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J-GLOBAL ID:200901094295078564   Update date: Feb. 01, 2024

Kadowaki Motoni

カドワキ モトニ | Kadowaki Motoni
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (2): Rice protein ,  Autophagy
Research theme for competitive and other funds  (37):
  • 2020 - 2023 米タンパク質の生理学的機能の探索
  • 2018 - 2022 クロレラタンパク質の機能性研究
  • 2017 - 2020 Dietary amino acids affect free glutamic acids and functional peptides of muscle and meat quality
  • 2017 - 2020 Search for novel functionalities of rice endosperm protein/bran protein and analysis of their mechanisms
  • 2014 - 2017 Regulation of Meat taste by dietary amino acids
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Papers (79):
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MISC (56):
  • 門脇基二. コメタンパク質に生理機能. コメの魅力再発見 (商経アドバイス). 2023. 28-34
  • 金桶光起, 平田 大, 河本正次, 門脇基二, 瀬戸晶成. 「もったいない」から新規高機能性乳酸発酵酒粕食品-さかすけ-の開発. 生物工学. 2022. 100. 3. 142-143
  • 門脇基二. 米タンパク質機能性研究裏話. 創造 (東洋クリエート). 2020. 46. 4-8
  • Motoni Kadowaki. Dedication to Dr. Yuzo Hayashi (1930-2017). Journal of Nutrition. 2020. 150. 10S. 2493S
  • 甲斐 慎一, 渡邊 源哉, 久保田 真敏, 門脇 基二, 藤村 忍. 筋肉イミダゾールジペプチド量を増加させる飼料リジン量の検討. アミノ酸研究. 2017. 10. 1. 87-87
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Books (14):
  • 米の機能性食品化と新規利用技術・高度加工技術の開発
    エヌ・ティー・エス. 2023
  • Rice Studies, Present and Future, ed. by S. Ogawa
    Sankyo Publishing 2012
  • Methods in Enzymology, 452 “Autophagy in Mammalian Systems, Part B”, ed.by Klionsky DJ.
    Academic Press, San Diego 2009
  • ヒユーマン・ニュートリション ー基礎・食事・臨床ー, 第10版, 細谷憲政監修代表
    医歯薬出版 2004
  • 新編動物栄養試験法,石橋 晃監修
    養賢堂 2001
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Lectures and oral presentations  (3):
  • Regulatory mechanism of autophagic proteolysis in semiintact hepatocytes.
    (11th International Conference on Proteolysis and Protein Turnover, Turku, Finland,)
  • セミインタクト細胞を用いたオートファジー調節機構の解析:GTP結合タンパク質の関与. 10月18-20日.
    (第48回細胞生物学会大会, 仙台)
  • Effect of GTPgS on autophagic vacuole maturation in streptolysin-O permeabolized hepatocytes.
    (The 10th International Conference on Intracellular Protein Catabolism, Tokyo, Japan)
Education (3):
  • 1978 - 1979 The University of Tokyo Graduate School, Division of Agricultural Science
  • 1976 - 1978 The University of Tokyo
  • 1971 - 1975 The University of Tokyo
Professional career (1):
  • Ph.D (The University of Tokyo)
Work history (8):
  • 2023/04 - 現在 Niigata Institute of Technology
  • 2017/04 - 現在 Niigata University
  • 2017/04 - 2023/03 Niigata Institute of Technology Faculty of Engineering Professor
  • 2004/04 - 2017/03 Niigata University Graduate School of Science and Technology, Life and Food Sciences Professor
  • 1998/09 - 2017/03 Niigata University Faculty of Agriculture Department of Applied Biological Chemistry Professor
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Committee career (19):
  • 2023/04 - 現在 にいがたフードテック研究会 会長
  • 2021/04 - 現在 (財)サトウ食品奨学財団 選考委員会委員
  • 2017/04 - 現在 (財)古泉財団 選考委員会委員
  • 2017/04 - 現在 (公財)飯島藤十郎記念食品科学振興財団 理事
  • 2017/04 - 現在 新潟市健幸づくり応援食品認定制度推進委員会 委員長
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Awards (6):
  • 2021 - 日本アミノ酸学会 第15回日本アミノ酸学会功績賞 「オートファジーの栄養制御機構研究と日本アミノ酸学会の設立」
  • 2021 - 日本栄養・食糧学会 第75回日本栄養・食糧学会功労賞 「オートファジーの栄養制御学的研究」
  • 2015/10 - なし
  • 2013/11 - なし
  • 2010/05 - JSNFS Award
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Association Membership(s) (11):
日本食品分析学会 ,  クロレラ・機能性植物研究会 ,  日本災害食学会 ,  日本アミノ酸学会 ,  American Society for Nutrition ,  日本栄養・食糧学会 ,  日本農芸化学会 ,  日本生化学会 ,  American Physiological Society ,  American Society of Biochemistry and Molecular Biology ,  日本畜産学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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