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J-GLOBAL ID:201001036719711913   Update date: Apr. 20, 2024

HAYATO MAEDA

マエダ ハヤト | HAYATO MAEDA
Affiliation and department:
Homepage URL  (1): https://nature.hirosaki-u.ac.jp/research/maeda-hayato/
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (8): 脂肪細胞 ,  糖尿病 ,  脂質 ,  農林水産物 ,  生活習慣病 ,  カロテノイド ,  食品 ,  食品化学・栄養化学・脂質化学
Research theme for competitive and other funds  (14):
  • 2022 - 2025 Relationship between the anti-obesity effects of fucoxanthin and the gut microbiota
  • 2020 - 2023 新規植物由来エストロゲンの探索と更年期症状軽減効果の評価
  • 2019 - 2022 Elucidation of endogenous factors and signal pathways involved in changes in lipid metabolism due to excessive phosphorus intake
  • 2017 - 2020 Research of preventing effects of chronic inflammatory diseases by paprika xanthophyll
  • 2015 - 2018 Study about the nutritional role of the glutelin precursor accumulation rice which is a new type
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Papers (106):
  • Yuki Oinuma, Ryuhi Kanehara, Hayato Maeda, Toshio Nishikawa, Katsuhiro Konno, Kazuaki Tanaka, Masaru Hashimoto. Isolation of Paraphaeoketones: A Plausible Biosynthetic Explanation for Paraphaeolactones via a Benzilic Acid Rearrangement Rather than a Favorskii Rearrangement. Journal of natural products. 2024
  • Masaki Shibata, Satoru Fukuda, Masaru Terasaki, Hayato Maeda. Ishimozuku (Sphaerotrichia firma) lipids containing fucoxanthin suppress fatty liver and improve short chain fatty acid production in obese model mice. Frontiers in Sustainable Food Systems. 2024. 7
  • Ayako Watanabe, Minori Shimada, Hayato Maeda, Tsuyoshi Narumi, Junji Ichita, Koh Itoku, Akira Nakajima. Apple Pomace Extract Improves MK-801-Induced Memory Impairment in Mice. Nutrients. 2024. 16. 2. 194-194
  • Sohei Yamada, Kohei Saito, Hayato Maeda, Shinichiro Kanda, Toyokazu Uemura, Takayo Ogawa, Satoshi Wada, Yasutaka Hanada. Evaluation of eating quality of white rice using Raman spectroscopy with multivariate analysis. Journal of Raman Spectroscopy. 2023. 1-7
  • MASARU TERASAKI, KIRARA TSURUOKA, TAKUJI TANAKA, HAYATO MAEDA, MASAKI SHIBATA, KAZUO MIYASHITA, YUKIHIDE KANEMITSU, SHIGEKI SEKINE, MAMI TAKAHASHI, SHIGEHIRO YAGISHITA, et al. Fucoxanthin Inhibits Development of Sigmoid Colorectal Cancer in a PDX Model With Alterations of Growth, Adhesion, and Cell Cycle Signals. Cancer Genomics - Proteomics. 2023. 20. 6suppl. 686-705
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MISC (30):
  • 宮木博, 山口信哉, 高橋匡, 前多隼人, 森山聡彦. Research on materialization and verification of food functionality for practical use of residue after centrifugation of apple juice-Using waste from the apple juice manufacturing process as a functional material-. 青森県産業技術センター工業部門事業報告書. 2023. 2021
  • 前多 隼人. プロダクトイノベーション 疾病の予防に役立つ東北地域の食料資源の探索 産学連携による弘前大学の共同研究成果製品. 化学と生物. 2022. 60. 9. 481-485
