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J-GLOBAL ID:200901097300363930   Update date: Mar. 19, 2024

Tashiro Yuri

Tashiro Yuri
Affiliation and department:
Job title: Senior lecturer
Research field  (3): Food sciences ,  Marine/Aquatic life sciences ,  Polymer materials
Research keywords  (4): 溶液物性 ,  レオロジー ,  molecular characterization of polymers ,  rheology
Research theme for competitive and other funds  (8):
  • 2023 - 2025 レオロジーとトライボロジーに着目した高付加価値食品・フードロス低減を可能とする食感・風味の統合評価法
  • 2019 - 2024 咀嚼・嚥下行動を支配する食品のレオロジーおよびトライボロジー特性に関する研究
  • 2016 - 2019 Relationships between rheological and tribological properties of food and mastication behavior
  • 2014 - 2018 Effect of Micro Phase Separation in Food Hydrogels on Texture
  • 2012 - 2018 地域資源を活用した省エネ・省コスト・高付加価値型の水産業・水産加工業の実用化・実証研究
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Papers (39):
  • Marwa E. Atya, Xi Yang, Yuri Tashiro, Rando Tuvikene, Shingo Matsukawa. Structural and physicochemical characterization of funoran extracted from Gloiopeltis furcata by different methods. Algal Research. 2023. 76. 103334-103334
  • Yuri TASHIRO, Keiichi SUEHIRO, Jingxi ZHAO, Azusa SASAKI, Hiroo OGAWA. Gel-forming ability of agar extracted from Gelidium elegans exposed to sunlight. Algal Resources. 2022. 15. 2. 25-32
  • Yuri Tashiro, Hiroo Ogawa. Addendum: Relationships between Gel forming ability and molecular weight distribution of agar. ALGAL RESOURCES. 2020. 13. 2. 107-110
  • Ayaka Shinsho, Tom Brenner, Faith Bernadette Descallar, Yuri Tashiro, Nobuki Ando, Yun Zhou, Hiroo Ogawa, Shingo Matsukawa. The thickening properties of native gellan gum are due to freeze drying-induced aggregation. Food Hydrocolloids. 2020. 109. 105997-105997
  • Azusa SASAKI, Yasushi NAKAMURA, Yukiko KOBAYASHI, Wataru AOI, Takako NAKAMURA, Koji SHIROTA, Noboru SUETOME, Michiaki FUKUI, Tomoaki MATSUO, Shigehisa OKAMOTO, et al. Contribution of Katsura-uri (Japan’s Heirloom Pickling Melon, Cucumis melo var. conomon) at the Completely Ripe Stage to Diabetes Control. Journal of Nutritional Science and Vitaminology. 2020. 66. 3. 261-269
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MISC (30):
  • 野木千陽, 田代有里, 佐々木梓沙, 長井薫, 小川廣男. 水戻しナマコのレトルト処理による組織の脆弱化と体壁コラーゲンの変化. 日本食品科学工学会大会講演集. 2023. 70th
  • Yuri Tashiro. Evaluation of Physical Properties of Food for Aged and Person Having Difficulty in Chewing. Journal of Japanese Society of Tribologists. 2021. 66. 1. 25-30
  • 田代有里, 宮地麻未, 佐々木梓沙, 中村考志, 小川廣男. 高齢者等向け食品開発のための物性評価に関する研究. 日本水産学会大会講演要旨集. 2018. 2018
  • 田代有里, 廣田友菜, 佐々木梓沙, 中村考志, 小川廣男. 食品のテクスチュアと咀嚼嚥下行動との関係. 日本摂食嚥下リハビリテーション学会学術大会抄録集(Web). 2018. 24th
  • 田代 有里. 介護食品の物性規格・基準について. JMOAレポート. 2017. 14. 1-11
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Books (4):
  • 食品管理2:高等学校用
    海文堂 2023
  • 食品管理1:高等学校用
    海文堂 2023
  • 食品学各論
    講談社 2021
  • 高圧研究機器設計図集(浅野 努, 上野正勝, 高木利治 編集)
    光高圧機器「高圧研究機器設計図集」出版会 2002
Lectures and oral presentations  (117):
  • シモダオゴノリGracilaria shimodensisから抽出した寒天のゲル形成能について
    (日本応用藻類学会第21回大会 2023)
  • 水戻しナマコのレトルト処理による組織の脆弱化と体壁コラーゲンの変化
    (日本食品科学工学会第70回記念大会 2023)
  • イタニグサ寒天のゲル形成能に関する研究
    (日本応用藻類学会第20回記念大会 2022)
  • 悪性腫瘍皮下移植マウスにおけるメチルオ酢酸の腫瘍増殖抑制効果
    (日本がん予防学会 がん予防学術大会2022京都 2022)
  • 淡水産有肺類Lymnaea stagnalisから類推できる魚卵の“吸水・排卵 誘起プロテアーゼ(Ovulation-Inducing-Protease)”の存在と検出法
    (2021 年度日本付着生物学会研究集会 2021)
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Education (2):
  • - 1997 Tokyo University of Fisheries Graduate School, Division of Fisheries
  • - 1992 Tokyo University of Fisheries Faculty of Fisheries
Professional career (1):
  • Dr
Work history (6):
  • 2017/04 - 現在 Kyoto Prefectural University Graduate School of Life and Environmental Sciences Senior lecturer
  • 2007 - 2017/03 Tokyo University of Marine Science and Technology Department of Food Science assistant professor
  • 2004 - 2017 Meiji University
  • 2008 - 2008 University of Massachusetts Amherst, Department of Food Science visiting researcher
  • 2003 - 2007 Assistant professor, Department of food science and technology, Tokyo University of marine science and technology Faculty of Marine Science
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Committee career (7):
  • 2023/09 - 現在 日本応用藻類学会 編集委員会副委員長
  • 2018/03 - 2024/02 日本水産学会 出版委員会委員
  • 2020/05 - 2023/08 日本応用藻類学会 編集委員長
  • 2020/04 - 2022/12 文部科学省 高等学校職業教育教科書編集協力者
  • 2017/05 - 2020/04 日本応用藻類学会 編集委員
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Association Membership(s) (7):
日本摂食嚥下リハビリテーション学会 ,  THE JAPANESE SOCIETY OF APPLIED PHYCOLOGY ,  THE CHEMICAL SOCIETY OF JAPAN ,  THE SOCIETY OF RHEOLOGY, JAPAN ,  THE SOCIETY OF POLYMER SCIENCE, JAPAN ,  THE JAPANESE SOCIETY OF FISHERIES SCIENCE ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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