Rchr
J-GLOBAL ID:200901095553986167   Update date: Feb. 19, 2024

Onodera Shuichi

オノデラ シュウイチ | Onodera Shuichi
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (2): Applied biochemistry ,  Food sciences
Research keywords  (8): ごぼう ,  たまねぎ ,  アスパラガス ,  生活習慣病 ,  腸内細菌 ,  機能性 ,  オリゴ糖 ,  フルクタン
Research theme for competitive and other funds  (1):
  • 1995 - 1995 有用腸内細菌のβ-フラクトフラノシダーゼに関する研究
Papers (51):
more...
MISC (17):
more...
Patents (21):
Books (4):
  • 食品の機能(食べ物と健康II)第3版
    三共出版 2023 ISBN:9784782708200
  • Recent advances in fructooligosaccharides research
    Research Signpost 2007 ISBN:8130801469
  • ニューフードサイエンス
    三共出版 2005 ISBN:4782705123
  • 基礎栄養学(最新栄養科学シリーズ1)
    朝倉書店 2004 ISBN:425461621X
Lectures and oral presentations  (60):
  • 萌芽性の異なるタマネギの貯蔵中のフルクトオリゴ糖含量及びその代謝酵素活性の変動
    (日本応用糖質科学会2023年度大会 2023)
  • 植物エキス発酵液から分離した多糖の機能性
    (日本応用糖質科学会2023年度大会 2023)
  • 越冬前のアスパラガス擬葉切除が貯蔵根のフルクタン代謝酵素の遺伝子発現に与える影響
    (日本農芸化学会北海道支部、日本栄養・食糧学会北海道支部合同学術講演会 2023)
  • タマネギ鱗茎発達段階における唐代謝関連遺伝子の発現解析
    (園芸学会 令和5年度 春季大会 2023)
  • 貯蔵中のタマネギのフルクトオリゴ糖含量の変化
    (令和4年度日本応用糖質科学会北海道支部講演会 2023)
more...
Education (2):
  • 1984 - 1986 北海道大学大学院 農学研究科 農芸化学専攻修士課程
  • 1980 - 1984 Hokkaido University Faculty of Agriculture
Professional career (1):
  • Ph. D. (Hokkaido Univ.)
Work history (5):
  • 2011/04 - 現在 Rakuno Gakuen University College of Agriculture, Food and Environment Sciences
  • 2005/04 - 2011/03 Rakuno Gakuen University Faculty of Dairy Science
  • 1997/04 - 2005/03 Rakuno Gakuen University Faculty of Dairy Science
  • 1990/04 - 1997/03 Rakuno Gakuen University Faculty of Dairy Science
  • 1986/04 - 1990/03 Rakuno Gakuen University Faculty of Dairy Science
Committee career (17):
  • 2020/05 - 現在 日本栄養・食糧学会北海道支部 監事
  • 2009/07 - 現在 日本応用糖質科学会 評議員
  • 2008/04 - 現在 日本農芸化学会北海道支部 評議員・参与
  • 2006/06 - 現在 日本栄養・食糧学会 参与
  • 2005/07 - 現在 日本応用糖質科学会北海道支部 理事・参与
Show all
Awards (5):
  • 2023/02 - 日本応用糖質科学会北海道支部 北海道支部功績賞 フルクタンおよびフルクタン関連酵素に関する研究
  • 2016/07 - 8th International Fructan Symposium Poster Award Characterization of fructan exohydrolase from asparagus roots
  • 2013/10 - 公益社団法人発明協会 平成25年度北海道地方発明表彰発明協会会長奨励賞 新規異性体蔗糖の製造方法及び用途
  • 2011/03 - Elsevier Journal of Functional Foods Top Cited Article 2008-2010. Antioxidative activities of some peptides isolated from hydrolyzed potato protein extract.
  • 2008/10 - 公益社団法人発明協会 平成20年度北海道地方発明表彰文部科学大臣発明奨励賞 新規オリゴ糖とその製造方法及び機能性
Association Membership(s) (3):
JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY ,  JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE ,  THE JAPANESE SOCIETY OF APPLIED GLYCOSCIENCE
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page