  • 前多隼人, 角田瑞季, 三浦和英, 殿内暁夫. Functionality of lactic acid bacteria isolated from the plant of Shirakami Mountain Range. アグリバイオ. 2022. 6. 3
  • 前多隼人, 角田瑞季, 三浦和英, 殿内暁夫. Functionality of lactic acid bacteria isolated from Shirakami Mountain Range. アグリバイオ. 2021. 5. 3
  • 前多隼人. カロテノイドの科学-多様な生理活性と最新応用- パプリカカロテノイドの慢性炎症疾患の改善作用. ファインケミカル. 2020. 49. 7. 52-58
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Patents (4):
Books (5):
  • カロテノイドの科学 : 基礎, 研究の新展開, 生理活性
    シーエムシー出版 2024 ISBN:9784781317984
  • 基礎食品分析実験
    文教出版 2013 ISBN:9784938489182
  • カロテノイドの科学と最新応用技術,
    シーエムシー出版 2009
  • Functional Foods and Health
    2008
  • Biocatalysis and Bioenergy
    John Wiley & Sons, Inc 2008
Lectures and oral presentations  (150):
  • 食品に含まれるカロテノイドの機能性研究
    (ビタミン 2023)
  • 農産物の未利用部位を活用した食品開発
    (日本栄養・食糧学会大会講演要旨集 2023)
  • 腸内細菌Blautiaの内臓脂肪低減効果の検証
    (脂質栄養学 2022)
  • Effect of high-phosphorus stimulation on hepatic lipid metabolism related gene expression
    (日本農芸化学会大会講演要旨集(Web) 2022)
  • 酒造好適米種「華さやか」に含まれるプログルテリン摂取による肥満マウスの腸内環境改善作用
    (日本農芸化学会東北支部大会プログラム・講演要旨集 2022)
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Education (3):
  • 2005 - 2008 北海道大学大学院 水産科学院 海洋応用生命科学専攻 博士後期課程
  • 2003 - 2005 北海道大学大学院 水産科学研究科 生命資源科学専攻博士前期課程
  • 1999 - 2003 Hokkaido University School of Fisheries Sciences Department of Marine Bioresources Chemistry
Professional career (1):
  • 博士(水産科学) (北海道大学)
Work history (5):
  • 2016/11 - 現在 Hirosaki University Faculty of agriculture and life science Associate professor
  • 2008/04 - 2016/10 Hirosaki University Faculty of Agriculture and Life Science
  • 2005/04 - 2008/03 北海道大学 水産科学院 博士後期課程
  • 2003/04 - 2005/03 北海道大学 水産科学院 博士前期課程
  • 1999/04 - 2003/03 Hokkaido University School of Fisheries Sciences
Committee career (4):
  • 2019/04 - 現在 公益社団法人 日本栄養・食糧学会 東北支部 参与
  • 2014/05 - 現在 公益社団法人 日本油化学会 関東支部 幹事
  • 2014/04 - 現在 公益社団法人 日本食品科学工学会 東北支部 幹事
  • 2021/05 - 2023/05 公益社団法人 日本農芸化学会 東北支部 会計幹事
Awards (6):
  • 2021/10 - 日本農芸化学会東北支部 日本農芸化学会東北支部奨励賞 疾患の予防に役立つ東北地域の食料資源の探索
  • 2018/09 - Japan Oil Chemists' Society 13th J. Oleo Sci. Impact Award Nutraceutical Effects of Fucoxanthin for Obesity and Diabetes Therapy: A Review.
  • 2014/04 - 日本油化学会 日本油化学会進歩賞 フコキサンチン及びテルペノイドの新規生理機能に関する研究
  • 2012/10 - World congress on oleo science & 29th ISF congress WCOS2012 Outstanding Poster Presentation Award
  • 2012/10 - World congress on oleo science & 29th ISF congress WCOS2012 Outstanding Poster Presentation Award
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Association Membership(s) (8):
THE JAPANESE SOCIETY OF SWINE SCIENCE ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  THE JAPANESE SOCIETY OF FISHERIES SCIENCE ,  Japanese Society for Carotenoid Reserach ,  Japanese society for food factors ,  Japanese society of nutrition and food science ,  Japan oil chemists' society ,  Japan society for bioscience, biotechnology, and agrochemistry
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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