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J-GLOBAL ID:200901094295674183   Update date: Mar. 31, 2024

Ito Kazunari

イトウ カズナリ | Ito Kazunari
Affiliation and department:
Homepage URL  (1): https://www.pref.okayama.jp/site/kougi/
Research field  (5): Food sciences ,  Functional biochemistry ,  Molecular biology ,  Applied microbiology ,  Applied biochemistry
Research keywords  (5): enzyme ,  fermentation ,  gene ,  microorganism ,  protein
Research theme for competitive and other funds  (19):
  • 2023 - 2025 伝統的な清酒製造工程の評価と製造技術の安定化に向けた研究開発
  • 2022 - 2025 異なる三種の培養制御手法を駆使する麹菌固体培養による植物資源素材の微生物変換
  • 2008 - 2025 清酒製造に関連する酵母、乳酸菌の分離とその性質
  • 2020 - 2022 清酒製造現場における課題解決に向けた研究開発
  • 2021 - 麹菌固体培養技術を駆使する高機能化日本ワインパミス麹の創生
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Papers (19):
  • Okazaki, T, Tanino, Y, Katsuo, A, Takeuchi, H, Ito, K, Miyashita, K, Miyake, T. Jummai-daiginjo brewing using the ultra-polished rice and the qualities. J. Brew. Soc. Japan. 2023. 118. 6. 425-435
  • Tanino, Y., Shimoyama, R., Katsuo, A., Okazaki, T., Takeuchi, H., Ito, K., Miyashita, K., and Miyake, T. Differences in environmental conditions during koji making using trays and boxes. J. Brew. Soc. Japan. 2023. 118. 2. 103-114
  • Tanino, Y, Ito, K, Gomi, K, Kariyama, M, Miyake, T. Visualization of polypeptides including fragmented α-amylase in rice koji grains using mass spectrometry imaging. J. Biosci. Bioeng. 2022. 134. 1. 34-40
  • Tanino, Y, Ito, K, Hanafusa, H, Miyake, T. Effect of filter cloths on relationship between fatty acids and ethyl esters during automatic pressing of sake. Food Sci. Technol. Res. 2021. 27. 3. 417-428
  • Ito, K. Studies on mycelial growth and enzyme production of Aspergillus oryzae in solid-state fermentation using non-airflow box culture method. Seibutsu Kougaku Kaishi. 2020. 98. 3. 108-115
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Books (23):
  • 白色度の異なる麹の走査電子顕微鏡観察
    岡山県工業技術センター報告 第49号 11-12 2023
  • 微生物培養技術のこれからについて
    日本生物工学会100年史 65-66 2022
  • 麹の破精部分における白色度の違い
    岡山県工業技術センター報告 第48号 11-12 2022
  • 無通風箱培養法による固体培養と試験製麹への応用展開
    温古知新 No. 59 12-24 2022
  • 無通風箱培養法を利用した固体培養における有用物質生産とその応用
    食品の試験と研究 No. 56 75 2022
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Lectures and oral presentations  (102):
  • Microbial Conversion of Unpolished Thai-Coloured Rice by Aspergillus Solid-State Cultivation: Effect on Amino Acid Composition
    (日本農芸化学会2024年度大会 2024)
  • 小型通気式固体培養装置を用いた麹菌固体培養によるワインパミス成分の微生物変換
    (日本農芸化学会2024年度大会 2024)
  • 生酛における酒造年度ごとの乳酸菌叢の多様性
    (日本農芸化学会2024年度大会 2024)
  • オリーブ葉を基材とした固体培養における麹菌の生育とオリーブ葉麹の酵素活性
    (日本農芸化学会2024年度大会 2024)
  • 清酒製造現場での製麹を再現した培養における醸造関連酵素の遺伝子発現
    (日本農芸化学会2024年度大会 2024)
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Works (2):
  • 清酒製造の高品質化(技術移転)
    三宅剛史, 伊藤一成 2013 -
  • 生もと造りの高品質化(技術移転)
    三宅剛史, 伊藤一成 2009 -
Education (3):
  • 2004 - 2007 Tottori University (Yamaguchi University affiliation) The United Graduate School of Agricultural Sciences Division of Applied Bioresources Chemistry, Course of Bioresources Science
  • 2001 - 2003 Yamaguchi University Graduate School of Agriculture Division of Biological Chemistry
  • 1999 - 2001 Yamaguchi University Faculty of Agriculture Department of Biological Chemistry
Professional career (1):
  • Ph. D.
Work history (4):
  • 2020 - 現在 Industrial Technology Center of Okayama Prefecture Laboratory of Microorganism Application Research Specialist
  • 2008 - 2020 Industrial Technology Center of Okayama Prefecture Laboratory of Microorganism Application Reseacher
  • 2007 - 2008 Department of Microbiology and Immunology, Graduate School of Medicine, Yamaguchi University Postdoctoral fellow
  • 2003 - The Torigoe Co., Ltd
Committee career (8):
  • 2023 - 現在 雄町サミット鑑評会 審査員
  • 2022 - 現在 広島国税局清酒鑑評会 品質評価員
  • 2022 - 現在 全国市販酒類調査品質評価会 品質評価員
  • 2017 - 現在 日本農芸化学会中四国支部 参与
  • 2014 - 現在 岡山県清酒品評会 審査員
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Awards (3):
  • 2019/09 - 日本生物工学会 第52回生物工学奨励賞(江田賞) 「無通風箱培養法を利用した固体培養における麹菌の生育と酵素生産に関する研究」
  • 2012/03 - ちゅうごく産業創造センター 平成23年度 中国地域公設試験研究機関功績者表彰 研究奨励賞 「微生物による有用物質生産に関する研究」
  • 2007/02 - 日本農芸化学会 2006年度 日本農芸化学会中四国支部 学生奨励賞
Association Membership(s) (2):
The Society for Biotechnology, Japan ,  Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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