
  • 食品安全分野の政策評価の現状と課題
    (日本フードシステム学会大会・個別報告 2023)
  • 日本における食品安全規制および監視の現状と課題
    (日本フードシステム学会大会・個別報告 2019)
  • 健康食品に求められるリスクコミュニケーションとは?
    (公開講座フェスタ2018 2018)
  • 産地から食卓まで...しっかりチェック!私たちの食の安全(大津市消費生活センター主催 2017消費者月間記念講演会)
    (大津市消費生活センター主催 2017消費者月間記念講演会 2017)
  • 性・世代・家族形態別にみた食事パターンと食事観の関連性 -多重応答分析を用いて-
    (2017年度日本農業経済学会大会 個別報告 2017)
more...
Education (3):
  • 2001 - 2005 Kyoto University Graduate School, Division of Agriculture
  • 1999 - 2001 Kyoto University Graduate School, Division of Agriculture
  • 1995 - 1999 Kyoto University Faculty of Agriculture
Professional career (2):
  • 修士(農学) (京都大学大学院)
  • 博士(農学) (京都大学大学院)
Work history (10):
  • 2022/04 - 現在 Ritsumeikan University College of Gastronomy Management
  • 2017/04 - 2022/03 Osaka Shoin Women's University Faculty of Liberal Arts, Department of Life Planning
  • 2008/04 - 2018/03 Lecturer
  • 2010/04 - 2017/09 Lecturer
  • 2016/04 - 2017/03 Researcher
Show all
Committee career (5):
  • 2019/04 - 現在 奈良県中央卸売市場青果部・水産物部取引委員会委員
  • 2014/04 - 現在 京都市中央卸売市場第一市場運営協議会委員
  • 2014/10 - 2020/03 兵庫県HACCP認定制度推進懇話会委員
  • 2017/04 - 2018/03 京都市場和牛輸出戦略検討会議委員
  • 2014/05 - 2014/08 水産省 HACCP普及及び流通過程記録のあり方に関する勉強会委員
Awards (3):
  • 2020/06 - 日本フードシステム学会 2020年度学会誌賞
  • 2013/03 - 日本農業経済学会 日本農業経済学会ポスター賞受賞(共同報告)
  • 2008/03 - 日本農業経済学会 日本農業経済学会奨励賞受賞
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page