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J-GLOBAL ID:201201045424645629   Update date: Jan. 31, 2024

Noriko Yuzawa

ユザワ ノリコ | Noriko Yuzawa
Affiliation and department:
Research field  (5): History - Japan ,  Human geography ,  Local studies ,  Economic history ,  Sociology
Research keywords  (3): 地場産業と地域の経済 ,  女性の労働と生活 ,  食と農
Research theme for competitive and other funds  (14):
  • 2021 - 2026 リンの物質循環からとらえる地域循環共生の統合的研究
  • 2021 - 2026 A study on the introduction of reinforced concrete for public facilities in modern Japan from the viewpoint of architectural history
  • 2020 - 2024 Village and family in adaptive environmental governance of fishing ground
  • 2020 - 2023 在来知識を再構築し生業道具を保存活用するための統合的研究
  • 2017 - 2022 Historical Geography on the Formation of Industrial Areas and the Reorganization of Life Infrastructure in Modern Japan
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Papers (43):
  • Noriko Yuzawa. Takuwan and Women: Shedding Light on the "Details" of History. 2023. 50. 68-72
  • Noriko Yuzawa. Worker’s Eating Space and Daily Life World: A Case Study of Fukagawa Area, Tokyo in the 1920s. The Historical Geography. 2023. 65. 1. 93-104
  • 湯澤規子. 闇を照らす光の位相-社会と歴史の認識をめぐって. 現代思想. 2022. 50. 13. 289-298
  • 湯澤規子. 「食べること」と「出すこと」-「消えもの」をめぐる思索. TASC MONTHLY. 2022. 562. 6-12
  • Noriko YUZAWA. Why We Have Come to Keep Away from Poop :A Modern History of Excretion. 2022. 1375. 33-38
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MISC (17):
  • Noriko Yuzawa. The History of the Relationship between Human Beings and Nature through "Eating" and "Excreting". 2023. 957. 116-121
  • Noriko Yuzawa. Stomach of Osaka7. 2023. 132. 54-55
  • 湯澤規子. 研究者からの提言(第8回)地域の食べものがたり-ローカル・フード・ストーリーの可能性. 月刊JA. 2022. 68. 11. 26-29
  • 湯澤規子. 大阪の胃袋 食べることと学ぶこと-民都大阪のフードシステム. CEL. 2022. 131. 54-55
  • 湯澤規子. ウンコはどこへ行く?-「宝物」が「廃棄物」になったとき. 東京人. 2022. 456. 56-61
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Books (25):
  • What is true globalization?
    2023 ISBN:9784540221132
  • Handbook of Environmental History in Japan
    Japan Documents 2023 ISBN:9784909286147
  • What is true sustainability?
    2023 ISBN:9784540221149
  • 「おふくろの味」幻想-誰が郷愁の味をつくったのか
    光文社 2023 ISBN:9784334046477
  • ウンコの教室-環境と社会の未来を考える
    筑摩書房 2022 ISBN:9784480684349
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Lectures and oral presentations  (7):
  • Comparative Historical Geography of Eating Spaces: An Analysis of Japanese and American Women Workers during the Industrial Revolution
    (2022)
  • うんこ先生、下から目線の未来学について考える
    (認定NPO愛知排泄ケア研究会第21回市民公開講座 2022)
  • 東京市本所・深川区における労働者の食空間と生活世界-1920年代を中心に
    (第65回 歴史地理学会大会シンポジウム「食文化の歴史地理」 2022)
  • 「ふるさとの味」をめぐる調理リテラシーの普及過程と生活世界-長野県上伊那郡における地域資源の発掘と利用
    (地域農林経済学会 2021)
  • 食と人びとの日常史-胃袋からみた地域社会事業の歩み
    (第786回 浅草寺仏教文化講座 2021)
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Education (3):
  • 1999 - 2003 University of Tsukuba
  • 1997 - 2003 University of Tsukuba Graduate School, Division of History and Anthropology
  • 1993 - 1997 University of Tsukuba Faculty of Humanities
Professional career (1):
  • 博士(文学) (筑波大学)
Work history (7):
  • 2019/04 - 現在 Hosei University Faculty of Sustainability Studies
  • 2011/11 - 2019/03 University of Tsukuba Faculty of Life and Environmental Sciences
  • 2009/04/01 - 2011/10/31 University of Tsukuba
  • 2009/04 - 2011/10 筑波大学 大学院生命環境科学研究科 助教
  • 2005/04 - 2009/03 Meiji University School of Business Administration
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Committee career (3):
  • 2011 - 現在 歴史地理学会 評議委員、常任委員
  • 2007 - 2010 経営史学会 幹事
  • 2008 - 2009 日本地理学会 編集委員
Awards (6):
  • 2019/11 - 人文地理学会 第19回 人文地理学会学会賞(学術図書部門) 『胃袋の近代-食と人びとの日常史』(名古屋大学出版会)
  • 2019/10 - 公益財団法人 生協総合研究所 生協総研賞 第12回「研究賞」 『胃袋の近代-食と人びとの日常史』(名古屋大学出版会)
  • 2011/05 - 経済地理学会 経済地理学会著作賞
  • 2010/06 - 地理空間学会 地理空間学会学会賞(学術賞)
  • 2010/03 - 日本農業史学会 日本農業史学会学会賞
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Association Membership(s) (8):
BUSINESS HISTORY SOCIETY OF JAPAN ,  THE ASSOCIATION OF HISTORICAL GEOGRAPHERS IN JAPAN ,  THE HUMAN GEOGRAPHICAL SOCIETY OF JAPAN ,  THE ASSOCIATION JAPANESE GEOGRAPHERS ,  村落社会研究学会 ,  社会経済学会 ,  THE AGRICULTURAL ECONOMICS SOCIETY OF JAPAN ,  THE AGRICULTURAL HISTORY SOCIETY OF JAPAN
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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