Rchr
J-GLOBAL ID:201301064433447696   Update date: Jan. 17, 2024

Kumagai Takako

クマガイ タカコ | Kumagai Takako
Affiliation and department:
Research field  (4): Hygiene and public health (non-laboratory) ,  Hygiene and public health (laboratory) ,  Healthcare management, medical sociology ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (7): 減塩 ,  公衆衛生 ,  青森県 ,  健康教室 ,  肥満 ,  食事調査 ,  公衆栄養
Research theme for competitive and other funds  (7):
  • 2016 - 2025 職域および住民健診受診者のメタボとロコモの発症・増悪リスクに関する長期縦断研究
  • 2023 - 2024 青森県の子どもの肥満や痩せに関する支援の実態とニーズ調査
  • 2022 - 2023 青森県の子どもの健康課題の改善をはかる活動
  • 2022 - 2023 子どもの栄養と身体活動
  • 2022 - 2023 あおもり子どもの健康向上事業
Show all
Papers (31):
  • 山田 真司, 駒田 亜衣, 熊谷 貴子. Google Trendsを用いたヘルスリテラシーの評価. 日本医療情報学会. 2022. 23. 139-142
  • Haruyuki Ito, Takako Kumagai, Takanobu Iwama. Evaluation of an educational wellness program by sex differences in community-dwelling Japanese patients with schizophrenia. Archives of psychiatric nursing. 2021. 35. 5. 450-456
  • Takanobu Iwama, Haruyuki Ito, Takako Kumagai, Yuki Iwafuji, Kiyoshi Koeda, Yoko Ishii. Fact-finding survey for preventive guidance on Atherosclerosis for psychiatric day care users in Aomori Prefecture: Study on brachial-ankle pulse wave velocity( baPWV ) and lifestyle-related factors. Hirosaki Univ of Health & Welf & Jr Coll. 2021. 2. 1. 59-70
  • 山田 真司, 熊谷 貴子. 共分散構造分析を用いた保健指導の効果の縦断的分析. 人間ドック. 2020. 35. 3. 373-373
  • 山田 真司, 熊谷 貴子, 伊藤 治幸. 共分散構造分析による保健指導の健康改善意識、行動変容、健康改善効果への影響の分析. 日本公衆衛生学会総会抄録集. 2020. 79回. 338-338
more...
MISC (89):
  • 熊谷貴子, ホーン・クリストファー, 小笠原メリッサ, 森山洋美, 杉村義邦, 花田玲子, 小枝みどり, 白山八千代, 北山育子. 青森県の子どもの健康課題改善に特化した専門職キャリアアップ研修. 第70回日本栄養改善学会学術総会. 2023. 3P-132. 84
  • 山田真司, 熊谷貴子. 生まれ月と既往歴および生活習慣病リスクの関連について. 第64回日本人間ドック学会学術大会. 2023. P-2-13. 297
  • 熊谷貴子, 森山洋美, 小枝みどり, 伊藤治幸, 山田真司. 青森県と管内市町村の健康増進計画等における就学前肥満の改善に関する目標値の設定. 第69回日本栄養改善学会学術総会. 2022. P24-1
  • 山田真司, 熊谷貴子. 特定保健指導受診者の対照群設定のための傾向スコアマッチングについて. 第63回日本人間ドック学会学術大会. 2022. 408
  • 安田智子, 北山育子, 今井美和子, 熊谷貴子, 真野由紀子. 青森県の家庭料理 地域の特徴 ー自然環境の違いによる地域固有の伝承料理について-. 日本調理科学会2022年度大会. 2022. P K2
more...
Patents (1):
  • 咀嚼・嚥下困難者用組成物及びその製造方法
Books (12):
  • 青森県保育所施設給食。食育ガイドライン
    一般社団法人 青森県保育連合会 2022
  • 公開 青森県保育所給食等 給与栄養目標量設定ツール2022年版 修正版
    一般社団法人 青森県保育連合会 2022
  • 次世代に伝え継ぐ日本の家庭料理研究 総まとめ報告書
    一般社団法人日本調理科学学会 2022
  • 青森県保育所給食等 給与栄養目標量設定ツール2022年版
    一般社団法人 青森県保育連合会 2021
  • うかたま ニッポンの豆おこわ 青森県の赤飯
    農山魚村文化協会 2020
more...
Lectures and oral presentations  (52):
  • 子どもの発育に関するデータの活用意義と保育所給食等給与栄養目標量設定ツールの改訂と使用方法について
    (青森県むつ保健所 令和4年度地域でつながる下北子どもスマート事業 2023)
  • 幼児の栄養
    (青森県医師会健やか力推進センター 親子体操普及員養成講座(青森中央学院大学) 2022)
  • 地域包括ケア・フォーラム in 青森 ヤングケアラー ~今、保健医療福祉職として知り・考えること~ 「ヤングケアラーの栄養状況に関する国内外の報告について」
    (青森県立保健大学キャリア開発センター 2022)
  • 青森県の子どもの健康課題
    (青森県立保健大学キャリア開発センター 研修事業 保育者スキルアップ講座 2022)
  • 青森県保育所等給与栄養目標量設定ツール2022 学びなおし研修会
    (青森県立保健大学キャリア開発センター 研修事業 2022)
more...
Professional career (2):
  • 博士(医学) (弘前大学)
  • 修士(健康科学) (青森県立保健大学)
Work history (5):
  • 2021/04 - 現在 弘前大学大学院医学研究科 分子生体防御学講座 客員研究員
  • 2013/04 - 現在 Aomori University of Health and Welfare Faculty of Health Sciences, Department of Nutrition
  • 2008/04 - 2013/03 Aomori University of Health and Welfare Faculty of Health Sciences, Department of Nutrition
  • 2007/04 - 2008/03 Aomori University of Health and Welfare Faculty of Health Sciences
  • 2005/04 - 2007/03 Tohoku Women's College Faculty of Home Economics, Department of Living Science
Committee career (4):
  • 2021/08 - 日本伝統食品研究会 役員 幹事
  • 2012/05 - 2016/05 公益社団法人 青森県栄養士会 理事, 研究教育職域会 運営委員
  • 2011/05 - 2012/04 社団法人 青森県栄養士会 理事, 研究教育職域会 運営委員
  • 2005/04 - 2011/05 社団法人 青森県栄養士会 研究教育職域会 運営委員
Awards (5):
  • 2022/09 - 学長賞 社会貢献部門 青森県立保健大学 令和3年度教員評価
  • 2020/11 - Plenary Sessions Japan Society of Ningen Dock
  • 2016/09 - 青森県立保健大学 平成27年度教員評価 学長賞 研究部門
  • 2013/12 - 青森県立保健大学 平成24年度教員評価 学長賞 助教・助手部門
  • 2012/12 - 青森県立保健大学 平成23年度教員評価 学長賞 助教・助手部門
Association Membership(s) (10):
JAPANESE SOCIETY OF PUBLIC HEALTH ,  THE JAPANESE SOCIETY OF NUTRITION AND DIETETICS ,  THE JAPAN SOCIETY OF COOKERY SCIENCE ,  日本伝統食品研究会 ,  青森県栄養士会 ,  日本栄養士会 ,  体力・栄養・免疫学会 ,  THE JAPANESE SOCIETY FOR HYGIENE ,  JAPANESE SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE ,  Japan Society of Ningen Dock
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page