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J-GLOBAL ID:200901094119171370   Update date: Mar. 07, 2024

Kishida Etsu

キシダ エツ | Kishida Etsu
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Research field  (1): Home economics, lifestyle science
Research keywords  (5): 調理科学 ,  食育 ,  栄養教育 ,  食物学 ,  Food Science
Research theme for competitive and other funds  (18):
  • 2018 - 2021 野菜の蒸し調理における嗜好特性と栄養成分保持特性の検証
  • 2016 - 2019 Developing "syokuiku"( food and nutrition education) curriculum for children's independence and development in special support education schools
  • 2015 - 2018 教科学習と連携を図った食育の実践と評価-合科的・関連的な指導モデルの提示-
  • 2013 - 2016 Proposition of Model Curriculum for Shokuiku, New Food and Nutrition Education, in Special-Needs School for Mentally-Retarded Children and Verification of the Effectiveness through Education Practice
  • 2012 - 2015 中学校進学時の生活習慣の確立をめざした小中連携食育カリキュラムの構築と実践・評価
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Papers (79):
  • 川島規子, 岸田恵津. 保育所の4,5歳児及び肥満児童における給食に関わる食行動の特徴 -担任保育士への質問紙調査による検討-. 日本食育学会誌. 2023. 17. 2. 105-112
  • 星野亜由美, 布谷芽依, 岸田恵津, 相川美和子, 諏訪晶子, 谷田幸繁. 中学校における「骨と健康」に関する教科横断的な食育の実践. 日本家政学会誌. 2023. 74. 4. 202-218
  • WAKIMOTO Keiko, YOKORO Miyuki, OHKURA Kentaro, KISHIDA Etsu. Relationship between the competencies for living among elementary school children in the upper grades and eating behaviors/attitudes at home and at school. Japanese Journal of Health Education and Promotion. 2022. 30. 4. 283-293
  • 脇本景子, 横路三有紀, 大倉健太郎, 岸田恵津. 小学校高学年の児童の生きる力と食生活に関わる親の態度・行動との関係. 日本健康教育学会誌. 2022. 30. 1. 3-13
  • バード理衣, 岸田恵津. 食育推進における栄養教諭の職務に関する実態調査. 兵庫教育大学学校教育学研究. 2021. 34. 279-285
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MISC (20):
  • 岸田恵津. 蒸し調理した野菜の甘味と嗜好特性:カブについて. おいしさの科学ニュース. 2021. 96
  • NAKANISHI Akemi, AKAMATSU Rie, INAYAMA Takayo, ETO Kumi, KANBE Mieko, KISHIDA Etsu. Implementing “food and nutrition education evaluation in school” 2nd report:—A report on the annual workshop planned by the Nutrition Education Committee in 2016—. Japanese Journal of Health Education and Promotion. 2017. 25. 2. 135-140
  • KANBE Mieko, AKAMATSU Rie, INAYAMA Takayo, ETO Kumi, KISHIDA Etsu. Towards the implementation of “food and nutrition education evaluation in school”. Japanese Journal of Health Education and Promotion. 2016. 24. 3. 151-156
  • AKAMATSU Rie, INAYAMA Takayo, ETO Kumi, KANBE Mieko, KISHIDA Etsu. The procedure for evaluating healthy eating lifestyle in food and nutrition education in school. JJHEP. 2015. 23. 2. 152-161
  • 岸田 恵津. 学校における食育の評価をめぐって(コメンタリー). 日本健康教育学会誌. 2014. 22. 3. 264-265
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Books (2):
  • 食育の百科事典
    丸善出版 2023 ISBN:9784621308141
  • 味以外のおいしさの科学
    エヌ・ティー・エス 2022
Education (3):
  • 1986 - 1989 Osaka City University Graduate School of Human Life Science
  • 1984 - 1986 Osaka City University Graduate School of Human Life Science
  • 1980 - 1984 Osaka City University Faculty of Human Life Science
Professional career (2):
  • Ph.D (Osaka City University)
  • -
Work history (5):
  • 2008/04 - 現在 Hyogo University of Teacher Education Graduate School of Education
  • 2007/04 - 2008/03 兵庫教育大学 学校教育研究科 准教授
  • 1996/04 - 2007/03 Hyogo University of Teacher Education Faculty of School Education
  • 1989/09 - 1996/03 Hyogo University of Teacher Education Faculty of School Education
  • 1993/03 - 1995/02 ミシガン大学医学部 文科省在外研究員,博士研究員
Committee career (4):
  • 2018/07 - 現在 日本健康教育学会 評議員
  • 2017/07 - 現在 日本食育学会 編集委員
  • 2003 - 現在 日本栄養改善学会 評議員
  • 2016/06 - 2020/05 日本調理科学会 理事
Association Membership(s) (7):
JAPANESE SOCIETY OF HEALTH EDUCATION AND PROMOTION ,  JAPANEASE SOCIETY OF SHOKUIKU ,  日本栄養改善学会 ,  日本調理科学会 ,  日本栄養食糧学会 ,  日本家政学会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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